Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Zostrené na Rusko

List Anne
List Anne

Fiktívny festivalový objektív sa každý rok zameriava na niektorú z krajín, v ktorej demokratické princípy a dodržiavanie spravodlivosti nie sú celkom bežným javom. Tento rok je zaostrený na Rusko – na krajinu, v ktorej vládnuci mocnári obnovujú myšlienky „Veľkého Ruska“ na základných pilieroch – boh, cár, vlasť.

Tie však, zdá sa, nie sú veľmi dobrou oporou v kombinácii s potrebou demokracie a slobodných volieb. Prečo je to tak, zaznieva napríklad vo filme Durakovo: dedina bláznov, ktorý si z prestížneho festivalu Sundance odniesol cenu za najlepšiu réžiu.

Ďalšie filmy v tejto sekcii poskytujú náhľad do niektorých neprehľadných súvislostí a prinášajú háklivé témy, o ktorých treba diskutovať. Uvidíte tu napríklad portrét Andreja Sacharova, geniálneho fyzika a otca ruskej vodíkovej bomby, ktorý získal Nobelovu cenu za mier. V tej istej sekcii však nájdete aj obraz odľahlej sibírskej osady, kde školská inšpektorka „zbiera“ školopovinné deti a vytrháva ich z idylického života bez štipky vedomosti o tom, čo je to Kremeľ a kto je pán Putin.

Alebo by ste sa chceli dozvedieť viac o tom, ako zahynula politicky nepohodlná novinárka Anna Politkovská? Či zistiť, čo bolo za záhadnou smrťou agenta Litvinenka? Úlohou filmárov nie je súdiť, ale prostredníctvom ich filmov sa diváci dostávajú kúsok po kúsku bližšie k pravde o tom, čo sa v skutočnosti deje za fasádami politických a ekonomických záujmov a prehlásení.

 

Bazové kvety / Durakovo : dedina bláznov / Kauza Litvinenko / List Anne / Môj manžel Andrej Sacharov / Iný život / Nenávistné pozdravy z Ruska / Prvý deň

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu