Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dnes odovzdajú ceny Grammy: Vzdajú poctu Whitney Houston

Whitney Houston Zobraziť galériu (14)
Whitney Houston (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Smrť legendárnej americkej speváčky Whitney Houstonovej, ktorá zomrela v noci nadnes vo veku 48 rokov, zrejme vrhne tieň na dnešné slávnostné odovzdávanie 54. ročníka hudobných cien Grammy v Los Angeles. Organizátori akcie oznámili, že poctu zosnulej šesťnásobnej laureátke Grammy povedie speváčka a herečka Jennifer Hudsonová.

Je to príliš čerstvé v pamäti každého z nás, aby sme teraz dokázali urobiť viac, musíme však vyzdvihnúť jej úžasné úspechy, informoval výkonný producent Grammy Ken Ehrlich.
      
Speváčka, ktorá v ostatných rokoch bojovala s drogovou závislosťou, zomrela v hoteli v kalifornskom Beverly Hills, kde ju objavil jej bodyguard. Za mŕtvu ju po márnych snahách oživiť ju vyhlásili v sobotu o 15.55 h miestneho času, čo je 0.55 SEČ (dnes). Príčina smrti zatiaľ nie je známa, lekár ale vylúčil cudzie zavinenie.
      
Pred oznámením úmrtia Whitney Houstonovej hovorila Jennifer Hudsonová na akcii pred Grammy o výraznom vplyve, aký mala Whitney na jej kariéru. Rozpráva o svojej láske k Houstonovej hitu I Will Always Love You a povedala, že s ňou chcela spievať duety, lebo s ňou chcela spievať. Svoju prvú Grammy prevzala Hudsonová práve z rúk Whitney Houstonovej a povedala, že stretnutie s jej idolom "takmer zatienilo to, že dostala Grammy".
      

Whitney Houstonová zomrela v rovnakom hoteli, kde jej patrón, hudobný magnát Clive Davis usporiadal v sobotu večer výročný večierok pred vyhlásením Grammy, na ktorom mala vystúpiť. Hudobné celebrity, ktoré prichádzali na party do hotela Beverly Hilton, bezprostredne reagovali na správu o jej úmrtí.
            
"Whitney Houstonová bola nielen úžasná umelkyňa, ale tiež krásny človek. Bola taká šikovná a jej znalosť a porozumenie hudobnej forme umenia boli pozoruhodné," reagoval zakladateľ Motownu, legenda R&B Berry Gordy.
      
Prezident Nahrávacej akadémie, ktorá organizuje Grammy, Neil Portnow povedal, že producenti večera pracujú na tom, ako si speváčku uctiť za účasti množstva jej priateľov medzi poslucháčmi. Portnow na červenom koberci pred hotelom povedal, že sa "pokúsia osláviť jej život" a nazval Whitney speváčkou, ktorej objem práce bol "závratný". Počas dlhoročnej hudobnej kariéry získala Whitney Houstonová obrovské množstvo ocenení - šesťkrát cenu Grammy, 30-krát cenu Billboard Award (jedno zo štyroch hlavných hudobných ocenení, každoročne udeľované v USA) a 22-krát American Music Award (AMA). Predala 170 miliónov CD, singlov i videí, na ktorých boli jej hity ako Saving All my Love for Your, How Will I Know, I Have Nothing,  Greatest Love of All či Do Broken Hearts Go.
      
V 90. rokoch stvárnila mimoriadne úspešne hlavnú úlohu vo filme Osobný strážca (1992) s Kevinom Costnerom, rovnomenný album patrí medzi 10 najpredávanejších albumov všetkých čias. Hlavnú úlohu stvárnila napríklad aj vo filmoch Až si vydýchnem (1995) a Kazateľova žena (1996).
      
Whitney Houstonová sa narodila 9. augusta 1963 v hudobnej rodine, jej matka bola gospelová speváčka Cissy Houstonová, jej sesternicou je Dionne Warwicková a jej bratanec bol Dee Dee Warwick. Aretha Franklinová bola jej kmotrou.
      
"Nedokážem o tom teraz hovoriť," reagovala Franklinová na správu o jej smrti. "Je tak prekvapivá a neuveriteľná. Nemohla som tomu uveriť, keď som to čítala na televíznej obrazovke. Súcitim s (jej matkou) Cissy, jej dcérou Bobbi Kris, jej rodinou a (exmanželom) Bobbym (Brownom)."
      
Začiatkom 90. rokov bola Whitney Houstonová kráľovnou popu, ale jej komerčný úspech sprevádzali čoraz väčšie problémy v osobnom živote. V roku 1992 sa vydala za speváka Bobbyho Browna, ktorý mal povesť "zlého chlapca" a ich 14-ročné spolužitie sprevádzalo zneužívanie drog a domáce násilie. V roku 2000 ju spolu s Brownom zadržali na havajskom letisku s marihuanou v batožine. V televíznom rozhovore v roku 2002 sa priznala k požívaniu marihuany a kokaínu a závislosti na alkohole a liekoch na predpis.
      
V posledných 10 rokoch jej života dominovalo zneužívanie drog, fámy o jej recidívach a pobytoch v rehabilitačnom zariadení.
      
Napriek jej osobným problémom ju mali jej kolegovia z hudobného priemyslu veľmi radi a po správe o jej smrti zaplavili médiá ich emotívne vyjadrenia.


Informovali sme:
Fanúšikovia Whitney Houston jej exmanželovi: Môžeš za jej smrť!

Posledné vystúpenie Whitney Houston: Len dva dni pred smrťou!

Zosnulá speváčka Whitney Houston: Toto boli jej najväčšie hity!
Celebrity oplakávajú úmrtie Whitney: Žiadne slová, iba slzy
Whitney Houston bola skutočná hviezda: Presadila sa v hudbe, aj vo filmoch

Všetko o živote Whitney Houston nájdete TU!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu