Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Amerike rozdávali prestížne ceny: Ocenenie za celoživotný prínos kultúre pre Cher a ďalších!

Ocenené osobnosti Zobraziť galériu (6)
Ocenené osobnosti (Zdroj: SITA/AP/Greg Allen)

WASHINGTON - Kennedyho centrum vo Washingtone rozdalo v nedeľu prestížne ocenenia za celoživotný prínos americkej kultúre. Výročné ceny dostali speváčka Cher, skladateľ Philip Glass, country hviezda Reba McEntire a džezová legenda Wayne Shorter. Kennedyho centrum výnimočne ocenilo aj muzikál Hamilton, ktorému sa dostalo takejto pocty ako prvému konkrétnemu a súčasnému dielu.

McEntire si počas večera uctila Kelly Clarkson, ktorá na ceremónii predviedla jej hit Fancy, a Shorterovi vzdal hold umelecký riaditeľ Kennedyho centra pre džez Jason Moran, podľa ktorého má muzikantova hudba "špeciálne miesto v galaxii". Hudobník Paul Simon zas vyjadril poklonu Glassovi s tým, že "je právom opisovaný ako jeden z našich najväčších moderných skladateľov". Poctu Cher na slávnosti vzdali Whoopi Goldberg a Cyndi Lauper, ktorá zaspievala jej hit If I Could Turn Back Time. Za Hamiltona ocenilo Kennedyho centrum herca a scenáristu Lin-Manuela Mirandu, režiséra Thomasa Kaila, choreografa Andyho Blankenbuehlera a hudobného režiséra Alexa Lacamoirea ako "priekopníckych tvorcov" práce, ktorá "sa vymyká kategórii".

Na nedeľňajšej ceremónii si Kennedyho centrum a prítomné osobnosti uctili zosnulého amerického prezidenta Georgea H.W. Busha, ktorý zomrel v piatok vo veku 94 rokov. Na začiatku slávnosti mu všetci vzdali hold dlhým potleskom v stoji a poklonu mu vyjadrili aj neskôr počas večera. "Myslím, že je vhodné spomenúť úmrtie úžasného muža, ktorý venoval svoj život službe a ktorý počas jeho funkčného obdobia mnohokrát toto podujatie láskavo navštívil, smejúc sa, tlieskajúc, spievajúc a dokonca aj plačúc odtiaľ z prezidentskej lóže," vyjadrila sa moderátorka večera Gloria Estefan. Speváčka si tiež zaspomínala, že keď ju pozvali do Bieleho domu, Bush "doslova strávil 45 minút trpezlivým rozprávaním sa s mojím osemročným synom" o fungovaní vlády. Prezident Donald Trump ani jeho manželka Melania sa na udeľovaní ocenení nezúčastnili. Šéf Bieleho domu a prvá dáma odmietli pozvanie na podujatie už druhý rok po sebe.

Správna rada Kennedyho centra vyberá každý rok ocenených na základe ich prínosu americkej kultúre, pričom prvý raz ceny udelila v roku 1978. Ocenenie Kennedyho centra si v minulosti vyslúžili napríklad Meryl Streep, Morgan Freeman, Bob Dylan, Dustin Hoffman, Martin Scorsese, Tom Hanks, Johnny Cash, Andrew Lloyd Webber, Clint Eastwood, Sting, Elton John, Kirk Douglas, Barbra Streisand, Oprah Winfrey, Neil Diamond, Paul McCartney, Robert De Niro, Steven Spielberg, George Lucas, Bruce Springsteen, Carol King, Carlos Santana, Al Pacino, Gloria Estefan, Lionel Richie, rapper LL Cool J alebo kapela Eagles.

Viac o téme: CherWayne ShorterReba McEntirePhillip Glass
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu