Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ministerstvo vnútra vyzvalo na úpravu vlajkovej výzdoby, dôvodom je štátny smútok

(Zdroj: Facebook/Denisa Saková - Ministerka vnútra SR)

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzvalo všetky štátne orgány a inštitúcie, ako aj orgány územnej samosprávy na úpravu vlajkovej výzdoby na znak štátneho smútku. Dôvodom je tragická nehoda autobusu s nákladným autom, ku ktorej došlo v stredu (13. 11.) na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre. Informoval o tom tlačový odbor MV SR.

Rezort vnútra informuje, že štátna vlajka sa v čase štátneho smútku spustí na pol žrde, teda do polovice výšky stožiara tak, aby bol okraj listu vlajky najmenej o výšku, optimálne o dve výšky listu vlajky pod vrcholom stožiara. "Ak sú v rámci vlajkovej výzdoby popri štátnej vlajke aj vlajky samosprávnych krajov, miest, obcí, škôl a podobne, v čase štátneho smútku sa spúšťajú na pol žrde rovnako ako štátna vlajka," priblížilo ministerstvo vnútra.

Čierna vlajka sa pri štátnom smútku na Slovensku nepoužíva. "Čierna zástava sa vyvesuje spolu so štátnou zástavou tak, že sa umiestni z čelného pohľadu vpravo od štátnej zástavy. Ak sú k dispozícii iba dve zariadenia na vyvesenie zástavy, od vyvesenia inej zástavy sa upúšťa," poznamenal rezort vnútra s tým, že ak sú takéto zariadenia tri, čierna zástava sa umiestňuje z čelného pohľadu celkom vpravo. Čierna koruhva sa pri štátnom smútku používa obdobne ako zástava.

Smútočná výzdoba sa používa iba v čase, na ktorý vláda SR vyhlási štátny smútok a obvyklý režim sa zavedie presne v čase, keď sa ukončí. Slovensko si v piatok uctí obete nehody autobusu pri Nitre štátnym smútkom. Bude trvať od 08.00 do 20.00 h. Rozhodla o tom vo štvrtok vláda na mimoriadnom rokovaní.

Viac o téme: Štátny smútokMinisterstvo vnútra Slovenskej republikyŠtátne orgányVlaková výzdoba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu