Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jakubisko so ženou obvinení z neplatenia: Dlhujú vraj tisíce... No TAKTO to bolo naozaj!

Juraj Jakubisko a jeho manželka Deana boli obvinení z nevyplatenia faktúry. Zobraziť galériu (4)
Juraj Jakubisko a jeho manželka Deana boli obvinení z nevyplatenia faktúry.

BRATISLAVA - Pred mesiacom sme na Topkách písali o údajných dlhoch uznávaného slovenského režiséra Juraja Jakubiska a jeho manželky Deany. Tie mali vzniknúť voči jednej z maskérok počas natáčania pokračovania kultovej Perinbaby. Nám sa však podarilo zistiť, že nie je všetko úplne tak, ako sa pôvodne hovorilo!


Jakubisko so ženou obvinení z neplatenia a ohovárani: Dlhujú tisíce a vyhovárajú sa!


Do redakcie sa nám totiž dostali informácie, ktoré odhaľujú celé pozadie vzniknutej kauzy. Najprv si ju ale priblížme... Maskérka Tereza, ktorá spolupracovala na Perinbabe, sa pred časom na sociálnej sieti Facebook posťažovala na adresu Jakubiska. 

„Posledná faktúra z apríla 2019 za posledné jarné dotáčky - 27 350 CZK nie je zaplatená a ani nebude. Deana Jakubisková si tradične vykúzlila dôvod, prečo by nemala zaplatiť za odrobenú prácu druhého človeka. Nezaplatí, ohovorí a nahradí iným. Pre menšiu čiastku sa s nimi väčšinou nechce nikto súdiť, takže to vlastne ďalej vychádza,“ napísala istá Tereza. 

Celý problém však vznikol ešte predtým... Od nášho zdroja sa nám totiž podarilo zistiť, že maskérka mala stáť za zmarením jedného natáčacieho dňa. „Štáb mal cez víkend natáčať v jaskyni Domica, no ona zavolala jaskyniarom ako anonym a nahlásila im, že Deana tam má v pláne ‚púšťať jedovaté plyny‘. Tí sa preto zľakli a natáčanie obmedzili,“ dozvedeli sme sa. 

Tým záhadným jedovatým plynom však malo byť použitie suchého ľadu, ktorý obsahuje iba to, čo sa nachádza vo vzduchu. Filmári ním plánovali pre niektoré zábery vytvoriť v jaskyni hmlu, na čo si riadne vybavili povolenia. Jaskyniari však zo strachu z ďalších problémov nakrúcanie obmedzili a produkcia nenatočila všetky zábery podľa plánu. A bolo jasné, že sa bude musieť dotáčať.

O dva dni keď filmári točili v druhej jaskyni Dobšinská ľadová prišlo ďalšie anonymné udanie na používanie nebezpečných látok pri nakrúcaní. Keďže bol pracovný deň, produkcia predložila životnému prostrediu všetky BIO certifikáty pre látky používané pre výrobu dymových efektov. Tie isté látky mali byť použité cez víkend a nakoniec všetko prebehlo podľa plánu a pod odborným dohľadom pracovníkov pre ochranu životného prostredia.

A práve tu mal vzniknúť celý problém. „Nahlásené to bolo síce anonymne, no nakoniec sa aj tak prevalilo, kto za tým stál. Deana jej preto oznámila, že jej dá k náhrade 1 natáčací deň, čo je približne 20-tisíc eur. Preto jej faktúra nebola vyplatená,“ pokračoval náš zdroj.

K celej veci sme oslovili aj samotnú Jakubiskovú. „Maskérka, pani Tereza, si je vedomá, že porušila pracovnú disciplínu a neplnila si svoje povinnosti vyplývajúce z pozície maskérky. Je si vedomá i skutočnosti, že svojím jednostranným konaním, ktoré nebolo v jej kompetencii z pozície maskérky, spôsobila produkcii reálnu škodu. Po jej vyčíslení táto škoda ďaleko prevyšuje finančnú čiastku 27 350 CZK. Niekoľkokrát bola produkciou i mojou osobou ako producentom vyzvaná, aby sa dostavila do produkcie na jednanie. Aby vysvetlila, prečo si neplnila svoje pracovné povinnosti a prečo vedome opakovane ohrozovala nakrúcanie. Pani Tereza sa nedostavila,“ znie oficiálne stanovisko.

V predchádzajúcom článku sme situáciu nazvali finančnými čachrami, zo strany producentky a režiséra. S prihliadnutím k faktu, že režisér sa neúčastní ekonomických záležitostí, že sporné faktúry nie sú finančné čachre, ale spor producenta a druhej strany, a vzhľadom, na nové fakty, sa manželom Jakubiskovým a spoločnosti Jakubisko Film Europe ospravedlňujeme za zavádzajúce tvrdenia v minulom článku.

Viac o téme: Juraj JakubiskoDeana Jakubisková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu