Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Umelecký svet zasiahla smutná správa: Známy virtuóz prehral boj s vážnou chorobou

Radim Hladík Zobraziť galériu (5)
Radim Hladík (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

PRAHA - Vo veku 69 rokov zomrel dnes ráno gitarista Radim Hladík, ktorý okrem iného stál pri zrode legendárnej kapely Blue Effect. Povedal to súčasný spevák kapely Honza Křížek. Hladík podľahol následkom fibrózy pľúc, s ktorou bojoval niekoľko rokov. Sedemdesiatku by oslávil 13. decembra.

"Hrozne nás to mrzí, Radim nám bude veľmi chýbať. Budeme sa snažiť, aby sme ďalej niesli ten odkaz, ktorý sme počas 13 rokov po jeho boku získali," povedal Krížik. Kapela už na začiatku októbra prerušila koncertovanie zo zdravotných dôvodov, posledné vystúpenie absolvoval Hladík s kyslíkovým prístrojom. Na oficiálnych stránkach kapely potom gitarista oznámil, že jeho jedinou šancou je transplantácia pľúc.

Hladík na seba prvýkrát upozornil v druhej polovici 60. rokov ako člen legendárnych Matadors a čoskoro sa stal všeobecne uznávaným domácim kráľom elektrickej gitary a tiež inovátorom. Ako jeden z prvých tuzemských gitaristov použil booster, spätnú väzbu či kvákadlo a aj vďaka tomu často žal nemý úžas poslucháčov.

Na jeseň roku 1968 stál pri zrode Blue Effectu, v ktorom sa začal výrazne prejavovať aj autorsky. V ďalších rokoch kapela viackrát zmenil názov (Modrý efekt, M. efekt) a predovšetkým obsadenie, postavenie Hladíka ako vedúcej postavy však bolo nespochybniteľné. V 90. rokoch vystupoval Blue Effect len ​​výnimočne, od roku 2004 Hladík koncertoval s omladenou zostavou.

Ku gitare sa dostal z trucu, lebo ho nebavilo piano, na ktoré sa učil od svojich piatich rokov. Štúdium konzervatória po dvoch rokoch vzdal a už ako pätnásťročný uspel v konkurze na miesto gitaristu v pražskej beatovej skupine Komety ( "pretože som hral z nôt a že som vedel sólo Nothing Star"). Prvý profesionálny angažmán dostal v roku 1964 v klube Olympik.

Neskôr sa Hladík vďaka svojej všestrannosti realizoval aj v iných žánroch ako v rocku. Pražský rodák spolupracoval napríklad s jazzovým orchestrom Československého rozhlasu, folkovými hudobníkmi Jaroslavom Hutkom a Dagmar Andrtovou-Voňkovou či slovenskými muzikantmi Pavlom Hammelom, Mariánom Vargom a mnohými ďalšími.

Okrem toho písal hudbu pre Laterna magika aj Křižíkovu fontánu alebo k bábkovým aj rozhlasovým hrám. S manželkou Zlatou prevádzkoval umeleckú agentúru a produkoval platne začínajúcim skupinám.

Viac o téme: Radim Hladík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu