Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Úspech hudobnej hitovky sa im vrátil: Dvojicu zažalovali za plagiátorstvo

Videoklik k skladbe Turn Down for What Zobraziť galériu (6)
Videoklik k skladbe Turn Down for What (Zdroj: YouTube)

LOS ANGELES - Francúzsky dídžej a hudobný producent DJ Snake a americký rapper Lil Jon čelia obvineniu z plagiátorstva pre skladbu Turn Down for What. Dvojicu zažalovalo hudobné vydavateľstvo Golden Crown Publishing. To tvrdí, že okopírovali rovnomennú skladbu rappera Freddieho GZ, s ktorým má podpísanú zmluvu. Spoločnosť podala žalobu vo štvrtok na federálnom súde v New Yorku.

Vydavateľstvo vo svojej žalobe tvrdí, zoskupenie Tha Architectz, ktoré tvoria spomínaný Freddie GZ, vlastným menom Fredley Saurel, Maliki Sankoh a Roberson Bonjean, vymysleli Turn Down for What v roku 2012. Skladba, ktorú formácia produkovala, sa dostala na trh v marci 2013 a na jej vydanie reagovali na sociálnych sieťach viaceré osobnosti šoubiznisu ako napríklad rozhlasový moderátor Charlamagne Tha God či rapper Killer Mike z dua Run The Jewels. Spoločnosť sa v súdnych dokumentoch odvoláva na komunikáciu z 15. júla toho istého roku medzi DJ Snakeom a Lil Jonom na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, kde sa dohovárali o ich počine.

„Po vydaní vydaní skladby Freddieho GZ v marci 2013 a po celoštátnej distribúcii a uznaní, DJ Snake a Lil Jon zložili skladbu s rovnakým názvom," uvádza Golden Crown Publishing a poukazuje na podobnosť medzi nahrávkami. Ako dôkaz uvádza písomné aj grafické porovnanie skladieb, kde poukazuje na viaceré prvky, ako sú takty či výška hlasov.

Za menej ako tri mesiace od vydania singlu DJ Snakea a Lil Jona (skladba vyšla v decembri 2013, pozn. red.) sa z Turn Down for What predalo viac ako 500-tisíc kópií. Skladba sa dočkala tiež viacerých remixov a objavila sa aj vo filmoch ako napríklad Rýchlo a zbesilo 7 (2015) alebo Alvin a Chipmunkovia: Čiperná jazda (2015). Vydavateľstvo vo svojej žalobe uvádza, že dvojica ďalej profitovala z rôzneho tovaru spojeného so skladbou, videoklipu a ziskami z turné, pričom si Lil Jon zažiadal aj o značku na danú frázu. Žalobca preto súdnou cestou žiada o finančné odškodnenie a trvalý súdny zákaz. Medzi ďalšími žalovanými stranami sú vydavateľstvá Sony Music a Kobalt Music Publishing.

Viac o téme: Lil JonDj Snake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu