Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

20-ročný muž chcel ZABIŤ KRÁĽOVNÚ: Toto je dôvod!

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (3)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Muž, ktorý vlani na Vianoce vnikol na pozemok Windsorského zámku ozbrojený kušou, povedal polícii, že chcel "zabiť kráľovnú". Na súdnom pojednávaní v stredu to uviedla britská prokuratúra, ktorú citovala tlačová agentúra AP.

Jaswant Singh Chail (20) je na základe zákona o vlastizrade obvinený z úmyslu "zraniť Jej Veličenstvo Kráľovnú Alžbetu II. alebo vystrašiť Jej Veličenstvo". Obvinený je aj z vyhrážok zabitím a z držby útočnej zbrane.

Chaila zatkli na pozemku oficiálneho kráľovského vidieckeho sídla, asi 30 kilometrov západne od Londýna 25. decembra 2021, keď sa tam nachádzala aj panovníčka.

Novinári čakajúci na súd s Jaswantom, ktorý priznal, že chcel zabiť kráľovnú.
Zobraziť galériu (3)
Novinári čakajúci na súd s Jaswantom, ktorý priznal, že chcel zabiť kráľovnú.  (Zdroj: SITA)

Prokuratúra uviedla, že bývalý zamestnanec supermarketu z mesta Southampton v južnom Anglicku mal na sebe kapucňu a masku a niesol nabitú kušu. Dodala tiež, že muž povedal policajtovi: "Som tu, aby som zabil kráľovnú." Potom mu nasadili putá a zatkli ho. Do budov v areáli zámku sa mu nepodarilo preniknúť.

Prokurátorka Kathryn Selbyová uviedla, že zbraň Supersonic X-Bow, ktorú Chail niesol, mala potenciál spôsobiť "vážne alebo smrteľné zranenia". Podľa nej sa Chail chcel pomstiť britskému zriadeniu za to, ako zaobchádza s Indmi, a približne 20 ľuďom poslal video, v ktorom tvrdil, že sa chystá zavraždiť kráľovnú. Chcel sa dostať čo najbližšie ku kráľovskej rodine a tak sa pokúsil vstúpiť do britskej armády, informovala prokuratúra.

Chail sa v stredu objavil na pojednávaní na londýnskom Westminsterskom súde cez videolink z prísne stráženej psychiatrickej nemocnice Broadmoor. Potvrdil svoje meno a miesto pobytu. Zadržiavaný bude až do nasledujúceho súdneho pojednávania 14. septembra. Jeho obvinenia nevychádzajú z "teroristického činu", vysvetlila Selbyová. Obvinenia na základe zákona o vlastizrade sú veľmi zriedkavé, uviedla AP.

O osude mladíka sa rozhodovalo na Westminsterskom súde.
Zobraziť galériu (3)
O osude mladíka sa rozhodovalo na Westminsterskom súde.  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Kráľovská rodinaAlžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu