Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ortopedická poradňa: Odpovede (1.)

Svoje otázky píšte na e-mailovú adresu zdravie@topky.sk
Svoje otázky píšte na e-mailovú adresu zdravie@topky.sk

Zoznam.sk pre Vás pripravil offline poradňu zameranú na ortopedické problémy. Využite priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na vaše otázky odpovedá MUDr. Peter Maresch, CSc., odborník z oblasti ortopédie.

1. Mám 80 rokov. Podľa vyjadrenia môjho ortopéda mám koxarthrozu ľavého bederného kĺbu III-IV.st. Užívam tabletky PIASCKLEDINE 300 v štvrťročných intervaloch. Bolesti nemám. Pán doktor mi odporučil operáciu - výmenu kĺba. Môžem aj v tomto veku podrobiť sa operácie? Vďaka za radu.

Indikácia na operáciu - implantáciu endoprotézy bedra v zásade nie je limitovaná vekom pacienta. Určujúcimi faktormi sú celkový zdravotný stav pacienta a jeho obtiaží t.j. stupňa bolesti a obmedzenia funkcie - pohybu a tým spôsobu resp. kvality života. Vo Vašom prípade je potrebne prediskutovať indikáciu operácie s konkrétnym lekárom - operatérom.

 

2. Mám bolesti v ľavej kokse, lekár podľa snímkov povedal, že mám koksu č.3. Je možná liečba? Aká a kde? Chodím o palici. Lieky, čo som brala, mi nepomáhajú. Toto trvá už od apríla 2009, keď som bola na liečení v Dudinciach. Musím ísť už len na operáciu? Ďakujem za radu.

Vo Vašom prípade sa zrejme jedná o artrózu ľavého bedrového kĺbu III. stupňa. V prípade bolesti, obmedzenia pohybu je tento nález pri celkovo dobrom zdravotnom stave indikáciou na operáciu - náhradu kĺbu totálnou endoprotézou.

 

3. Už cca dva roky ma raz viac, raz menej boli pravá noha v stehennej časti. Je to taká neidentifikovateľná tupá bolesť a aj miesto zdroja neviem presne určiť. Zistila som ale, že cca 10 cm od bedrového kĺbu smerom ku kolenu, je z vonkajšej strany stehna miesto, ktoré keď si trochu stlačím, zacítim dosť ostrú bolesť ako keď si stlačíte riadnu modrinu po údere. "Vďaka" tomuto problému sa mi niekedy zle sedí, zle jazdí, ale znepríjemňuje mi to život aj v ležiacej polohe, najmä keď ležím na boku opačnej nohy. Asi pred rokom som bola u ortopéda, kde ale nič záväzné nezistili a predpísaná rehabilitácia mi vôbec nepomohla. Chcem poprosiť o radu, aké pripadne ďalšie vyšetrenie by som mala absolvovať, resp. kto by mi v tejto záležitosti najlepšie mohol poradiť. Som žena, mam 56 rokov, žiadne iné zdravotné ťažkosti nemám a snažím sa mať dostatok pohybu /chôdza, bicykel, plávanie/. Nemám sedavé zamestnanie.

Na základe popisu Vašich obtiaží by som odporučil vyšetrenie neurológom a opäť ortopédom. Bolo by vhodne zvážiť odborným lekárom vyšetrenie uvedenej lokality technikou CT resp. MRI vyšetrenia.

 

4. V posledných rokoch mi veľmi "vŕzgajú" až "škrípu" obidve kolená. Mávam pocit, že sa mi rozpadnú. Niekedy pri záťaži aj pobolievajú. Viete mi poradiť, akými dostupnými vitamínovými prípravkami si môžem pomôcť? Ďakujem.

Riešenie Vášho problému - vŕzganie a škrípanie kolien nevidím v potrebe užívania vitamínových prípravkov. Odporúčam Vám navštíviť odborného lekára -ortopéda a zamerať diagnostiku a liečebnú pozornosť na prípadné ochorenie alebo poškodenie vnútrokĺbových chrupavčitých štruktúr. Uvedene fenomény však môžu spôsobovať aj tekuté a vzduchové súčasti obsahu kĺbu.

 

5. Pán doktor, mám dva problémy, na ktoré sa Vás chcem opýtať. Pri ultrazvukovom vyšetrení na cievnom oddelení mi zistili v kolenách Bakerove cysty. Kolená ma bolia len pri väčšom ohýbaní, neviem si napr. čupnúť. Na ortopédii mi povedali, že sa momentálne s tým nedá nič robiť - užívam warfarin kvôli vnútrožilovej trombóze. Druhý problém je, že mám stále pocit, akoby som mala stŕpnuté chodidlá - je to dosť nepríjemné. Mám 59 rokov. Poraďte mi, prosím, čo robiť. Ďakujem.

V prípade pretrvávajúcich obtiaží s Bakerovymi cystami prichádza do úvahy ich operačné odstránenie. Vo Vašom prípade pri užívaní prípravku warfarin pre žilovú trombózu môže byť riešením problému vykonanie evakuačnej punkcie. Problém stŕpnutých chodidiel môže mat viacero dôvodov - tvar a klenba nohy, spôsob záťaže, spôsob obúvania, cievne alebo nervové poruchy na periférii dolných končatín, atď. V tomto prípade je potrebná konzultácia príslušných odborných lekárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu