Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový koronavírus si vyžiadal už 170 obetí, vo Francúzsku potvrdili piaty prípad nákazy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala na štvrtok nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru Zobraziť galériu (3)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala na štvrtok nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

PEKING - Nový koronavírus 2019-nCoV si v Číne vyžiadal už 170 obetí na životoch, pričom počet potvrdených prípadov nákazy sa v tejto krajine vyšplhal na viac než 1700. S odvolaním sa na oficiálne štvrtkové vyhlásenie vlády v Pekingu o tom informovala agentúra AFP.

Až 37 nových obetí hlásili z provincie Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum šírenia nebezpečného vírusu. Jednu obeť si ochorenie vyžiadalo v provincii S’-čchuan. Čínska Národná zdravotnícka komisia, podľa vyhlásenia ktorej ide o doposiaľ najväčší počet obetí nového koronavírusu za jeden deň, zároveň dodala, že prvý prípad nákazy hlásia už aj z Tibetu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala na štvrtok nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru, ktorý má opätovne rozhodnúť o tom, či nový koronavírus z Číny predstavuje stav globálnej zdravotnej núdze. Prvé mimoriadne zasadnutie krízového výboru WHO sa konalo už minulú stredu a štvrtok. Organizácia však tesnou väčšinou rozhodla epidémiu nového koronavírusu v Číne a v niektorých ďalších krajinách neoznačiť za stav globálnej zdravotnej núdze s odôvodnením, že sú potrebné ďalšie informácie o víruse.

WHO definuje globálnu hrozbu ako "výnimočnú udalosť", ktorá predstavuje riziko pre iné krajiny a vyžaduje si koordinovanú reakciu. V minulosti boli takéto stavy vyhlásené len päťkrát, a to napríklad počas epidémie vírusu zika a eboly, pandémie prasacej chrípky či detskej obrny.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

Z Číny chce podľa informácií Európskej komisie z obáv nákazy koronavírusom odísť približne 600 občanov EÚ, ktorí požiadali o repatriáciu. Niektoré z členských štátov EÚ ešte musia nahlásiť počet svojich občanov, ktorí sa chcú z Číny vrátiť, dodal eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Agentúra AP medzitým informovala, že 195 občanov USA evakuovaných z mesta Wu-chan, v ktorom epidémia vypukla, sa momentálne nachádza na vojenskej základe v Kalifornii, kde podstupujú testy s cieľom vylúčiť možnosť ďalšej nákazy.

Vo Francúzsku potvrdili piaty prípad nákazy koronavírusom

Vo Francúzsku v stredu potvrdili piaty prípad infikovania človeka novým koronavírusom 2019-nCoV. Ide o dcéru 80-ročného čínskeho turistu, ktorý je hospitalizovaný v parížskej nemocnici. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzsku ministerku zdravotníctva Agnes Buzynovú.

"Piaty prípad bol potvrdený," povedala Buzynová na brífingu. "Ide o dcéru čínskeho turistu, ktorého vo vážnom stave nedávno prijali na jednotku intenzívnej starostlivosti," dodala ministerka. Ženu-tridsiatničku, ktorej zdravotný stav sa zhoršil a potrebuje kyslík, takisto umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

Osemdesiatročný muž bol štvrtou potvrdenou osobou vo Francúzsku, ktorá sa týmto vírusom nakazila. V stredu večer má do stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy, odletieť z Francúzska lietadlo po 200 jeho občanov. Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. V Číne mu doposiaľ podľahlo viac ako 130 ľudí.

Prvé prípady nákazy potvrdili Filipíny a India

Prvý prípad nákazy koronavírusom, ktorý sa šíri z Číny, vo štvrtok potvrdili Filipíny. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra Reuters. Prvý prípad sa už vyskytol aj v Indii, uviedla agentúra DPA.

Nový koronavírus diagnostikovali Číňanke vo veku 38 rokov, ktorá sa vrátila na Filipíny 21. januára z mesta Wu-chan - epicentra nákazy -, uviedol na tlačovej konferencii filipínsky minister zdravotníctva Francisco Duque. Dodal, že pacientka sa nachádza v štátnej nemocnici a aktuálne je bez symptómov.

V Indii je zase vírusom nakazený študent, ktorý sa takisto vrátil z čínskeho mesta Wu-chan. Pacient je v izolácii v nemocnici v štáte Kérala. Ako uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, "pacient je v stabilizovanom stave a je dôkladne monitorovaný".

Kontrola pasažierov, ktorí sa vrátili z Číny, prebieha podľa agentúry AP na najmenej 20 indických letiskách. V stredu indická vláda oznámila, že plánuje do provincie Chu-pej vyslať dve lietadlá, ktoré majú odtiaľ evakuovať indických občanov. Tých majú následne 28 dní držať v izolácii v indickej metropole Naí Dillí. Ministerstvo zdravotníctva dodalo, že z oblasti chce evakuovať len tých ľudí, ktorí nemajú príznaky chrípky, aby tak minimalizovalo riziko šírenia nákazy.

Traja z prvej skupiny Japoncov evakuovaných z Číny sú nakazení koronavírusom

Traja z viac ako 200 Japoncov, ktorí boli na palube prvého lietadla evakuujúceho občanov krajiny vychádzajúceho slnka z Číny, sú nakazení novým koronavírusom 2019-nCoV. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie japonského ministra zdravotníctva Kacunobu Katóa o tom informovala agentúra AFP.

Všetci traja nakazení Japonci prišli do krajiny v stredu v rámci prvej evakuácie občanov Japonska z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nového smrtiaceho koronavírusu. "Spomedzi osôb, ktoré sa včera vrátili z Wu-chanu, bola infekcia (novým koronavírusom) potvrdená u jednej osoby so symptómami ochorenia a u dvoch osôb bez symptómov," spresnil Kató.

Celkový počet nakazených osôb sa tak v Japonsku podľa AFP zvýšil na 11, vrátane dvoch osôb, ktoré sa koronavírusom nakazili bez toho, aby boli cestovali do Číny. Prvým takýmto pacientom je vodič autobusu, ktorý ešte v januári viezol skupinu turistov z Wu-chanu a neskôr sa u neho prejavili symptómy ochorenia. Druhou nakazenou osobou je turistická sprievodkyňa z toho istého autobusu.

"Ôsma nákaza je už druhým prípadom nakazenia sa od inej osoby tu v Japonsku," zdôraznil japonský minister s tým, že krajina "sa skutočne nachádza v novej situácii".

Čína oznámila, že bude trestať predstaviteľov, ktorí poľavia v boji proti vírusu

Čínsky protikorupčný dozorný orgán bude prísne trestať predstaviteľov, ktorí poľavia v povinnosti bojovať proti novému koronavírusu, šíriacemu sa po celej krajine. Informoval o tom samotný dozorný orgán čínskej komunistickej strany, na ktorý sa vo štvrtok odvolala tlačová agentúra Reuters.

Ústredný výbor pre kontrolu disciplíny (CCDI) na svojej webovej stránke uviedol, že každý, kto nebude efektívne uplatňovať inštrukcie prezidenta Si Ťin-pchinga v boji proti vírusu, bude potrestaný. CCDI tiež zdôraznil, že potrestá tých, čo zanedbajú svoje povinnosti a spreneveria peniaze a zásoby určené na pomoc obyvateľom. Čínske úrady podnikajú mimoriadne kroky, aby zastavili šírenie vírusu, a izolovali vyše 50 miliónov obyvateľov v meste Wu-chan a okolitej provincii Chu-pej.

Čína vo štvrtok tiež informovala, že za posledných 24 hodín bolo hlásených 38 nových úmrtí, čo je najväčší skok v počte za jediný deň od zistenia vírusu koncom vlaňajška. Všetky nové úmrtia okrem jedného hlásili v provincii Chu-pej. Vláda ďalej spresnila, že vírusu podľahlo na čínskom území už 170 ľudí. Vírus sa podľa presvedčenia expertov začal šíriť z trhoviska so zvieratami v stredočínskom meste Wu-chan.

Vlády mnohých krajín vyzvali svojich obyvateľov, aby necestovali do Číny, pričom zakázali vstup cestujúcich z Wu-chanu na svoje územie. Mnohé vlády posielajú do Číny lietadlá, aby evakuovali svojich občanov - najnovšie oznámila toto opatrenie Južná Kórea, ktorá vyšle vo štvrtok večer do Wu-chanu charterové lietadlo. To privezie domov približne 700 občanov uzatvorených v izolovanom meste, zdroji epidémie, napísala agentúra Jonhap.

Nákazu hlásilo na svojom území najmenej 15 krajín. Aerolínie začali v stredu rušiť lety do Číny a z nej, napríklad British Airways, nemecká spoločnosť Lufthansa, holandská KLM, American Airlines a United Airlines. Mnohé aerolínie k tomuto kroku pristúpili vo štvrtok, napríklad izraelská štátna spoločnosť El Al.

El Al zastavila lety do Pekingu do 25. marca, ale linky do iných destinácií v Číne budú fungovať. V Izraeli zatiaľ nezaznamenali nový koronavírus, ale ministerstvo zdravotníctva v stredu uviedlo, že je to len "otázka času", napísala agentúra AFP.

Viac o téme: úmrtiaNákazaPrípadyČínaFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu