Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čína urgentne potrebuje pomoc: Boj proti koronavírusu, Česko poskytne výraznú finančnú injekciu

Čína žiada v boji proti koronavírusu o pomoc v podobe ochranných materiálov Zobraziť galériu (5)
Čína žiada v boji proti koronavírusu o pomoc v podobe ochranných materiálov (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

PEKING - Čína v pondelok oznámila, že "urgentne potrebuje" ochranné zdravotnícke vybavenie proti novému koronavírusu, ktorým sa v tejto ázijskej krajine nakazilo už viac než 17.000 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP citujúc hovorkyňu čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Počet obetí (360) už prevýšil aj množstvo ľudí (349), ktorí zomreli v dôsledku epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu v rokoch 2002-03. SARS však pritom - pre porovnanie - usmrtil vyššie percento nakazených osôb. "Čo Čína v súčasnosti nevyhnutne potrebuje, sú medicínske rúška, ochranné odevy a okuliare," povedala na tlačovom brífingu hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.


Koronavírus straší svet: VIDEO Slováci z Wuchanu už sú doma, karanténa v Banskej Bystrici!


Číňania, ktorých len v pevninskej Číne žije 1,4 miliardy, sa totiž zásobili jednorazovými chirurgickými maskami, zatiaľ čo zdravotnícky personál aktuálne hlási ich nedostatok. Čínske fabriky dokážu v plnom nasadení vyrobiť len 20 miliónov ochranných rúšok denne, ako uviedlo ministerstvo priemyslu. Čínski predstavitelia však už podnikajú kroky, ako importovať potrebné masky z Európy, Japonska a zo Spojených štátov.

Povinnosť nosiť na verejnosti ochranné masky 

Ministerstvo priemyslu uviedlo, že odvtedy, čo čínske podniky po pracovnom a školskom voľne v súvislosti s lunárnym Novým rokom opäť spustili produkciu a momentálne pracujú na 60-70 percent svojich kapacít, sú dopyt a ponuka rúšok v "tesnej rovnováhe". Potrebné zdravotnícke predmety už Číne podľa ministerstva zahraničných vecí poskytli Južná Kórea, Japonsko, Kazachstan a Maďarsko.

Peking potvrdil prvé úmrtie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Chinatopix )

Okrem provincie Chu-pej - epicentra nákazy -, kde žije viac než 50 miliónov obyvateľov, zaviedli povinnosť nosiť na verejnosti ochranné masky aj viaceré ďalšie mestá a provincie. Sú medzi nimi najľudnatejšia čínska provincia Kuang-tung, ďalej provincie S'-čchuan, Ťiang-si a Liao-ning a mesto Nanking, ktoré dokopy zahŕňajú populáciu 300 miliónov ľudí.

Česko poskytne Číne desať miliónov korún

Česká republika pošle Číne prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na boj s novým koronavírusom sumu desať miliónov českých korún (približne 396.668 eur) určených na humanitárnu pomoc. V pondelok o tom rozhodla vláda ČR, ako píše spravodajský server Novinky.cz.

"Na pomoc Číne pošleme desať miliónov korún," informoval na tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš. Minister zahraničných vecí Tomáš Petříček dodal, že príspevok Česka bude zameraný na liečbu a prevenciu. Česko zatiaľ Číne neplánuje poskytnúť zásielku s ochrannými rúškami, ktorých má Čína nedostatok. Podľa Babiša sa nimi totiž najprv musia zásobiť české nemocnice a lekárne.

Čína urgentne potrebuje pomoc:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube/Global NEws)

Petříček však povedal, že Česko možno Číne poskytne vyradené české sanitky potrebné na prevoz infikovaných do karantén alebo na liečenie. Česká vláda takisto v pondelok rozhodla o tom, že od nedele 9. februára zakáže priame letecké linky medzi Čínou a Českou republikou.

Čína kritizovala USA

Čína v pondelok obvinila Spojené štáty, že v súvislosti s novým koronavírusom šíria paniku, a kritizovala aj zavedenie zákazu, ktorý dočasne neumožňuje cestovať do USA osobám, čo v posledných dvoch týždňoch navštívili Čínu. Informovala o tom agentúra AFP. Spojené štáty "neposkytli nijakú významnejšiu pomoc" a vytvorili len "paniku", povedala na pravidelnom tlačovom brífingu hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Spojené štáty vyhlásili minulý piatok stav zdravotnej núdze a cudzincom, ktorí počas uplynulých dvoch týždňov navštívili Čínu, od nedele 2. februára od 17.00 h miestneho času (23.00 h SEČ) dočasne zakázali vstup do USA. Opatrenia sa navyše týkajú aj všetkých amerických občanov vracajúcich sa z provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Tí budú na 14 dní umiestnení do karantény.

Rozsiahla karanténa

Približne 80 zamestnancov nemeckej firmy Webasto musí aj naďalej zostať doma a vyhýbať sa kontaktu s ďalšími osobami aj napriek tomu, že testy u nich nepotvrdili nákazu novým typom koronavírusu. Informoval o tom v pondelok na Twitteri nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Väčšina týchto ľudí sú zamestnanci bavorskej firmy Webasto, v ktorej 27. januára potvrdili prvý prípad nákazy v Nemecku.

Nový koronavírus si v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Achmad Ibrahim)

Išlo o zamestnanca firmy, ktorý sa vírusom nakazil po tom, čo do centrály jeho spoločnosti prišla na školenie žena z Číny. Tá v tom čase ešte nevedela, že je infikovaná, keďže prvé príznaky ochorenia sa u nej prejavili až počas spiatočného letu. Ďalších nakazených hlásili z Bavorska v nasledovných dňoch.

V sobotu v Nemecku potvrdili v poradí už ôsmy prípad nákazy novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý sa šíri z Číny. Úrady uviedli, že všetci pacienti sú v stabilizovanom stave.

Rusko plánuje deportovať cudzincov nakazených koronavírusom

Rusko plánuje z krajiny deportovať cudzincov, ktorým diagnostikovali nový koronavírus. Informoval o tom v pondelok ruský premiér Michail Mišustin, píše agentúra AFP. "Nový koronavírus bol pridaný na zoznam mimoriadne nebezpečných ochorení. To nám umožní, aby občania zahraničných krajín boli v prípade, že sa u nich toto ochorenie zistí, deportovaní" povedal Mišustin na stretnutí vlády, ktoré vysielali aj ruské televízne stanice.

Čína urgentne potrebuje pomoc:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Arek Rataj)

Pre koronavírus bude odložené aj Ruské investičné fórum, ktoré sa malo konať v polovici februára, dodal Mišustin. "Ako prvé a najdôležitejšie musíme myslieť na bezpečnosť a zdravie našich občanov a účastníkov fóra," poznamenal ruský premiér. "Situácia je pod kontrolou," poznamenal predseda vlády, pričom spomenul opatrenia na uzatvorenie pozemných hraníc, ako aj zastavenie bezvízového turizmu a udeľovania pracovných víz pre Číňanov.

Dva prípady

Rusko má dva prípady nákazy koronavírusom - sú ním infikovaní čínski občania, ktorí sa nachádzajú v nemocniciach na Sibíri. "Chorí ľudia, ktorým diagnostikovali nebezpečnú nákazu, sú v izolácii a lekári im poskytujú všetku potrebnú starostlivosť," dodal Mišustin.

Číňan, ktorý je jednou z dvojice nakazených v Rusku, pre miestne médiá povedal, že podmienky v nemocnici vo východosibírskom meste Čita sú nevyhovujúce a že miestni zdravotníci ho bezprostredne neinformovali o tom, že výsledky testov ukázali, že sa nakazil koronavírusom.

Ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová uviedla, že za posledné dva dni pricestovalo charterovými a bežnými letmi z Číny späť do Ruska viac než 900 Rusov. Rusko plánuje z provincie Chu-pej, ktorá je ohniskom nákazy, evakuovať 130 ľudí.

Viac o téme: ČínaKoronavírusOchranné materiály
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu