Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kým Abrhám (†82) spoznal Šafránkovú (†68): Bolesť zo smrti milovanej sestry a osudová náhoda

Libuše Šafránková a Josef Abrhám Zobraziť galériu (3)
Libuše Šafránková a Josef Abrhám (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Skôr, než Josef Abrhám spoznal svoju životnú lásku Libušu Šafránkovú, stretol vo vlaku jej otca Miroslava. A ten nemohol zabudnúť na mladíka, ktorý bol v tom čase utrápený smútkom.

Mal 21 rokov, študoval herectvo a celý život mal pred sebou. Napriek tomu Josef Abrhám pôsobil ako telo bez duše - zomierala mu totiž sestra Elena, ktorá bola len o pár rokov staršia. „Moja sestra bola veľmi vážne chorá a za krátky čas, ako 26-ročná, zomrela. Bolo to vzácne dievča, milovala Bugatti step a naozaj skvele hrala,” uviedol v jednom rozhovore. Leukémia ju pripravila o život v auguste 1961. 

Josef Abrhám v roku 1962
Zobraziť galériu (3)
Josef Abrhám v roku 1962  (Zdroj: 41. letní filmová škola)

Keď Abrhám krátko predtým cestoval vlakom, ani netušil, že stretol Miroslava Šafránka, otca svojej budúcej ženy. „V roku 1961 sa stala celkom zvláštna vec. Môj otec cestoval často s kapelou vlakom. Raz prišiel domov, bol hrozne zasiahnutý a hovoril, že išiel v kupé s chlapcom, ktorý bol príšerne smutný. Úplne sa do toho smútku prepadal,” prezradila kedysi Šafránková. 

Jej otec sa vraj k udalosti často vracal a smutného mladíka nevedel pustiť z hlavy. „O niekoľko rokov som priviedla Josefa domov a otec povedal - to je on!” zverila sa v knihe (Ne)pohádkové osudy českých princů a princezen. 

Galéria: Josef Abrhám

Libuše a Josef sa stretli v divadle v čase, keď zároveň nakrúcala rozprávku Tři oříšky pro Popelku. Vzali sa v roku 1976, približne po roku sa im narodil jediný syn Josef, ktorý sa stal režisérom, scenáristom a producentom. 

Práve on sa začal starať o otca po tom, čo Libuše Šafránková 9. júna 2021 zomrela. Josef Abrhám svoju milovanú ženu nasledoval na večnosť 17. mája 2022. 

Kým Abrhám (†82) spoznal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Libuše ŠafránkováJosef Abrhám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu