Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vážna diagnóza Anety Pariškovej: Rakovina, s ktorou bojoval aj Karel Gott!

Aneta Parišková Zobraziť galériu (4)
Aneta Parišková (Zdroj: Instagram A.P.)

BRATISLAVA - V utorok večer Slovensko obletela šokujúca správa. Hoci v uplynulom období nič nenasvedčovalo tomu, že Aneta Parišková (46) má vážne zdravotné problémy, obľúbená moderátorka sa na Instagrame zverila s desivým tajomstvom a priznala, že bojuje s rakovinou.

„V NOÚ som prvou chemoterapiou začala svoj dlhý a náročný boj s rakovinou. Lekárom, sestrám a sanitárkam z kliniky onkohematológie ďakujem za profesionálny a ľudský prístup a perfektnú starostlivosť. Všetkým dobrým a prajným ľuďom ďakujem za modlitby a podporu,” napísala Aneta pod záber z nemocnice, ktorý zverejnila na Instagrame. 

Galéria: Aneta Parišková s manželom Miroslavom
Aneta Parišková už absolvovala prvú chemoterapiu.
Zobraziť galériu (4)
Aneta Parišková už absolvovala prvú chemoterapiu.  (Zdroj: Instagram A.P.)

Ďalšie detaily svojho boja už neuviedla, no aktuálne sa ukázalo, že moderátorke diagnostikovali zhubné nádorové ochorenie lymfatických uzlín, tzv. Non-Hodgkinov lymfóm. Rovnaké ochorenie ešte v roku 2015 lekári potvrdili zosnulému spevákovi Karlovi Gottovi. Liečba si vyžaduje chemoterapie a ako Aneta Parišková uviedla vo svojom príspevku, prvú z nich už v nemocnici absolvovala. 

Čo je Non-Hodgkinov lymfóm?

Non-Hodgkinov lymfóm (NHL) je najrozšírenejším druhom rakoviny lymfatického systému. Od 70. rokov 20. storočia sa jeho výskyt zvýšil o takmer 80 percent.

Ochorenie má okolo 30 podtypov, ktoré majú niektoré spoločné znaky, líšia sa však tak mikroskopickým vzhľadom, ako aj rýchlosťou rastu. Jeho diagnostika je už natoľko pokročilá, že vo väčšine prípadov sa dá precízne určiť nielen druh lymfómu, ale aj priebeh a najvhodnejšia terapia ochorenia.

„Je potrebné si uvedomiť, že lymfóm je systémové ochorenie, ktoré sa môže vyskytnúť v celom organizme. Využívame preto systémovú liečbu - chemoterapiu, imunoterapiu, v poslednom čase aj cielenú liečbu proti lymfómovým bunkám. Niekedy je táto liečba doplnená rádioterapiou, teda ožiarením. Chemoterapia spočíva v aplikácii cytostatík. Ich účinok tkvie v blokáde množenia a rastu nádorových buniek. Lymfómov rozpoznávame celý rad. Vo svojom podrobnom delení až sedemdesiat typov. Každý prognostický faktor zohráva svoju úlohu. Máme pacientov, ktorých len sledujeme a bez liečby žijú roky, iní potrebujú liečbu neodkladne. Niektoré lymfómy sú veľmi agresívne a od začiatku spôsobujú rad vážnych ťažkostí. Lymfómy sú všeobecne choroby, ktoré majú sklon sa vracať. Ale opäť je to individuálne. Veľká časť chorých je vyliečená v prvej línií liečby, u niektorých lymfómov sú relapsami opakované,” vysvetlil pre iDnes.cz  lekár z Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Marek Trněný, ktorý liečil aj zosnulého Karla Gotta. 

Viac o téme: RakovinaAneta PariškováNon-Hodgkinov lymfóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu