Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvý diel Márie Terézie príde na obrazovky počas Vianoc: Zahrá si tam Polnišová aj sexica Pauhofová!

Zámok vo Valticiach je v týchto dňoch dejiskom nakrúcania dvojdielneho televízneho filmu Mária Terézia.
Zámok vo Valticiach je v týchto dňoch dejiskom nakrúcania dvojdielneho televízneho filmu Mária Terézia. (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

VALTICE - Zámok vo Valticiach je v týchto dňoch dejiskom nakrúcania dvojdielneho televízneho filmu Mária Terézia. Ukážky z doteraz nakrútených scén dnes predstavili tvorcovia a herci historickej epopeje, ktorú pripravujú štyri verejnoprávne televízie - Česká televízia, rakúska ORF, maďarská MTVA a slovenská RTVS. Veľké koprodukčné dielo vzniká pod taktovkou na Oscara nominovaného televízneho a filmového režiséra Roberta Dornhelma, ktorý režíroval napríklad štvordielnu sériu Vojna a mier a viacero iných televíznych a filmových diel v Európe a USA.

"Jedinečné na tejto produkcii je, že tu nerozprávajú všetci anglicky, ako to väčšinou býva v medzinárodných koprodukciách, každý hovorí svojím jazykom. Je to náročnejšie, vyžaduje si to väčšiu dávku koncentrácie, ale je to veľmi zaujímavý projekt," uviedol Dornhelm na dnešnej tlačovej konferencii. "Išlo mi o viac než krásne, veľkolepé kostýmy, pekné parochne, Mária Terézia je dôležitý projekt spätý s našimi dejinami a politickou situáciou, chcel som nájsť takú protagonistku, ktorá by bola naozaj autentická," dodal k obsadeniu hlavnej postavy, ktorú rakúsky filmár pôvodom z Rumunska, dlhodobo žijúci v Hollywoode, zveril rakúskej herečke Marie-Luise Stockinger.

"V Rakúsku Mária Terézia nemá až takú popularitu ako cisárovná Sisi, ale pre mňa má táto postava svojráznu príchuť. Aby som prenikla do problematiky, naštudovala som si veľa materiálov - biografie, protokoly, denníky, držala som sa scenára, ale na druhej strane som chcela hodnoverne stvárniť mladú ženu, silnú osobnosť vo veľmi ťažkej situácii," povedala Stockinger a dodala: "Samotná Mária Terézia bola tiež dobrá herečka, účinkovala v divadle v Hofburgu, aj tento prvok som chcela stvárniť."

Manžela jednej z najvýznamnejších žien v dejinách novodobej Európy Františka Štefana Lotrinského stvárňuje český herec Vojtěch Kotek. "Je to človek, ktorý nepatrí úplne do jej sveta - na habsburský dvor, kde je veľmi prísny protokol, je zvyknutý na iné mravy - miluje život, chce viac než tráviť čas ceremóniami na dvore," uviedol herec, ktorý si svoju historickú postavu, možno opomínanú históriou, ale dôležitú pre celú habsburskú dynastiu, precízne naštudoval.

"Bol geniálny podnikateľ. Svoj podnikateľský talent prejavil hneď, keď svojej malej krajine Lotrinsko, ktorého sa pre svadbu s Máriou Teréziou musel vzdať, behom dvoch rokov dokázal neuveriteľným spôsobom nakopnúť ekonomiku. Rovnako sa mu to podarilo v Toskánsku, ktoré vyženil," vyhlásil na margo Františka Štefana Lotrinského, ktorý vraj zakladal odevné a keramické manufaktúry a zarábal množstvo peňazí: "Nikto o tom do určitej chvíle nevedel, až potom, čo sa náš film končí, Mária Terézia pochopila jeho talent. I keď ho dovtedy z politiky vyraďovala, urobila z neho ministra financií. Po jeho smrti sa z jeho dedičstva stal fond, z ktorého Habsburgovci žili viac-menej až do roku 1918."

V pestrej palete hercov rôznych národností figurujú aj Slováci - Alexander Bárta, Zuzana Mauréry, Milan Ondrík, Rebeka Poláková, Petra Polnišová i Táňa Pauhofová, ktorá priblížila atmosféru nakrúcania: "Je krásna, točíme na nádherných miestach. Mala som možnosť byť, tak ako tu vo Valticiach, v Kromeříži, Prahe, všetkých ešte čaká aj natáčanie v Bratislave - veľká korunovácia." Herečka ďalej priznala, že obľubuje spoluprácu so zahraničnými hercami. "Je to fascinujúce, človek sa stretne s inou chémiou, energiou, inými prístupmi k práci," dodala predstaviteľka grófky Elisy Fritz z dvojdielneho televízneho filmu k 300. výročiu narodenia najvýznamnejšej panovníčky Rakúsko-Uhorska.

Ako informoval programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza, korunovácia Márie Terézie sa bude nakrúcať 20. júna v Dóme sv. Martina. Prvý diel filmu by sa mal dostať na televízne obrazovky už počas tohtoročných Vianoc.

Viac o téme: ValticeMária Terézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu