Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Udeľovanie Zlatých glóbusov: Ceremoniál ovládla hudobná snímka

Odovzdávanie cien. Zobraziť galériu (12)
Odovzdávanie cien. (Zdroj: SITA/AP)

LOS ANGELES - Nočné udeľovanie cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) ovládol hudobný film La La Land.

Snímka o talentovanom pianistovi Sebastianovi a nádejnej herečke Mii premenila na víťazstvo všetkých sedem nominácií, ktoré mala v 74. ročníku Zlatých glóbusov a zlomila tak doterajší rekord. O ten sa delili Prelet nad kukučím hniezdom (1975) a Polnočný expres (1978), ktoré získali zhodne po šesť cien HFPA. Film režiséra a scenáristu Damiena Chazella ocenili v kategóriách Najlepší film - komédia alebo muzikál, Najlepší mužský herecký výkon v komédii alebo muzikáli (Ryan Gosling), Najlepší ženský herecký výkon v komédii alebo muzikáli (Emma Stone), Najlepšia filmová réžia, Najlepší filmový scenár, Najlepšia pôvodná hudba (Justin Hurwitz) a Najlepšia pôvodná pieseň (City Of Stars). 

John Travolta a Kelly Preston
Zobraziť galériu (12)
John Travolta a Kelly Preston  (Zdroj: SITA/AP)

Za najlepšiu filmovú drámu vyhlásili Moonlight a ceny za herecké výkony putovali do rúk Isabelle Huppert (Elle) a Caseyho Afflecka (Manchester by the Sea). Za vedľajšie úlohy ocenili Violu Davis (Fences) a Aarona Taylor-Johnsona (Nočné zvieratá). Najlepším cudzojazyčným filmom je podľa HFPA francúzska dráma Elle a v kategórii animovaných filmov zvíťazil Zootropolis. 
Najviac cien v televíznych kategóriách získal miniseriál Nočný manažér (2016), známy aj pod názvom Nočný recepčný, ktorý vyniesol trofeje jeho trom hereckým hviezdam.

David Schwimmer
Zobraziť galériu (12)
David Schwimmer  (Zdroj: SITA/AP)

Toma Hiddlestona ocenili v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme, zatiaľ čo Olivia Colman a Hugh Laurie triumfovali vďaka vedľajším úlohám. Zlatý glóbus pre Najlepší miniseriál alebo televízny film si ale vyslúžila prvá séria antológie American Crime Story s podtitulom The People v. O.J. Simpson (2016), pričom druhú trofej pre ňu získala Sarah Paulson za herecký výkon v hlavnej úlohe. Za najlepší dramatický seriál vyhlásili The Crown (2016), ktorému pridala druhú cenu Claire Foy vďaka stvárneniu britskej kráľovnej Alžbety II. Glóbus za mužský herecký výkon v dramatickom seriáli dostal Billy Bob Thornton za Goliath (2016). Medzi komediálnymi seriálmi zvíťazila Atlanta (2016), pričom členovia a členky HFPA ocenili aj predstaviteľa hlavnej roly Donalda Glovera. Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe komediálneho seriálu podľa nich predviedla Tracee Ellis Ross z Black-ish (2014). 
Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo si na galavečere, ktorý v hoteli The Beverly Hilton v Beverly Hills moderoval Jimmy Fallon, prevzala Meryl Streepová. 

Streepová kritizovala Trumpa

Streepová v noci nadnes opäť kritizovala novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho výroky na adresu rôznych skupín obyvateľstva vrátane cudzincov a novinárov. Streepová vo svojom ďakovnom prejave po tom, ako si v nedeľu na slávnostnom večere udeľovania Zlatých glóbusov prevzala cenu Cecila B. DeMilleho za celoživotné dielo opäť kritizovala Trumpa za znevažovanie telesne postihnutého reportéra denníka New York Times Sergea F. Kovaleskeho, ktorého vlani na predvolebnom mítingu v Južnej Karolíne zosmiešňujúco imitoval. Novozvoleného prezidenta však vo svojom príhovore ani raz nemenovala. 

Americká filmová hviezda tiež vyzvala prítomných v publiku, aby bojovali za slobodu tlače, ktorá pôsobí ako brzda Trumpovej moci. V očakávaní protiúderu od Trumpových priaznivcov Streepová povedala aj to, že Hollywood je plný cudzincov a "keď ich vykopnete, nebudete sa mať okrem amerického futbalu a zmiešaných bojových umení na čo pozerať".

V reakcii na herečkine slová Trump v krátkom telefonickom rozhovore pre New York Times uviedol, že Streepovej kritiku očakával a herečku označil za "milovníčku" svojej súperky, bývalej demokratickej kandidátky na prezidenta Hillary Clintonovej.

"Ľudia stále opakujú, že som mal v úmysle uťahovať si z telesného postihnutia toho reportéra, akoby Meryl Streepová a ďalší vedeli čítať moje myšlienky. Nič také som neurobil," povedal Trump, ktorý popiera, že si z Kovaleskeho vlani na predvolebnom mítingu v Južnej Karolíne uťahoval a imitoval jeho držanie tela.

Prehľad víťazov a víťaziek v 74. ročníku filmových a televíznych cien Zlatý glóbus 

FILMY
Najlepší film - dráma: Moonlight 
Najlepší ženský herecký výkon vo filme - dráme: Isabelle Huppert - Elle 
Najlepší mužský herecký výkon vo filme - dráme: Casey Affleck - Manchester by the Sea 
Najlepší film - komédia alebo muzikál: La La Land 
Najlepší ženský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli: Emma Stone - La La Land 
Najlepší mužský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli: Ryan Gosling - La La Land 
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Viola Davis - Fences 
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Aaron Taylor-Johnson - Nočné zvieratá 
Najlepšia filmová réžia: Damien Chazelle - La La Land 
Najlepší filmový scenár: Damien Chazelle - La La Land 
Najlepší cudzojazyčný film: Elle - Francúzsko 
Najlepší animovaný film: Zootropolis 
Najlepšia pôvodná hudba: Justin Hurwitz - La La Land 
Najlepšia pôvodná pieseň: City Of Stars - z filmu La La Land 

TELEVÍZIA 
Najlepší televízny seriál - dráma: The Crown 
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme: Claire Foy - The Crown 
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme: Billy Bob Thornton - Goliath 
Najlepší televízny seriál - komédia alebo muzikál: Atlanta 
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli: Tracee Ellis Ross - Black-ish 
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli: Donald Glover - Atlanta 
Najlepší miniseriál alebo televízny film: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson 
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Sarah Paulson - American Crime Story: The People v. O.J. Simpson 
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Tom Hiddleston - Nočný manažér 
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Olivia Colman - Nočný manažér 
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Hugh Laurie - Nočný manažér 

Viac o téme: Zlaté glóbusyLa La Land
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu