Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jojka v napätí: Zakázali jej vysielať Dr. Ludskeho!

Jojka plánovala nové časti Dr. Ludskeho, odvysiela ich ako úplne nový seriál s názvom Dr. Dokonalý. Zobraziť galériu (7)
Jojka plánovala nové časti Dr. Ludskeho, odvysiela ich ako úplne nový seriál s názvom Dr. Dokonalý.

BRATISLAVA - Problémy! Televízia Joj najnovšie dostala súdny zákaz na vysielanie seriálu Dr. Ludsky, ktorého štart je naplánovaný už na budúci týždeň. Dôvodom je fakt, že druhú sériu vytvorila s inými autormi než s tými, čo prvú. A to naštvalo pôvodných scenáristov. Celý prípad sa preto ocitol na súde. Kompetentní na Kolibe túto situáciu riešia naozaj kuriózne.

Televízia Joj má najnovšie zakázané vysielať seriál Dr. Ludsky. Na druhej sérii totiž spolupracovali iní autori, údajne bez súhlasu pôvodných scenáristov Stana Dančiaka ml. a Romana Olekšáka. Tí teda podali žalobu a súd ich požiadavke vyhovel.

„Súhlas spoluautorov pôvodného diela je potrebný nielen na jeho spracovanie, ale i k ďalšiemu nakladaniu s novým dielom, ktoré vzniklo spracovaním starého diela. Odvysielaním druhej série televízneho seriálu Dr. Ludsky bez vysporiadania autorských práv by spoluautorom mohla vzniknúť majetková aj nemajetková ujma,” píše sa v súdnom rozhodnutí. Na základe neho bolo vydané aj predbežné opatrenie s cieľom, aby sa seriál zatiaľ nedostal na obrazovky.

Na Kolibe však svojrázneho patológa v podaní Tomáša Maštalíra zastaviť nemienia. Podľa  všetkého pôjde do vysielania v plánovanom termíne, teda budúci pondelok. Len s istou zmenou. „Tv Joj ponúkne svojim divákom úplne nové príbehy z prostredia súdneho lekárstva pod názvom Dr. Dokonalý,” povedal nám hovorca televízie Jozef Gogola. Aj v upútavkách figuruje projekt ako úplne nový, hoci hlavná postava sa naďalej volá Dr. Ludsky. Zaujímavé ale je, že na jar sa v oficiálnych vyjadreniach hovorilo o nakrúcaní druhej série pôvodného seriálu.

Topky.sk sa pokúšali v Jojke zistiť, či si myslia, že takáto „kamufláž” je v poriadku a nevyrobí im ďalšie problémy. Oficiálne stanovisko k situácii so žalobou a súdnym zákazom sme však nedostali. Podľa našich informácií sa vecou stále zaoberajú právnici, a tak sa k nej na Kolibe zatiaľ nevyjadrujú.

Podarilo sa nám však skontaktovať s človekom z prostredia televízie. „Je to dosť veľký problém. Nikto nevie, ako to dopadne, ale dúfajú, že sa to vyrieši,” dozvedeli sme sa od dobre informovaného zdroja. Podľa našich zistení Jojka stavia na tom, že seriál vyrábala spoločnosť DNA Production, ktorá má právo prizvať si na spoluprácu kohokoľvek. „Tá žaloba prišla zrejme v rámci nejakého konkurenčného boja, keďže scenáristi teraz pracujú pre Markízu. Ale tento prípad je naozaj ojedinelý. Ešte nikdy na Slovensku neprišlo k podobnému rozhodnutiu súdu,” povedal nám informátor.

Podľa neho si Jojka stojí za svojím, že ide o úplne nový projekt, keďže Daniel Ludsky má nový byt, inú kolegyňu a nové prípady. Oficiálne preto už seriál komunikujú ako spin-off, čo znamená nový produkt odvodený od nejakého existujúceho na základe licencie, pričom sa sústredí na zavedenú postavu alebo prostredie.

Pôvodní scenáristi sa samozrejme domnievajú, že televízia sa z toho tak ľahko nevyvlečie. „Dodatočná zmena názvu seriálu je taká priehľadná, že je to až nepochopiteľné,” napísali vo vyhlásení pre blog omediach.com Dančiak a Olekšák. Bude zrejme zaujímavé sledovať, ako si s tým poradí súd a ako sa tento zamotaný prípad bude ďalej vyvíjať.

Samotný Maštalír v koži hlavnej postavy sa do sporu nemieša. „Nie som v tom zainteresovaný, nepoznám všetky detaily a hlavne to nemôžem nijako ovplyvniť. Riešia to ľudia v tejto veci kompetentní,” povedal nám herec. 

Tip: Pozrite si program televízie JOJ až na 14 dní dopredu. Len na telkac.sk !

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu