Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepreháňa trochu? Slovenský raper sa obul do Markízy kvôli rasizmu a... Vám už to kúruje?!

Slovenský raper sa obul do Markízy kvôli rasizmu! Zobraziť galériu (5)
Slovenský raper sa obul do Markízy kvôli rasizmu! (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA - Ako si toto mohli dovoliť? Rozhorčuje sa najnovšie verejnosť po tom, čo slovenský raper Pil C uverejnil vytočený príspevok na Instagrame. Nahnevala ho posledná epizóda markizáckej Tvojej tváre, konkrétne má problém s premenou modelky Saše Gachulincovej. Tá si totiž dovolila niečo nevídané. Pri zmene na černošského rapera Tupaca vystúpila... Áno, s pleťou namaľovanou na hnedo. A to nie je všetko!

Pil C má výhradu napríklad aj k tomu, že Saša použila slovo "nigga". To sa, mimochodom, nachádza aj v originálnom texte, ktorý modelka, samozrejme, interpretovala tak, ako bol aj pôvodne napísaný. „Za toto ste sa bránili kedysi pred Kočnerom hej? Blackface. Ni**a,” vyjadril sa k prezdieľanému videu z Gachulincovej vystúpenia, pričom zjavne narážal najmä na rasizmus.

Slovo "nigga" je totiž v angličtine vnímané ako mimoriadne urážlivé označenie černochov. Na druhej strane, afroamerickí raperi ho vo svojich textoch využívajú celkom bežne. "Blackface" zase znamená premaľovanie si tváre na tmavší odtieň, s čím mal Pil C tiež evidentne značný problém.

Tu však raperovi evidentne uniklo, že v tom istom kole boli okrem Saše takto upravení aj Nela Pocisková ako Beyoncé, Rasťo Sokol ako Barry White či Noël Czuczor ako Janet Jackson, nehovoriac o x prechádzajúcich epizódach a minulých sériách. 

Alexandra Gachulincová ako Tupac. Svojím vystúpením si vyslúžila víťazstvo, niektorým však jej premena zdvihla žlč.
Zobraziť galériu (5)
Alexandra Gachulincová ako Tupac. Svojím vystúpením si vyslúžila víťazstvo, niektorým však jej premena zdvihla žlč.  (Zdroj: TV MARKÍZA)

Raper Pil C si podal vystúpenie Saši Gachulincovej.
Zobraziť galériu (5)
Raper Pil C si podal vystúpenie Saši Gachulincovej.  (Zdroj: Instagram Pil C)

V šou totiž ide prioritne o imitovanie konkrétnych domácich aj svetových umelcov, čo, samozrejme, zahŕňa aj úpravu farby ich pleti. Len ťažko si totiž predstaviť "bielu" Beyoncé, modrých Cigánskych diablov či Tupaca v zelenom odtieni, len aby náhodou tvorcovia nikoho neurazili. Podobný názor malo i niekoľko sledovateľov Pil C-ho, ktorí pochopili pointu Tváre, s jeho názorom nesúhlasí ani český raper El Nino. Ten takpovediac udrel klinec rovno po hlavičke a bez servítky.

Niektorí majú rovnakí názor ako Pil C, iní si myslia, že preháňa.
Zobraziť galériu (5)
Niektorí majú rovnakí názor ako Pil C, iní si myslia, že preháňa.  (Zdroj: Instagram Pil C)

„To fakt idete riešiť na Slovensku, že si beloška natrie tvár na čierno, pretože hrá černocha a použije slovo nigga, pretože ho má v texte? Nechcete cenzúru a sami ju nútite ľuďom. Black face vyťahovať atď, vám už dobre kú*uje z tej Ameriky. Tiež budeme cenzurovať slovo cigáň od belocha, keď bude rapovať niečo od Rytmusa? Nebuďte tak vážni,” napísal pod príspevok Pil C-ho, za čo si vyslúžil viac ako 450 označení páči sa mi to. 

O stanovisko sme požiadali aj samotnú Markízu. „Televízia Markíza v žiadnom prípade nepodporuje žiadnu formu neznášanlivosti a dôrazne sa dištancuje od takýchto prejavov. Licencovaný formát s krajinou pôvodu Španielsko s názvom Tvoja tvár znie povedome sa na Slovensku vysiela už piatykrát. Spočíva v tom, že 8 vybraných ľudí počas 10 kôl čo najhodnovernejšie predstavuje rôznych interpretov. Ide o zábavnú šou vysielanú v takmer 50 krajinách sveta (o.i. aj v Nemecku, Veľkej Británii, Taliansku, Francúzsku, Mexiku, Filipínach), kde porota hodnotí, ako sa účinkujúci zhostí premeny a ako hodnoverne predvedie vybraného interpreta. Preto je dôležité, aby predstavenie bolo čo najautentickejšie. A presne tak to bolo aj v prípade Saše Gachulincovej a jej stvárnenia 2pac-a so všetkým čo k tomu patrí, aby sa čo najviac priblížila k originálu. Šou propaguje rôznych interpretov, vyzdvihuje ich umenie, či talent a v tomto nastavení hľadať symboly rasovej, či inej neznášanlivosti je prejavom fatálneho nepochopenia zo strany kritikov,” ​vyjadrila sa pre Topky.sk televízia, z čoho jasne vyplýva, že o rasistickom podtóne nemôže byť zo strany Záhorskej Bystrice ani reč. 

Viac o téme: Tvoja tvár znie povedomePil C
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu