Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Parlamentné voľby sa nezadržateľne blížia: Maďarské strany spúšťajú rokovania o možnej spolupráci

Béla Bugár Zobraziť galériu (3)
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Maďarské politické strany spúšťajú rokovania o prípadnej spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami. O záujme rokovať hovoril Most-Híd po sobotňajšej Republikovej rade strany.

Chce diskutovať so stranami, ktoré zdieľajú jeho hodnoty, osloviť mieni neparlamentné strany. Stranám, s ktorými sa vie dohodnúť, ponúka miesta na kandidačnej listine. "V zmysle uznesenia Republikovej rady Mosta-Híd sme oslovili viac subjektov, aj MKDA-MKDSZ. Táto politická strana ako prvá prijala ponuku na rokovania o spolupráci v záujme zachovania a zabezpečenia silnej politickej reprezentácie príslušníkov maďarskej aj ďalších národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Rokovanie s MKDA-MKDSZ sa podľa predbežnej dohody uskutoční v piatok," uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

"Strana Most-Híd 25. júna oslovila našu stranu MKDA-MKDSZ. Pozýva nás na rokovanie o spolupráci. Pozvanie sme prijali," uviedol predseda mimoparlamentnej MKDA-MKDSZ Csaba Fehér. Dodáva, že jeho strana už roky hovorí o dôležitosti spolupráce strán reprezentujúcich maďarskú menšinu. Strana je ochotná rokovať, ale hovoriť o tom, či by išla na kandidačnú listinu Mosta-Híd, je podľa predsedu predčasné.

Béla Bugár
Zobraziť galériu (3)
Béla Bugár  (Zdroj: Topky/Maarty)

SMK sa rokovaniam nebráni, reaguje aj Simon

SMK bude mať v sobotu Republikovú radu, na ktorej oznámi svoje ďalšie kroky. Rokovaniam sa nebráni, pozvánku dostala. "Budeme rokovať s každým, kto je za jednotné zastupovanie maďarskej menšiny na Slovensku," uviedla hovorkyňa SMK Helena Fialová.

Svoje rokovanie iniciuje aj bývalý predstaviteľ SMK a neskôr Mosta-Híd Zsolt Simon so svojím neparlamentným Maďarským fórom. Chce rokovať s SMK. "Delegáciu SMK sme pozvali na pracovný obed, kde ponúkame priestor na začatie rozhovorov, na základe akých hodnôt by strany vedeli spolupracovať," uviedol Simon.

Zsolt Simon
Zobraziť galériu (3)
Zsolt Simon  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Viac o téme: VoľbySMKMost-HídMKDA-MKDSZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu