Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smutná správa z Česka: Zomrel tvorca Troch orieškov pre Popolušku či Arabely

Václav Vorlíček Zobraziť galériu (2)
Václav Vorlíček

PRAHA - Vo veku 88 rokov zomrel známy český režisér Václav Vorlíček, tvorca mnohých úspešných filmov a seriálov, napríklad Tři oříšky pro Popelku a Arabela. Informoval o tom v stredu internetový server Blesk.cz, podľa ktorého tým český film prišiel o svoju najväčšiu žijúcu režisérsku legendu.

Václav Vorlíček zomrel v utorok večer v pražskej Nemocnici pod Petřínom. "Bohužiaľ, je to pravda," potvrdil Blesku dlhoročný Vorlíčkov kamarát, režisér Zdeněk Zelenka. Vorlíček mal zdravotné problémy od jesene 2017. Začiatkom nasledujúceho roku mu lekári na pľúcach diagnostikovali rakovinový nádor.

Režisér svoje ochorenie nemedializoval a preto aj ožarovanie podstupoval tajne v nemocnici v Ostrave. Vo Vorlíčkovej filmografii figurujú aj ďalšie divácky úspešné filmy, ako sú Pane, vy jste vdova!, Jak utopit doktora Mráčka, Což takhle dát si špenát?, Dívka na koštěti či Létající Čestmír.

Václav Vorlíček sa narodil v Prahe 3. júna 1930. Štúdium réžie na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) absolvoval v roku 1956, jeho absolventským filmom bola snímka Direktiva. Nastúpil ako asistent réžie do Filmového štúdia Barrandov v Prahe, čoskoro sa stal pomocným režisérom a začiatkom 60. rokov začal pracovať samostatne. Jeho debutom sa stala snímka Případ Lupínek (1960), rodinný film s detektívnom zápletkou. Už režisér Martin Frič, v ktorého štábe mal možnosť získavať skúsenosti, však Vorlíčka upozornil na to, že jeho poslaním sú komédie.

Do povedomia divákov sa Václav Vorlíček zapísal komédiou Kdo chce zabít Jessii? Spoločne s výtvarníkom Karlom Saudkom sa mu podarilo preniesť na filmové plátno príbeh, v ktorom vystupovali komiksové postavy oživené vďaka nevydarenému vedeckému experimentu. Film zaznamenal nebývalý komerčný úspech, ohlasy naň boli aj v zahraničí a spečatil tak ďalšiu spoluprácu Václava Vorlíčka so scenáristom Milošom Macourkom.

Úspešná dvojica pokračovala v práci na ďalších komédiách. V roku 1967 nakrútili paródiu na špionážne snímky Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, V roku 1970 pobavila divákov čierna komédia Pane, vy jste vdova! a o rok neskôr rozprávkovo ladená Dívka na koštěti. Svojimi filmami chcel Vorlíček prinášať zábavu – a to sa mu podarilo, jeho filmy sú väčšinou divácky úspešné komédie, pracuje sa v nich s prvkami sci-fi a s fantáziou, sú plné filmových trikov, ktoré vznikali často "na kolene". Hovoriace hlavy, postavy bez hláv, či miznutie vodníkov v umývadlách vznikali bez počítačovej techniky, len vďaka umu a vynaliezavosti tvorcov.

Do dielne dvojice Vorlíček-Macourek patrí aj jeden z najobľúbenejších filmov nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj na celom svete, ktorý sa pravidelne dostáva na televízne obrazovky v čase vianočných sviatkov a sleduje ho už niekoľko generácií divákov. Je ním rozprávka Tři oříšky pro Popelku (1973), ktorá vznikla v koprodukcii s vtedajšou Nemeckou demokratickou republikou (NDR). V roku 2000 bola v Zlíne vyhlásená za rozprávku storočia. Rovnako je dodnes populárna komédia s prvkami fantasy i čierneho humoru Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) a podobne ladená snímka Což takhle dát si špenát (1977). 

Neskôr sa však dvojica venovala aj rozsiahlym televíznym projektom. Rozprávkový televízny seriál plný trikov a českej hereckej elity Arabela pochádza z roku 1979. Jeho voľné pokračovanie s názvom Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek bolo uvedené na obrazovky v roku 1993. V roku 1983 vznikol televízny seriál Létající Čestmír a napokon v roku 1987 Křeček v noční košili.

Václav Vorlíček sa ujal réžie aj na filme Sokoliar Tomáš z roku 2000, na ktorom sa koprodukčne podieľali Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko. V koprodukcii s Čínou nakrútil rozprávku Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (2001), v ktorej ožili kreslené postavičky z obľúbeného večerníčka. Film Saxána a Lexikon kouzel (2011) bol pokračovaním úspešnej komédie Dívka na koštěti.

Rozsiahla tvorba Václava Vorlíčka je známa a cenená nielen v Čechách, ale aj v zahraničí. V roku 2006 sa stal historicky prvým držiteľom čestného ocenenia za celoživotné dielo Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež v nemeckom Chemnitzi. Na Slovensku dostal ocenenie Zlatá kamera. Cenu za výrazný prínos do oblasti kinematografie si prevzal na filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach v roku 2010. V roku 2017 získal Václav Vorlíček Cenu prezidenta Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

"My sme sa našou prácou neskutočne bavili," zaspomínal si svojho času Václav Vorlíček na svojho priateľa spisovateľa a scenáristu Miloša Macourka, ktorý zomrel v roku 2002. O svojom živote spätom s filmom povedal: "Bol to život tak trochu dobrodružný, ale nemusím ľutovať ani jedinú minútu, ktorú som tomu venoval." Jeho krédom bola veta: "Každá sekunda, ktorú sa presmejeme, nám predlžuje život."

Viac o téme: úmrtieRežisérPrahaČeská republikaVáclav Vorlíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu