Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prekvapivé správy z lode Diamond Princess: Viac ako 500 pasažierov ju môže opustiť

Loď Diamond Princess, ktorá je v karanténe v japonskom prístave Zobraziť galériu (3)
Loď Diamond Princess, ktorá je v karanténe v japonskom prístave (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

TOKIO - Približne 500 pasažierov, u ktorých testy nepotvrdili nákazu novým druhom koronavírusu, bude môcť v stredu opustiť výletnú loď Diamond Princess (Diamantová princezná), nachádzajúcej sa už od začiatku februára v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama. Oznámil to v utorok predstaviteľ japonského ministerstva zdravotníctva, ktorého citovala agentúra AFP.

"Počet osôb (ktoré v stredu loď opustia) sa mení, najmä preto, že je to na samotných pasažieroch (či z lode odídu)," povedal tento predstaviteľ novinárom. "Bude ich však okolo 500," dodal. Umožnené opustiť loď bude v stredu len ľuďom, u ktorých testy nepreukázali výskyt koronavírusu a zároveň neboli v blízkom kontakte so žiadnou nakazenou osobou. Mnohými z nich sú Japonci.

Loď Diamond Princess, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

"Domov pôjdu hromadnou dopravou, avšak na miesta, ako napríklad na stanice, ich privezie autobus," uviedol predstaviteľ ministerstva. Spresnil, že na osoby, ktorým bude povolené z lode vystúpiť, sa nebudú vzťahovať nijaké obmedzenia. "Nebudú mať zakázané chodiť von," dodal.

Agentúra AFP v tejto súvislosti dodáva, že nie všetci, ktorým bude povolené loď opustiť, z nej vystúpia hneď, ako to bude možné. Viaceré krajiny, ktorých občania sú na tejto lodi, totiž avizovali, že ich evakuujú. Títo pasažieri tak na lodi pravdepodobne zostanú až do príletov jednotlivých evakuačných lietadiel.

Loď Diamond Princess by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

"Členovia posádky z lode vystúpia až po tom, ako odídu všetci títo pasažieri, pričom okolnosti sa ešte dohadujú so spoločnosťou, ktorá loď prevádzkuje," uviedol predstaviteľ ministerstva. Nákaza sa do utorka potvrdila u 542 pasažierov lode Diamond Princess. V karanténe v jokohamskom prístave je od 5. februára po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

Viac o téme: KoronavírusDiamond Princess
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu