Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kráľovská svadba v ťažkých časoch: Na šaty si Alžbeta II. (†96) musela rok šetriť!

Kráľovská svadba v roku 1947 Zobraziť galériu (3)
Kráľovská svadba v roku 1947 (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Tak ako vo štvrtok správa o smrti Alžbety II. (†96) zarmútila celý svet, tak sa pred 75 rokmi všetci tešili z jej veľkého dňa. V roku 1947 sa kráľovná vydávala za princa Philipa (†99). Svadba sa konala v ťažkých časoch. Nevesta si dokonca na svoje vysnívané svadobné šaty musela rok šetriť!

V roku 1947, kedy sa kráľovná Alžbeta II. vydávala za princa Philipa, Británia bojovala s veľkou ekonomickou krízou a snažila sa spamätať z následkov druhej svetovej vojny. V dôsledku toho bol celý národ odkázaný na prídelové lístky na jedlo, materiály aj oblečenie. No a výnimkou nebola ani kráľovská rodina. 

Galéria: Kráľovná Alžbeta II. a princ Phillip

Alžbeta II. si od momentu, kedy ju princ Philip v roku 1946 požiadal o ruku, šetrila svoje prídelové lístky, aby mala dosť na svoje vysnívané svadobné šaty. Pri zásnubách dostala do daru 200 lístkov a zvyšné si sporila. Aby princezná dokázala pokryť celé svoje šaty, ženy z celého Spojeného kráľovstva jej posielali svoje kupóny - to však bolo protizákonné, tak ich musela posielať späť. 

Problém nastal aj pri kúpe samotnej látky „Tyl sa dal získať ľahko, no satén bolo v tých časoch ťažké zohnať,“ prezradila lady Pamela Hicks pre magazín People s tým, že družičky mali na sebe tylové šaty a princezná kombináciu saténu a tylu. Ich príprava trvala len krátke 3 mesiace a návrhár sa inšpiroval obrazom známeho talianskeho umelca Sandra Botticelliho s názvom Primavera. 

Na šatách pracovalo dokopy 350 žien a všetky museli prisahať mlčanlivosť, aby sa detaily svadobnej róby nedostali do tlače. „Američania si prenajali byt oproti, aby cez okno videli šaty. Norman Hartnell (návrhár, pozn.red.) však okná zatrel vápnom a mušelínom, aby dovnútra nebolo vidieť,“ prezradila krajčírka Betty Foster, ktorá v tom čase mala 18 rokov. 

Zaujímavosťou tiež je, že Alžbeta II. si svoje svadobné šaty prvýkrát vyskúšala až v deň svadby. Dôvodom je tradícia, podľa ktorej vyskúšanie svadobných šiat vopred prináša nešťastie. 

Zaujímavosti o svadobných šatách: 

- na šatách bolo prišitých 10 tisíc kusov perál

- dbalo sa na to, aby hodváb a satén, ktorý bol použitý na výrobu šial, bol vyrábaný v Británii, perly boli dovezené z Ameriky

- palác musel ubezpečiť verejnosť, že priadky morušové, ktoré boli využité na výrobu hodvádnej látky, pochádzajú z Číny a nie z jednej z krajín, s ktorými Veľká Británia bojovala vo vojne. 

Kráľovská svadba v roku 1947
Zobraziť galériu (3)
Kráľovská svadba v roku 1947  (Zdroj: profimedia.sk)

Kráľovská svadba v ťažkých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Kráľovná Ažbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu