Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Farma Bolka Polívku je predaná

Bolek Polívka Zobraziť galériu (2)
Bolek Polívka (Zdroj: SITA)

OLŠANY - Bývalú farmu Bolka Polívku v Olšanoch na Vyškovsku kúpila Severočeská správa nehnuteľností, ktorej väčšinovým spoločníkom je veriteľ a hercov priateľ Alexander Seidl. Ako jediný podal insolvenčnému správcovi ponuku za 11,5 milióna korún (417 468 eur), čo bola minimálna cena. Ako však priznal, je sklamaný. Čakal, že ho niekto tromfne. Absolútne totiž netuší, čo si so statkom počne.

Bývalá farma Bolka Polívku je v dlhoch vo výške cez 40 miliónov korún (1 452 064 eur). Nový majiteľ Alexander Seidl sa vyjadril, že zatiaľ nemá presné plány, ako so statkom naloží.  

Z jedného milióna (36 301 eur), ktorý už má insolvenčný správca David Gregor na účte, uhradí dlhy prevažne za energie, ktoré farma odoberala od dodávateľov v čase konkurzu. Gregor je rád, že dostal aspoň túto jedinú ponuku. "Za danej situácie ide o dobrú ponuku za slušnú cenu," povedal.

Seidl sa momentálne zdržiava na dovolenke v Thajsku. Očakával vraj, že sa nájde ešte iný záujemca, ktorý podá vyššiu ponuku. "Nemal by som s tým starosti. Takto teraz musím premýšľať, čo s farmou. Rozhodne je však potrebné dať ju do kopy. Stále však platí, čo som hovoril vlani v lete, že ide o penzión na dedine pri Brne, a tak sa k nemu musí pristupovať," vyhlásil Seidl.

Farma, na ktorej sa konali kultúrne a recesistické akcie, sa dostala do problémov pri dostavbe hotela a stavbe wellness centra. Išlo o stavby podporené z európskych fondov, Polívka ale nesplácal faktúry. V októbri 2012 preto podala stavebná firma Kaláb návrh na insolvenciu a vlani v apríli poslal súd podnik do konkurzu. Na jeseň išiel do dražby za 15 miliónov (544 523 eur), dražiteľ však peniaze nezložil. Teraz už sa Polívka k farme, ktorá mu nepatrí, nechce do médií vyjadrovať, povedal jeho manažér Ladislav Krapek.

Seidl však nezískal ochranné známky, ktoré boli tiež na predaj. Tie získala ako druhý záujemca s vyššou ponukou firma Wiky z Kyjova. Ide o päť ochranných známok, z ktorých najznámejšie sú Manéž Bolka Polívku a Bolkova jedenástka. Presnú cenu právny zástupca firmy Zdeněk Joukl neoznámil, ide však o desiatky tisíc korún.

Firma je veľkoobchodom s hračkami a vlastní ju Josef Kouřil, ktorý je miestnym patriotom a mecenášom, nechal napríklad postaviť kaplnku v Bukovanoch. "Výberového konania sa zúčastnil preto, aby zabránil nákupu ochranných známok špekulantmi, ktorí by napríklad mohli ohroziť výrobu relácie Manéž Bolka Polívku pod týmto názvom. Josef Kouřil má záujem rokovať v najbližších dňoch s Bolkom Polívkom o využití známok pre jeho aktivity. Zároveň chcel pomôcť hercovi, ktorý je v regióne obľúbený a urobil veľa pre jeho propagáciu," uviedol Joukl.

Herec sám ako fyzická osoba je účastníkom iného insolvenčného konania, ktoré navrhla predchádzajúca správkyňa jeho farmy Petra Hýsková kvôli ochrane veriteľov farmy. Túto záležitosť mal súd prejednávať 7. februára, rokovania však na žiadosť Gregora odročil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu