Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenský umelecký svet v smútku: Náhla smrť uznávaného hudobníka (†59)!

Andrej Turok náhle zomrel. Zobraziť galériu (4)
Andrej Turok náhle zomrel. (Zdroj: Facebook A.T.)

BRATISLAVA - Slovenská umelecká scéna prežíva obrovský smútok! Vo veku 59 rokov totiž náhle zomrel hudobný skladateľ a zakladateľ funkovej skupiny Tamis Andrej Turok.

Na facebookovom profile Andreja Turoka sa v stredu večer začali hromadiť príspevky plné smútku. Jeho priateľov a blízkych totiž zasiahla správa o jeho náhlom úmrtí. „Zbohom, kamarát... Nečakane odišiel Andrej Turok... Ďakujem Andrej za debaty o muzike, za veľa inšpirácií pri hľadaní nových hudobných zákutí, za viac ako dvadsaťročné kamarátstvo  pomoc, aj pri organizovaní koncertov, akým bol aj ten nášho veľkého gurua Andreasa Vollenweidera,“ napísal k spoločnej fotke rozhlasový moderátor Roman Bomboš.

Slovenský umelecký svet v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook A.T.)

Čo sa hudobnému skladateľovi stalo, nie je nateraz známe, no ešte v utorok večer pridával na svoj profil príspevky. V šoku boli aj mnohí jeho blízki. „Ste si istí? V utorok som si s ním písal o 14:16,“ nechceli veriť správe o jeho náhlom úmrtí. „Bože, nie, ani neviem, čo mám povedať. Toto ma vážne zaskočilo. Veď pred pár týždňami sme kecali na FB. Taký správny chlap a milý človek. Andrejko, česť tvojej pamiatke. R.I.P. my friend,“ napísala Katarína Korček zo skupiny Made 2 Mate.

Andrej Turok sa narodil 14. 11. 1961 v Bratislave. Po absolvovaní štúdia akordeónu a gitary založil prvú československú funkovú skupinu Tamis. Neskôr pôsobil ako producent Fredy's Dance Group a s jej lídrom natočil aj prvý československý hiphopový album. Komponoval hudbu pre majsterku sveta v ženskej kulturistike na Miss Olympia, organizovanú Arnoldom Schwarzeneggerom, jeho hudba hrala aj na MS v ľadovom hokeji. 

S režisérom Jozefom Bednárikom spolupracoval na niektorých divadelných predstaveniach. Hudbu skombonoval aj pre filmy Posledný kokteil, Frajer na ceste, Post Coitum či Bathory režiséra Juraja Jakubiska. Príležitostne komponoval hudbu do reklám a zložil hymnu a zároveň znelku majstrovstiev sveta v kulturistike pre svetovú federáciu kulturistiky a fitness. Česť jeho pamiatke!

Andrej Turok zomrel náhle.
Zobraziť galériu (4)
Andrej Turok zomrel náhle.  (Zdroj: Facebook A.T.)

Viac o téme: Andrej Turok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu