Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Threema valcuje ďalších funkcionárov: Koniec Kosovej a Praženkovej kvôli zabíjačke s Kočnerom

Lenka Praženková a Marcela Kosová sa mali s Kočnerom stretnúť na zabíjačke Zobraziť galériu (3)
Lenka Praženková a Marcela Kosová sa mali s Kočnerom stretnúť na zabíjačke (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR - Martin Baumann, Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Informácie z Threemy o tom, že členky komisie súdnej rady sa mali spolu s obvineným Marianom Kočnerom zúčastniť na zabíjačke v Nandinom dvore sú, zdá sa, pre ich funkcie osudné. Dnešným dňom sa totiž vzdávajú funkcie v komisii, ktorá mala paradoxne riešiť podozrenia voči sudcom so zaistenými mobilmi v Kočnerovej kauze.

S informáciou o ich rezignácii prišiel portál Denník N. Prepis z Kočnerovej Threemy o tom, že sa sudkyne mali spolu s Kočnerom zúčastniť spomínanej zabíjačky priniesol ešte minulý týždeň portál Postoj. Kočner sa mal totiž sudcu Vladimíra Sklenku 8. decembra 2017 pýtať, kedy má zabíjačku Maťko. Kočner sa sťažoval, že mu ešte neprišla pozvánka. "Maťkom" má zrejme na mysli Martina Reháka z advokátskej kancelárie IKRÉNYI & REHÁK.

Zabíjačka sa konala 9. decembra 2017 a Sklenka ochotne posiela Kočnerovi pozvánku. Bolo to konkrétne 9. decembra, od 8.00 na mieste Nandin dvor, kde majú Rehákovci väčšiu usadlosť. Kočner sa po návrate zo zabíjačky okamžite chválil bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej. Neskôr sa ho na zabíjačku pýta aj samotný Sklenka. Kočner mu popísal priebeh. „Sprava vedľa mňa sedel plešák, zľava tučná Lena, oproti Boris T., vedľa neho Kosová a všetkým sa pchal do riti ten (...) čo u Teba je šéf trestného.“

"Tučná Lena" a objatie od "Plešáka"

Pod "Tučnou Lenou" mal Kočner zrejme na mysli práve predsedníčku súdnej rady Lenku Praženkovú a tiež spomenul sudkyňu Marcelu Kosovú pôsobiacu na bratislavskom krajskom súde a rovnako ako Praženková, aj ona pôsobila v súdnej rade. "Plešákom" Kočner prezýva predsedu bratislavského krajského súdu Ľuboša Sádovského. Jankovská sa Kočnera po zabíjačke pýtala, či sa s Praženkovou rozprával. „Keď videla, ako ma objal plešák a ako sa mi sťažoval na novinárov a prosil ma aby som mu vybavil u Haščáka, aby už o ňom nepísali, tak potom sa so mnou bavila (emotikón). Samozrejme som mu všetko sľúbil.“ píše Jankovskej Kočner.

Aj sudkyňu Marcelu Kosovú spomína Kočner v prepise Threemy
Zobraziť galériu (3)
Aj sudkyňu Marcelu Kosovú spomína Kočner v prepise Threemy  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Súdna rada na otázky Postoja odpovedala, že Lenka Praženková a Marcela Kosová sa na tejto spoločenskej akcii zúčastnili rovnako ako spolu ďalších zhruba sto pozvaných hostí. „Nešlo v žiadnom prípade o stretnutie s danou osobou (Marian Kočner pozn. red.), na ktorú sa pýtate.“ 

Z akcie mali odísť skôr

Súdna rada ďalej svoje argumenty podopiera aj tým, že osoba Mariana Kočnera ešte nebola koncom roka tak výrazne poznačená kauzami, ako to je dnes. „Lenka Praženková, ako aj Marcela Kosová osobu Mariana Kočnera neevidovali, ani sa s ním predtým nepoznali a nekontaktovali. V okamihu, keď sa v ich blízkosti začala daná osoba objavovať, túto spoločenskú akciu opustili. Treba poukázať na skutočnosť, že v decembri 2017 ešte neboli známe medializované informácie o Marianovi Kočnerovi a aj napriek tomu Lenka Praženková a aj Marcela Kosová vyhodnotili, že sa na danej udalosti nebudú ďalej zúčastňovať, a to kvôli tejto osobe, ktorú už v tom čase vnímali ako kontroverznú, pričom danú akciu v krátkom čase radšej opustili,“ píše sa v stanovisku.

Praženková hovorí, že akciu opustila po tom, ako sa Kočner začal objavovať v jej blízkosti
Zobraziť galériu (3)
Praženková hovorí, že akciu opustila po tom, ako sa Kočner začal objavovať v jej blízkosti  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Predsedníčka súdnej rady Praženková neskôr poskytla ešte podrobnejšie stanovisko. „Na akcii som sa pohybovala výlučne v odbornom kolektíve. Osobu pána Kočnera som nikdy predtým nepoznala a nestretla som sa s ním, pričom táto skutočnosť pretrváva do súčasnosti. V okamihu, keď sa pán Kočner začal pohybovať v blízkosti kolektívu, v ktorom som bola aj ja, som túto spoločenskú udalosť opustila,“ vysvetlila Praženková.

Nevyhnutný koniec v komisii

Praženková a Kosová pôsobili ako členky komisie, ktorá sa chystá preskúmať zlyhania aj korupčné podozrenia svojich kolegov a kolegýň v justícii. Niektorí sudcovia sú podozriví, že za úplatky ovplyvňovali rozhodnutia v Kočnerových sporoch.. Dnešným dňom sa obidve vzdali členstva v spomínanej päťčlennej komisii súdnej rady. Dôvodom má byť práve medializovaná účasť na predmetnej zabíjačke.

Viac o téme: Lenka PraženkováThreemaMarcela Kosová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu