Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bojovníčka proti rasizmu dostala policajnú ochranu pre online hrozby: Prežila holokaust

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianke Liliane Segreovej, ktorá prežila holokaust a v súčasnosti je poprednou bojovníčkou proti rasizmu, poskytli policajnú ochranu, keďže na internete dostáva denne mnoho vyhrážok od sympatizantov krajnej pravice. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na viaceré talianske médiá.

O poskytnutí policajnej ochrany Segreovej (89), ktorá je doživotnou členkou talianskeho Senátu, sa rozhodlo v stredu. Uvedenou čestnou funkciou ju pred dvoma rokmi poveril prezident Sergio Mattarella pre jej odhodlanie rozprávať žiakom o hrôzach holokaustu. V októbri zverejnil denník La Repubblica informácie, že Segreová denne dostáva na sociálnych sieťach v priemere 200 antisemitských správ od ľudí popierajúcich holokaust a iných extrémistov.

Tieto správy viedli taliansky Senát k odhlasovaniu vytvorenia špeciálnej komisie proti netolerantnosti, rasizmu, antisemitizmu a podnecovaniu nenávisti a násilia. Pravicové strany vrátane populistickej Ligy Severu bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho sa nevyhli kritike za to, že sa hlasovania zdržali. Zdôvodnili to obavami, že špeciálna komisia bude obmedzovať slobodu prejavu.

Segreová sa narodila v roku 1930 v Miláne. Po zavedení talianskych fašistických rasových zákonov, ktoré v roku 1938 postihli tamojšiu židovskú komunitu, sa jej rodina ukrývala. V roku 1943 sa spolu so svojím otcom neúspešne pokúsila utiecť do Švajčiarska. Následne ich zadržali a v roku 1944 deportovali do nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau.

Segreová bola jedným z 775 talianskych detí, ktoré boli do tohto tábora deportované. Prežilo ich len 25. V roku 1945 ju premiestnili do koncentračného tábora v nemeckom meste Malchow, ktorý bol oslobodený 1. mája toho istého roku.

Viac o téme: RasizmusHolokaustOchrana Liliana Segre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu