Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zosnulá Monika Potokárová (†27) získala ocenenie: Prevzal ho manžel Robo Roth... Slová plné bolesti!

Cenu v mene Moniky Potokárovej prebral jej manžel Robo Roth. Zobraziť galériu (6)
Cenu v mene Moniky Potokárovej prebral jej manžel Robo Roth. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bola uznávanou umelkyňou. Mladá herečka Monika Potokárová (†27), ktorá si pred pár dňami vzala život, včera získala prestížne divadelné ocenenie. Prebral ho za ňu jej manžel Robo Roth (47). Svojim príhovorom zasiahol úplne všetkých.

Monika Potokárová (†27) sa pred pár dňami rozhodla odísť z tohto sveta, no za sebou nechala fantastický kus umenia. V činohre Slovenského národného divadla patrila k najvyťaženejším herečkám vôbec a aktuálne hrala v dvanástich inscenáciách. A práve jedna z nich jej priniesla dôležité ocenenie. Tie udeľovala Nadácia Tatra Banky a víťazov vyhlásili včera počas galavečera v novej budove SND.

Adela Vinczeová privítala na pódiu Roba Rotha úprimným podaním ruky.
Zobraziť galériu (6)
Adela Vinczeová privítala na pódiu Roba Rotha úprimným podaním ruky.  (Zdroj: youtube.com)

Nedávno zosnulá herečka získala cenu Mladý tvorca v kategórii Divadlo, a to za úlohu A. Ľ. Rachmanovovej v inscenácii Ruské denníky. Za neutíchajúceho potlesku prišiel sošku za Moniku prebrať jej manžel, herec Robo Roth, a svojej láske adresoval slová plné obdivu, ale aj neskutočnej bolesti. „Ruské denníky sú dopísané. Monikine denníky sú dopísané. Monika Potokárová dala divadlu všetko, bohužiaľ, všetko. Som hrdý a bolo mi cťou, že som manželom Moniky Potokárovej. Poprosím vás o minútu ticha," povedal herec, ktorý len veľmi ťažko potláčal plač a emócie.

Robo Roth len ťažko hľadal slová.
Zobraziť galériu (6)
Robo Roth len ťažko hľadal slová.  (Zdroj: youtube.com)

Hostia sa zodvihli zo stoličiek a v sále sa rozhostilo ťaživé ticho, ktorým si uctili mladú víťazku. Roth sa na záver ešte roztraseným hlasom poďakoval a z pódia odišiel. Následne réžia spustila dokrútku, ktorú, vtedy ešte usmievavá Monika, natočila pri príležitosti jej nominácie. 

Monika Potokárová zbierala prestížne ocenenia už niekoľko rokov. V roku 2017 to bola Prémia Literárneho fondu za postavu Moniky v inscenácii hry Zo života ľudstva. O rok neskôr prišlo ocenenie DOSKY za mimoriadny počin v oblasti činoherného divadla za spevácky výkon v inscenácii Kabaret normalizácia alebo Modlitba za Martu. V tom istom roku získala aj Výročnú cenu Literárneho fondu za postavu They v inscenácii hry Hedda Gablerová.

Umenie a vášeň, ktoré herečka prenášala do svojich postáv, sú nenahraditeľné a divadelnému svetu budú rozhodne chýbať.

Prítomní si Moniku Potokárovú uctili minútou ticha.
Zobraziť galériu (6)
Prítomní si Moniku Potokárovú uctili minútou ticha.  (Zdroj: youtube.com)

Viac o téme: Robo RothMonika Potokárová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu