Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hudobný svet v smútku: Zomrel jeden z najväčších ženských hlasov na svete!

Zomrela operná speváčka Teresa Berganza.
Zomrela operná speváčka Teresa Berganza. (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Vo veku 89 rokov zomrela v piatok španielska operná speváčka Teresa Berganzová. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie tamojšieho ministerstva kultúry.

Mezzosopranistka vystupovala na najvýznamnejších svetových scénach od 50. rokov. Rodáčka z Madridu sa špecializovala na hudobné diela Rossiniho a Mozarta. Známa bola aj vďaka hlavnej úlohe v opere "Carmen" od Bizeta.

Berganza debutovala v roku 1957 ako Dorabella v Mozartovej opere "Cosi fan tutte" na festivale v meste Aix-en-Provence v južnom Francúzsku. Nasledujúci rok sa po prvý raz objavila v Spojených štátoch; v Dallase spievala po boku Marie Callasovej v Cherubiniho opere "Medea". Koncertovala tiež vo Viedni, Miláne, Paríži, Londýne, New Yorku a Chicagu.

Berganza bola prvou ženou, ktorú prijali na Kráľovskú akadémiu umení v Španielsku, a získala aj čestný doktorát na madridskej univerzite Complutense. V roku 2005 jej udelili Rad čestnej légie - najvyššie francúzske vyznamenanie. Španielsky premiér Pedro Sánchez ju označil za "jeden z najväčších ženských hlasov na svete". "Jej hlas, jej elegancia a jej umenie tu s nami zostanú navždy," dodal.

Viac o téme: Teresa Berganza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu