Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záchrana pre Polívkovu farmu? Objavil sa záhadný investor!

Bolek Polívka Zobraziť galériu (11)
Bolek Polívka (Zdroj: SITA)

BRNO - O Farmu Bolka Polívku v Olšanoch na Vyškovsku, ktorá je od apríla v konkurze, má vážny záujem zahraničný investor. Ten si zatiaľ neželá byť menovaný. Vo verejnej dražbe, ktorú plánuje správkyňa konkurznej podstaty Petra Hýsková, je ochotný zaplatiť správcom určenú cenu. Advokát Ivan Courton, ktorý investora v Česku zastupuje, potvrdil jeho vážny záujem. Meno záujemcu však zatiaľ neoznámil.

Záujem dokumentuje aj list správcovi konkurznej podstaty z polovice júla, v ktorom sa pýta na niektoré podrobnosti. "Zatiaľ sme na neho nedostali odpoveď, preto sme pred týždňom výzvu opakovali," povedal Courton .

V liste sa pýta na príjazdovú cestu, ktorá je v katastri nehnuteľností vedená ako pole. Cestu rovnako ako okolité pozemky vlastní jeden z veriteľov a Polívkov priateľ, podnikateľ Alexander Seidl. V katastri je ako cesta vedená iná komunikácia, ktorá je však zarastená a nepoužívaná.

Insolvenčný správca predpokladá, že farma ako komplex by sa mohla predať za cenu medzi 15 až 20 miliónmi českých korún. Záujem o ňu má práve aj Seidl, nie je však isté, koľko je za ňu ochotný zaplatiť. Kým predtým uvádzal desať miliónov korún a farmu bez Polívku označil za bežný penzión na Vyškovsku, minulý týždeň adresoval Hýskovej list, v ktorom žiada verejnú dražbu a najnižšie podanie podľa znaleckého posudku 18,5 milióna korún.

V pondelok však Seidl zaslal list Krajskému súdu v Brne, v ktorom upozorňuje, že farma dostala dotáciu z Regionálneho operačného programu na dostavbu hotela a stavbu wellness, a podľa neho nemožno s odkazom na zákon o konkurze a zákon o verejných dražbách vydražiť podnik so záväzkom, ktorý vyplýva z poskytnutia dotácie. "Preto sa obraciam na insolvenčný súd, aby preveril, či je skutočne možné vykonať verejnú dražbu," uviedol Seidl.

Regionálna rada regiónu súdržnosti Juhovýchod stojí za rozhodnutím veriteľského výboru o predaji klasickou verejnou dražbou. "Pán Seidl má na podnet súdu právo, má iný právny rozbor. Teraz počkáme na vyjadrenie insolvenčného súdu," informovala hovorkyňa regionálnej rady Kateřina Dobešová.

Turistická atrakcia Olšian sa dostala do problémov práve kvôli tomu, že sa Polívka rozhodol rozšíriť hotel a postaviť wellness centrum, na ktoré dostal dotáciu z peňazí Európskej únie. Nestačili však na to, aby splatil všetky pohľadávky. Vlani na jeseň ho poslala do insolvenčného konania Kaláb - stavebná firma. V apríli rozhodol súd o konkurze. Aktuálne uznal pohľadávky za 50 miliónov korún. Podľa predbežných predpokladov by sa aukcia mala konať na jeseň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu