Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel herec zo Schindlerovho zoznamu: Skonal v nemocnici!

Jerzy Nowak Zobraziť galériu (2)
Jerzy Nowak (Zdroj: Facebook, static1.stopklatka.pl)

VARŠAVA - Vo veku 89 rokov zomrel poľský herec Jerzy Nowak. V utorok popoludní o tom informovala webstránka film.onet.pl s odvolaním sa na Národné divadlo v Krakove. Divadelný a filmový herec skonal 26. marca v nemocnici vo Varšave.

Jerzy Nowak sa vo filmoch začal objavovať už v polovici 50. rokov minulého storočia. Zahral si napríklad v historickej dráme Vzbura bezmenných (1955), dobrodružnej komédii Plnou parou vpred (1967), životopisnom filme Kopernik (1973) či dráme Zasľúbená krajina (1975), ktorú nominovali na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Predstavil sa aj v oceňovaných drámach Amatér (1979) a Šanca (1980), pričom v oboch si zahral aj slávny Jerzy Stuhr. V poľsko-bulharskej produkcii vznikol film Oko proroka (1983) a v západonemecko-americko-poľskej zase snímka Rok pokojného slnka (1984).

V oscarovej vojnovej dráme Schindlerov zoznam (1993) slávneho režiséra Stevena Spielberga stvárnil poľský herec jedného z investorov. Nowak sa objavil aj v druhom filme trilógie Krzysztofa Kieslowského s názvom Tri farby: Biela (1994), romantickej komédii Milostné príbehy (1997) či poľskej dráme Quo Vadis (2001), ktorú uvádzali aj v slovenských kinách. Predposledným filmom jeho kariéry je slovensko-poľská snímka Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2010) režisérky Mariany Čengel-Solčanskej, v ktorej si zahral Bernarda. Jeho posledným filmom je vojnová dráme Razia (2012). Svoj životný príbeh herec zhrnul v biografickej knihe Ksiażka o milości (2009).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu