Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dražili Schindlerove dokumenty: Toto bola najvyššia ponuka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CONCORD – Kolekciu dokumentov nemeckého priemyselníka Oskara Schindlera, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil takmer 1200 židovských robotníkov pred nacistickou perzekúciou, vydražili včera na internetovej aukcii za viac ako 122.000 dolárov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Medzi predanými položkami sa nachádza aj list z 22. augusta 1944, ktorým nemecké úrady povoľujú Schindlerovi presunúť jeho továreň na smaltované výrobky aj s robotníkmi z poľského Krakova do obce Brněnec ležiacej na území vtedajších českých Sudet. Tento krok viedol k zmienenej záchrane, ktorá sa stala i námetom filmu Schindlerov zoznam z roku 1993. Podľa historikov ide o prvý známy dokument, ktorý priamo potvrdzuje presun továrne. Pod textom sa nachádza pečiatka továrne Deutsche Emailwarenfabrik a originálny podpis Schindlera. Slávny zoznam vznikol krátko nato, v októbri 1944.

Schindler v tom istom roku presunul svoju krakovskú továreň spolu s približne 1200 židovskými väzňami z blízkeho pracovného tábora Plaszów, ktorých zamestnával, do novozakúpenej zbrojárskej továrne v Brněnci, čím ich zachránil pred smrťou. Ďalším vzácnym dokumentom bol súbor technických plánov Schindlerovej krakovskej továrne. Americká aukčná spoločnosť RR Auction, ktorá predmety ponúkla, oznámila, že všetky položky zakúpil nemenovaný záujemca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu