Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česko v smútku: Zomrela mama (†94) Krkonošských rozprávok!

Věra Jordánová Zobraziť galériu (4)
Věra Jordánová (Zdroj: Česká televize / Zuzana Páchová)

PRAHA - Vo veku 94 rokov dnes zomrela televízna režisérka Věra Jordánová. Venovala sa najmä tvorbe pre deti a mládež, režírovala napríklad večerníčkovú sériu Krkonošské rozprávky. Informáciu o úmrtí Jordánovej ČTK potvrdila jej dcéra Jana Procházková.

Jordánová je podpísaná pod desiatkami titulov z tvorby Československej televízie. Krkonošské rozprávky nakrútila podľa predlohy spisovateľky Márie Kubátovej postupne v rokoch 1974 až 1984 v spolupráci s kameramanom Františkom Nemcom, ktorý s ňou spolupracoval aj na ďalších rozprávkach.

Absolventka herectva na AMU a réžie na FAMU sa narodila 15. apríla 1928 v Prahe, vyrastala ale v Šternberku. Jej matka bola opernou speváčkou, otec pracoval ako vojenský lekár. Krátko hrala v libereckom Divadle F. X. Šaldy. Koncom 50. rokov prišla do Československej televízie a takmer štyri desaťročia pôsobila v redakcii pre deti a mládež. Natočila niekoľko adaptácií známych literárnych diel ako Věra Lukášová, Evženie Grandetová a Malá Doritka.

Věra Jordánová režírovala Krkonošské rozprávky.
Zobraziť galériu (4)
Věra Jordánová režírovala Krkonošské rozprávky.  (Zdroj: Česká televize / Ivan Minář)

Okrem programov pre deti možno spomenúť napríklad jej drámu Výsluch alebo historickú detektívku Zločin na Zleniciach hradu. Značnej obľube sa dodnes teší tiež jej štvordielna adaptácia britskej románovej predlohy Jana Eyrová z roku 1972 s Martou Vančurovou a Jánom Kačerom v hlavných úlohách. No najviac Jordánovú preslávil večerníčkový seriál Krkonošské rozprávky.

Krkonošské rozprávky s lakotným Trautenberkom v hlavnej úlohe sú v histórii večerníčkov jediným hraným cyklom, inak ide predovšetkým o formu animovanú. Seriál večerníčkov o bájnom Krakonošovi nakrútila Jordánová tiež v Československej televízii. Skladá sa z 20 desaťminútových epizód, pričom prvých sedem vzniklo v roku 1974, ďalších šesť roku 1980 a posledných sedem dielov roku 1984.

Autorkou scenára bola spisovateľka a prekladateľka Božena Šimková, vtedy v titulkoch skrytá za mená Zdenky Podhrázskej a Márie Kubátovej. Tá už skôr vymyslela postavu Trautenberka a je uvádzaná ako autorka námetu. Príbehy z Krkonoš sa mnoho rokov objavujú na popredných miestach ankiet o najobľúbenejšej Večerníčkovej rozprávke.

Česko v smútku: Zomrela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Česká televize / Zuzana Páchová)

Viac o téme: Věra Jordánová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu