Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dojemné slová po smrti legendy: Michael Douglas a Catherine Zeta Jones sa lúčia s Kirkom Douglasom (†103)

Catherine Zeta-Jones a Michael Douglas Zobraziť galériu (4)
Catherine Zeta-Jones a Michael Douglas (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Herec Kirk Douglas sa dožil naozaj požehnaného veku 103 rokov. Včera jeho život vyhasol a jeho blízki sa s ním rozlúčili aj verejne na sociálnych sieťach. Dojemné slová venoval svojmu otcovi herec Michael Douglas (75) a aj jeho manželka Catherine Zeta Jones (50) vyjadrila svoje city k zosnulému svokrovi.

Kirk Douglas bol aktívnym hollywoodskym hercom až 7 dekád. Jeho 4 potomkovia tiež zostali verní filmu a televízii – sú z nich herci a producenti. Najznámejším je jednoznačne Michael Douglas, ktorý krátko po polnoci nášho času oznámil, že jeho otec skonal vo veku 103 rokov. 

Rodina Douglasovcov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Vo svojom príspevku na Facebooku pripomenul Kirkov význam pre filmový svet, ale nezabudol ani na osobnú stránku a jeho slová v závere sú viac než dojemné:

„S veľkým smútkom ja a moji bratia oznamujeme, že Kirk nás dnes opustil vo veku 103 rokov. Pre svet bol legendou, herec zo zlatej éry filmu, ktorý sa krásne dožil svojich zlatých čias, filantrop, ktorého prínos k spravodlivosti nastavil pre nás štandard, o ktorý by sme sa mali usilovať.

Ale pre mňa a mojich bratov Joela a Petra bol proste otec, pre Catherine úžasný svokor, pre svoje vnúčatá a pravnúčatá ich milujúci starý otec a pre svoju ženu Anne úžasný manžel. Kirk žil svoj život dobre a zanecháva svoj odkaz vo filmoch, ktoré pretrvajú pre ďalšie generácie a v histórii je zapísaný ako povestný filantrop, ktorý pracoval pre dobro spoločnosti a priniesol mier tejto planéte. 

Nechajte ma skončiť slovami, ktoré som mu povedal na posledné narodeniny a ktoré zostanú navždy pravdivé. Otec, tak veľmi ťa milujem a som hrdý, že som tvojím synom.”

Úctu a lásku vyjadrila svojmu svokrovi aj Catherine Zeta Jones, aj keď oveľa stručnejšie. Ale o to láskyplnejšie. „Pre môjho drahého Kirka, budem ťa milovať do konca života. Už teraz mi chýbaš. Spi sladko,” uviedla na Facebooku. 

Kirk Douglas vo svojom prvom filme
Zobraziť galériu (4)
Kirk Douglas vo svojom prvom filme

Kirk Douglas od detstva tvrdo pracoval, aby priniesol peniaze do svojej chudobnej rodiny rusko-židovských prisťahovalcov. Zároveň sa však venoval aj športu a divadlu. 

Vo filme debutoval po návrate z vojny, kde pôsobil ako námorný poručík. Jeho prvou úlohou bol slabošský manžel v dráme Podivná láska Marthy Iversové. Neskôr vzbudil pozornosť ako boxer v športovej dráme Šampión. 

Za svoju kariéru účinkoval takmer v 90 filmoch a získal tri nominácie na Oscara. Ocenený bol však viackrát aj ako človek, napríklad vo funkcii veľvyslanca dobrej vôle. Boli mu udelené aj viaceré ceny za celoživotné dielo. 

Kirk Douglas ako Spartakus
Zobraziť galériu (4)
Kirk Douglas ako Spartakus  (Zdroj: Columbia TriStar)

Z prvého manželstva s herečkou Dianou Dill má dvoch synov – herca Michaela Douglasa a producenta Joela Douglasa. S reklamnou agentkou Anne Budyens mal synov Petra a Erica, ktorí sa tiež obaja venovali herectvu a producentskej činnosti, Eric však v roku 2004 zomrel.  

Galéria: Výber z filmografie Kirka Douglasa

Viac o téme: Catherine Zeta-JonesMichael DouglasKirk Douglas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu