Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Karol III. zdedil PREKLIATU KORUNU: Nasadia ju na hlavu Camille?!

Kráľ Karol III. s manželkou Camillou Zobraziť galériu (3)
Kráľ Karol III. s manželkou Camillou (Zdroj: SITA)

LONDÝN - To je desivé! Karol III. sa po smrti kráľovnej Alžbety II. stal novým panovníkom britského impéria. Predpokladá sa, že jeho korunovácia by mala prebehnúť niekedy na jar alebo v lete budúceho roka. Akú korunu bude mať počas slávnostného aktu na hlave?

Rakva s telom zosnulej Alžbety II. bola ozdobená korunou a kráľovskými klenotmi. Tie boli počas poslednej rozlúčky zložené a pri pohrebe nad ňou najvyšší kráľovský komorník zlomil palicu a symbolicky tak ukončil obdobie jej vládnutia. 

VIAC o pohrebe a poslednej rozlúčke s kráľovnou Alžbetou II. nájdete TU!

Viacerí jedinci sú zvedaví, ako bude vyzerať koruna, ktorú dostane na hlavu nový kráľ - Karol III.. Medzi kráľovskými korunami totiž má svoje miesto aj jedna, o ktorej legenda hovorí, že je prekliata. „Tí, ktorí ju budú nosiť, budú ovládať svet. Ale tiež pocítia všetky jeho nešťastia,” uvádza Daily Star v súvislosti s klenotom. 

Ide o korunu Kráľovnej matky (matka Alžbety II.), ktorú okrem iného zdobí aj drahokam Koh-i-Noor. Hinduisti veria, že práve tento krásny kameň so sebou nesie spomínanú kliatbu. Nie je jasné, kedy a kde bol drahokam presne nájdený, avšak vystriedal viacero majiteľov. A niektorým vôbec nepriniesol šťastie... V roku 1894 pripadol kráľovnej Viktórii a neskôr bol vložený do koruny. 

Karol III. zdedil PREKLIATU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hovorí sa, že spomínaná legenda o kliatbe sa týka len mužov. A tak koruna s Koh-i-Noorom sa dáva na hlavy manželiek britských panovníkov. Naposledy ju teda nosila matka Alžbety II. a teraz by ju mala mať na korunovácii Karola III. jeho manželka Camilla. 

V súvislosti s korunováciou Karola III. sa najčastejšie spomína koruna sv. Eduarda, ku ktorej má impérium priam posvätný vzťah. Dotknúť sa jej môže len monarcha, zlatník poverený starostlivosťou o ňu a arcibiskup z Canterbury. 

Karol III. zdedil PREKLIATU
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Kráľovská rodinaCamillaKarol III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu