Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kevin Spacey čelí obvineniam zo SEXUÁLNYCH ÚTOKOV: Herec príde svedčiť do Británie! Som nevinný, kým...

Kevin Spacey Zobraziť galériu (5)
Kevin Spacey (Zdroj: SITA/AP/Michael Zorn, Evan Agostini)

LONDÝN - Americký oscarový herec Kevin Spacey (62) vyhlásil, že sa dobrovoľne dostaví do Británie, akonáhle to bude možné, aby tu čelil obvineniu zo sexuálnych napadnutí. Informovala o tom agentúra Reuters. Britská prokuratúra pred niekoľkými dňami obvinila Spaceyho zo spáchania niekoľkých sexuálnych trestných činov, vrátane napadnutia troch mužov. Rozhodla sa tak na základe vyšetrovania londýnskej polície.

Britská kráľovská prokuratúra (CPS) minulý týždeň schválila trestné konanie proti 62-ročnému Spaceymu pre štyri prípady sexuálneho napadnutia troch mužov a tiež kvôli obvineniu z toho, že "prinútil osobu k penetračnej sexuálnej aktivite bez súhlasu". Polícia uviedla, že k údajným útokom došlo v období od marca 2005 do apríla 2013 – ku štyrom v hlavnom meste ak jednému v grófstve Gloucestershire. Jednalo sa o jedného muža, ktorému je teraz 40 rokov, a dvoch mužov, ktorým je teraz 30 rokov.

„Veľmi si vážim vyhlásenie kráľovskej prokuratúry, v ktorom starostlivo pripomenula médiám a verejnosti, že mám právo na spravodlivý proces a som nevinný, kým sa nepreukáže opak," citoval program Good Morning America hercovo vyhlásenie. „Aj keď som sklamaný z ich rozhodnutia, dobrovoľne sa dostavím do Spojeného kráľovstva, akonáhle to bude možné, a budem sa brániť proti týmto obvineniam," uviedol Spacey vo vyhlásení. Dodal, že je presvedčený, že preukáže svoju nevinu.

Herec známy z filmov Sedem alebo Americká krása sa na jeseň 2017 na vrchole kampane MeToo stal jedným z hlavných terčov obvinení po vypuknutí škandálu okolo producenta Harveyho Weinsteina. Zo sexuálneho obťažovania ho nakoniec obvinili tri desiatky mužov, na súd sa zatiaľ dostal jediný prípad. V ňom nakoniec prokuratúra v roku 2019 obvinenia stiahla.

Aféra vypukla v roku 2017

Po obvineniach zo sexuálnych deliktov, ktoré proti nemu vzniesli tri desiatky ľudí, oscarový herec už skôr prišiel o niekoľko rolí. Aktuálne obvinenia sa týkajú obdobia od marca 2005 do apríla 2013, herec už predtým všetky tvrdenia o nevhodnom správaní odmietol.

Aféra okolo Spaceyho vypukla v roku 2017, keď ho o 12 rokov mladší americký herec Anthony Rapp obvinil, že sa ho pred tromi desiatkami rokov pokúsil zviesť. Spacey povedal, že si na udalosť nepamätá, pretože bol zrejme veľmi opitý. Rappovi sa za nevhodné správanie ospravedlnil. Nasledovali ďalšie podobné obvinenia, napríklad že obťažoval mladých mužov v čase, keď šéfoval divadlu Old Vic. V minulosti Spaceyho z obťažovania obvinilo viac ako 30 mužov.

Herec prišiel o niektoré o role; filmová spoločnosť Netflix ho vyhodila zo seriálu Dom z kariet, režisér Ridley Scott vystrihol jeho postavu z takmer hotového filmu Všetky prachy sveta a scény pretočil s Christopherom Plummerom.

Viac o téme: Kevin Spacey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu