Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prokurátor Ján Šanta z kauzy zmenky: Trnka u mňa skončil morálne aj profesne, Ruskovi neverím

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

BRATISLAVA - Priznal, že Kočnerovu Threemu mal na súde problém prečítať, pretože obsahovala obrovské množstvo vulgarizmov. Zároveň vyzdvihol aj prácu novinárov, ktorí podľa neho pristupovali k zverejňovaniu informácií o kauzách citlivo. Prokurátor Ján Šanta hovoril aj o Dobroslavovi Trnkovi.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta stojí proti obžalovanému Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi v prípade falšovania miliónových zmeniek. Na poslednom hlavnom pojednávaní navrhol väzobné stíhanie Pavla Ruska, podľa neho totiž robí obštrukcie.

Lekár, ktorý vystavil obžalovanému Ruskovi PN-ku: Záľuba v konšpiráciách aj obhajovanie úplatkov

"Dnes niekoho poškriabe v nose alebo za krkom a už je z toho PN-ka. Obhajca má dotlačiť obžalovaného na súd aj na invalidnom vozíku,“ povedal v rozhovore pre Aktuality.sk na nedávnom krste knihy Jána Petroviča. 

Na súd dorazil Pavol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Trnka je absolútne dno

Šanta v rozhovore priznal aj to, že o bývalom generálnom prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi nemal nikdy dobrú mienku. „Veľmi otvorene hovorím, že Trnka je absolútne dno, aké sa kedy na prokuratúre objavilo,“ povedal prokurátor.

Prokurátor Ján Šanta z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Morálne aj profesne u mňa skončil v roku 2004, keď som sa dozvedel, že prepustil Majského," hovorí Šanta. Z medializovanej nahrávky medzi Kočnerom a Trnkom navyše vyplýva, že to malo byť na pokyn obžalovaného Kočnera. 

„Ak prokurátor ustúpi a nechá sa zlákať čo i len raz, je to začiatok jeho konca. Toto bol zlom a prapríčina, prečo je Majský dodnes na slobode,“ dodal Šanta.

O Threeme aj o novinároch

Prokurátor na hlavnom pojednávaní čítal aj správy medzi obžalovaným Kočnerom a rôznymi inými ľuďmi. Tieto pochádzali z mobilnej aplikácie Threema. Kočnerovi obhajcovia dlho bojovali proti tomu, aby sa Threema na súde čítala. 

Prokurátor Ján Šanta z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Toto je dôkaz len z jedného mobilu, od októbra 2018 do mája 2019. Kde sú iní ľudia, kde sú iné mobily a čo všetko sa tam skrýva?“ pýtal sa Šanta s tým, že už táto polročná komunikácia má obludné rozmery. „Šokovala ma forma aj obsah. Je tam toľko vulgarizmov, že som mal na súde problém to čítať,“ priznal prokurátor.

Šanta vyzdvihol aj prácu novinárov, ktorí podľa neho pristupujú ku kauze veľmi citlivo. "Priznám sa, že som sa trochu obával, či záujem médií napokon neovplyvní a nezmarí priebeh trestného stíhania. Dnes však môžem povedať, že obdivujem citlivosť, s akou ste zverejňovali informácie," dodal Šanta. 

Viac o téme: ProkurátorDobroslav TrnkaJán Šanta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu