Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Robo Papp zúri: Jeho dcérku mohli zabiť... a ešte mu za to chcú napariť pokutu!

Spevák Robo Papp s dcérkou Isabellou. Zobraziť galériu (4)
Spevák Robo Papp s dcérkou Isabellou.

BRATISLAVA – Sú znechutení! Spevák Robo Papp (31) čelí týchto dňoch nepríjemným problémom. Dôvodom je starostlivosť o zdravie dcérky Isabelly (3), ktorá prišla na svet predčasne - v 29. týždni tehotenstva. S ohľadom na tento fakt sa hudobník spoločne s manželkou Evou rozhodli, že dieťatko zatiaľ nedajú zaočkovať, hoci im túto povinnosť zákon ukladá. Majú na to ale pádne dôvody. Aplikovanie vakcíny by totiž mohli sprevádzať niektoré nežiaduce účinky vrátane smrti. Pre úrady je však konanie rodičov neprístupné. Dokonca im za to môžu napariť pokutu.

To snáď ani nie je možné! Toto si zrejme povedali manželia Pappovci, keď dostali predvolanie od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva kvôli svojej dcérke Isabelle. Dôvodom je fakt, že ju zatiaľ nechcú dať zaočkovať proti rubeole, mumsu a osýpkam. Táto vakcína však musí byť podľa zákona podaná každému dieťaťu do 16. mesiaca. Rodičia ale túto povinnosť odkladajú - boja sa o zdravie dcérky, keďže bolo jej narodenie predčasné a zápasila o život.

„Keď sme svojej pediatričke povedali, že s tým chceme počkať, kým bude organizmus našej dcéry zrelší, nahlásila nás. Lebo jej to prikazuje zákon. Dostali sme predvolanie, kde sa budeme musieť pred komisiou obhajovať a môžeme dostať pokutu až 330 eur,“ povedal pre topky.sk spevák, keď sme ho oslovili. „Ak to bude nutné, rád to zaplatím, ale myslím si, že je nefér dávať pokutu rodičom, ktorí sú uvedomelí a chcú pre svoje dieťa to najlepšie,“ dodal rozčarovaný Papp.   

Umelec nám tiež objasnil dôvody, pre ktoré sa rozhodli so zákrokom počkať. „Na Slovensku sa očkuje celoplošne, bez ohľadu na zdravotný stav dieťaťa. U extrémne nedonosených detí môže mať aplikovanie živej vakcíny oveľa horšie následky ako u bežných detí. Medzi nežiaduce účinky patrí napríklad autizmus, detská mozgová obrna a mnoho ďalších chorôb, vrátane smrti,“ reagoval Robo. Tiež poznamenal, že vo vyspelejších krajinách sú extrémne nedonosené deti očkované individuálne - pod dohľadom imunológa. Vakcína im je rozdelená do niekoľkých dávok podľa toho, aký je ich zdravotný stav a ako sú imunitne zdatné.   

Starostlivý otec tiež neskrýval rozčarovanie nad tým, ako to so zdravotníctvom v našej krajine vyzerá. „Samotní lekári z oddelenia patologických novorodencov, ktorí nechcú byť menovaní, mi potvrdili, že zdravotná starostlivosť o predčasne narodené deti je na Slovensku v plienkach a pediatri vôbec nevedia, ako sa k takýmto deťom správať. Zároveň som presvedčený, že pediater by mal byť povinný rodiča informovať, aké nežiaduce účinky môže vakcína mať. To u nás tiež absentuje,“ uzavrel Robo.

V súvislosti s týmto problémom sme oslovili aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva. „V prípade, ak rodičia bez preukázania závažných zdravotných alebo iných lekárom zdôvodnených prípadov odmietnu povinné očkovanie dieťaťa, dopúšťajú sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva. Očkovacie látky používané v SR, sú registrované, bezpečné a účinné. V súčasnosti sa neplánujú zmeny v oblasti sankcií za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu,“ reagovala hovorkyňa inštitúcie Lenka Skalická.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu