Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tina o nevyliečitelnej chorobe: U lekára bola IBA RAZ... TOTO jej pomohlo!

Tina Zobraziť galériu (3)
Tina (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Martina Kmeťová alias Tina sa pred piatimi rokmi podelila s verejnosťou o správu, ktorá mnohých zaskočila. Priznala totiž, že jej v roku 2016 diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu. Skleróza multiplex spôsobuje ťažkosti pri fyzickej aktivite, ale dokonca môže pripútať človeka aj na invalidný vozík. Speváčka sa netají tým, že sa neoddala do rúk lekárov, namiesto toho zvolila alternatívnu liečbu. Aj vďaka nej dnes vraj funguje ako zdravý človek. Toto jej pomohlo!

Martine Kmeťovej alias Tine bolo v minulosti diagnostikové závažné ochorenie skleróza multiplex. Choroba ju v začiatkoch veľmi potrápila. Nie je žiadnym tajomstvom, že sa speváčka neoddala medicíne a lekárom, ale rozhodla sa zvoliť alternatívny spôsob liečby. Dlho však neprezradila nič bližšie, najnovšie ale konečne špecifikovala čo jej pomohlo.

Tina prijala pozvanie do Bekimovho horúceho kresla, v ktorom ju vyspovedal. Moderátor načrtol aj tému o jej chorobe, keďže sa o nej veľa nevie a sama o nej často nehovorí. Tentokrát ale bola speváčka otvorenejšia. „Pokiaľ dobre viem a mám dobré znalosti o tom, čo tebe je, tak reálne by si tu asi sedieť nemala,“ naznačil Bekim. „Ja by som tu mala sedieť tak, ako ty,“ narážala na jeho invalidný vozík.

Tina o nevyliečitelnej chorobe:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram MC)

„Takže práve preto sa ťa pýtam, že čo tebe v tom pomáhalo a ako je to možné. Preto sa ťa to pýtam, lebo mám ľudí, ktorí chodia k nám do fitka cvičiť a pár ich má rovnakú diagnózu ako máš ty a sú inak na tom, sú na vozíku. A ten zdravotný stav nie je najlepší...“ čakal na speváčkinu reakciu a požiadal ju o radu pre poslucháčov.

„V tomto smere som si dala dohodu sama so sebou, že nebudem úplne ponúkať rady, pretože je to veľmi neprenosné a je to veľmi dlhý proces, sú to roky. To nebolo, že som sa jedného rána zobudila a vedela som všetko ako funguje, ale pomalými krokmi som sa dopracovávala k svojim vlastným odpovediam na svoj vlastný život, na svoj vlastný stav," odpovedala.

Dvojnásobná mamička však prezradila, že jej najviac pomohla zmena nastavenia mysle. „Nad všetkým, nad pohybom, nad stravou a dýchaním, je hlava, ktorá je na vrchole celej pyramídy a tá potrebuje najväčšiu pozornosť. Nie je úplne najdôležitejšie, že čo dávaš do seba, ale do akého tela dávaš stravu, a to súvisí práve s tou hlavou," pokračovala.

„Pre mňa bola téma hlava a uvedomovanie si v každej situácii, ako sa cítim, keď moje telo začalo reagovať na nejaké okolnosti, tak som sa vždy spomalila a snažila som sa si zodpovedať ako sa cítim, prečo sa tak cítim a z čoho to pramení,“ dodala. Tina nehľadala vinníka, ale snažila sa pochopiť a zodpovedať si dôležité otázky ohľadne jej zdravotného stavu. Ako sama priznala, bolo to pre ňu extrémne náročné.

Tina o nevyliečitelnej chorobe:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram M.Č.)

Bekima po jej odpovediach zaujímalo, či nemala strach z toho, že sa nezverila do rúk odborníkov. „Ja som tam bola raz, no. Oni povedali na rovinu, že to nevedia liečiť, takže pre mňa to je komplexná odpoveď. Nechcem, aby to vyznelo, že znevažujem medicínu a vôbec si nemyslím, že to nemá svoje miesto v našich životoch a veľmi uznávam akútnu medicínu. Lebo viem, že keby mi odsekne ruku niekde, tak to neodmeditujem. Ale pri tých chronických ochoreniach si myslím, že je čas klásť aj iné otázky,“ priznala na záver.

Viac o téme: Tina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu