Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pochovali herečku Jiráskovú (†81): Lucie Bílá jej nechala odkaz

Jiřina Jirásková Zobraziť galériu (6)
Jiřina Jirásková (Zdroj: profimedia.sk)

MALENICE - Priatelia a obdivovatelia Jiřiny Jiráskovej prišli dnes predpoludním na jej pohreb do juhočeských Maleníc. Populárna herečka zomrela po dlhej chorobe 7. januára vo veku 81 rokov. Od domu, kde dlhoročná riaditeľka pražského Divadla na Vinohradoch s obľubou odpočívala a trávila svoj voľný čas, sa pohrebné auto s rakvou a vencami, kapela a zhruba tri stovky ľudí vydali na smútočný sprievod ku kostolu, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Približne polovicu účastníkov sprievodu tvorili miestni obyvatelia, pricestovali aj ľudia z branže, napríklad režisér Zdeněk Troška. Speváčka Lucie Bílá sa do Maleníc rozlúčiť neprišla, iba odkázala: "Spi tu pekne, vďaka za všetko a dovidenia," tlmočil jej slová kňaz.

V priebehu zádušnej omše v kostole na malenickom cintoríne prehovoril režisér a dlhoročný priateľ zosnulej herečky Jiří Strach. Do posledného miesta zaplnenému kostolu prečítal pasáž z Biblie. V súlade s herečkiným želaním uložili jej truhlu do rovnakého hrobu, kam pred 19 rokmi pochovali jej životného partnera a známeho filmového a televízneho režiséra Zdeňka Podskalského. Spoločne s nimi v ňom spočinie taktiež urna s popolom matky Jiřiny Jiráskovej, ktorú mala herečka doma. Väčšina smútočných hostí k rakve položila jej obľúbené žlté ruže.

"Som rád, že rozlúčka s Jiřinou bola dôstojná," povedal režisér Zdeněk Troška, ktorý Jiráskovú obsadil do svojej trilógie Slnko, seno...

So zosnulou herečkou sa v piatok 11. januára rozlúčila jej rodina, priatelia i kolegovia. Smútočný príhovor na obrade, ktorý sa konal v pražskom Divadle na Vinohradoch, predniesol jeho riaditeľ Tomáš Töpfer či herečka Jiřina Bohdalová. Ďalšie osobnosti, ako napríklad Dagmar Havlová, Daniela Kolářová, Hana Maciuchová alebo Viktor Preiss, pri rakve držali čestnú stráž.

Na rozlúčku Jiráskovej zahrala swingová kapela Blue Star a okrem spomínaných prehovorili aj Jaroslav Satoranský, Marián Labuda či Michal Novotný. Vence poslal napríklad prezidentský pár Václav a Livia Klausovci, premiér Petr Nečas, parlament, ministerstvo kultúry, Česká televízia i Český rozhlas, UNICEF, Herecká asociácia či Národné divadlo.

V pražskom Týnskom chráme na Staromestskom námestí sa následne v pondelok 14. januára konala zádušná omša. Odslúžil ju pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Zaplnenému kostolu zaspievala pieseň Panis angelicus Lucie Bílá, ktorá sa s Jiráskovou dlhé roky priatelila a chodila za ňou, aj keď sa jej zdravotný stav rapídne zhoršil. Do Kostola Matky Božej pred Týnom prišiel aj klavirista Petr Malásek či herec David Švehlík.

Jiřina Jirásková účinkovala v desiatkach filmov ako napríklad Na kometě (1970), Ako svet prichádza o básnikov (1982), Sestřičky (1983) či v spomenutej trilógii Slnko, seno... Je držiteľkou Ceny Thálie za celoživotné dielo (1998) a Vyznamenania za zásluhy (2006). V roku 2009 ju uviedli do Siene slávy TýTý. V posledných rokoch svojho života mala vážne zdravotné problémy.

Napríklad vo februári 2011 skolabovala v spomínanom Divadle na Vinohradoch. Pre problémy v brušnej dutine a vyčerpanie ju predtým niekoľkokrát hospitalizovali. Okrem toho sa v roku 2009 musela podrobiť chirurgickému zákroku pre akútny zápal pankreasu. Od novembra 2012 bola pripútaná na lôžko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu