Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

DETAILY korunovácie Karola III.: V tento špeciálny deň a... Týmto si kráľ získa sympatie každého!

Kráľ Karol III. Zobraziť galériu (11)
Kráľ Karol III. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Nový kráľ britskej monarchie Karol III. (73) už síce panovníkom je, ale oficiálna korunovácia prebehne zrejme až v lete budúceho roka. Presný dátum sa síce stále nevie, avšak podľa posledných informácii si ho už samotný Karol III. vybral.

Nový kráľ sa momentálne nachádza v Škótsku, kam sa presunul, aby unikol pozornosti, ktorá sa na neho po smrti Alžebty II. upriamuje. Rovnako tak sa vynárajú rôzne špekulácie o jeho budúcnosti. Jednou z najviac diskutovaných tém je dátum jeho korunovácie.

DETAILY korunovácie Karola III.:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Najčastejšie sa zatiaľ spomína leto budúceho roka. Na korunováciu by tak čakal výrazne kratšie ako jeho matka. Tá bola krounovaná 16 mesiacov po smrti svojho otca Juraja VI.. Slávnosť sa odohrala 2. júna 1953. 

DETAILY korunovácie Karola III.:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa posledných informácii, ktoré priniesli viaceré brtiské médiá vrátane Sky News, je želaním Karola III., aby bol korunovaný práve v rovnaký deň ako jeho matka, teda 2. júna. Keďže kráľovská rodina stále drží smútok, žiadne oficiálne vyhlásenia zatiaľ podávať nebudú.

Aj keď si nový kráľ podľa všetkého vybral rovnaký dátum ako zosnulá panovníčka, samotná udalosť by mala prebehnúť úplne inak. Zdroje blízke rodine jednotne prehlasujú, že Karol III. chce poriadne redukovať výdavky a ušetriť tak na nákladoch, ktoré platia obyvatelia.

DETAILY korunovácie Karola III.:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Henry Nicholls/Pool Photo via AP)

Nový panovník si je údajne dobre vedomý ťažkej situácie, ktorá momentálne vládne vo svete a dotkla sa aj Británie. Preto chce, aby boli oslavy jeho korunovácie výrazne kratšie a hlavne lacnejšie, ako tomu bolo v minulosti. Táto ceremónia pri kráľovnej Alžbete stála krajinu takmer 1,8 milióna eur, čo je dnes ekvivalent sume 52 miliónov eur.

Viac o téme: Karol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu