Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ortopedická poradňa

Svoje otázky píšte na e-mailovú adresu zdravie@topky.sk
Svoje otázky píšte na e-mailovú adresu zdravie@topky.sk (Zdroj: Profimedia)

Zoznam.sk pre Vás pripravil offline poradňu zameranú na ortopedické problémy. Využite počas mesiaca apríl priestor na www.topky.sk a pýtajte sa e-mailom na adrese zdravie@topky.sk. Na Vaše otázky bude odpovedať MUDr. Peter Maresch, CSc., odborník z oblasti ortopédie.

1. Aktívne sa venujem joge, cvičím ju 4x týždenne. Niekedy pociťujem tupú bolesť v kolenách a bedrách, ktorá časom odoznie. Súvisí to s preťažením zo športu?

Aj keď sa všeobecne považuje joga za prospešnú pohybovú aktivitu pozitívne ovplyvňujúcu fyzické aj duševné zdravie, nemusí byť jej konkrétna náplň vhodná pre Vaše fyzické dispozície. Možnosti riešenia môžu byť - zníženie frekvencie cvičení, zmena náplne cvičení pripadne nahradenie cvičenie jogy inými pohybovými aktivitami.

 

2. Mojej mame budú vymieňať bedrový kĺb. Vraj je to už takmer rutinná operácia. Ako prebieha, sú tam nejaké riziká? Lekár jej spomínal žilovú trombózu...

Úplná náhrada bedrového kĺbu je dnes na Slovensku vo väčšine ortopedických pracovísk rutinnou operáciou. V rámci predoperačných vyšetrení a návštev u odborného lekára - ortopéda ma byt pacient informovaný a poučený o type a charaktere plánovaného operačného výkonu ako aj jeho možných rizikách a komplikáciách. Jednou z nich je o.i. aj venózna tromboemóbolia.

 

3. Chcela by som sa spýtať na vhodnosť tzv. balenia detí na široko? Je podľa vás dostatočné používať ortopedické nohavičky?

V prípade, že u dieťaťa nie je zistená vrodená vývojová chyba bedrových kĺbov je pri balení zabezpečenie tzv. širokého balenia možné bežne v súčasnosti používanými plienkami typu pampers a pod. Používanie ortopedických nohavičiek je v súčasnosti považované za liečebnú metódu pri ľahkých stupňoch vrodenej vývojovej chyby bedrových kĺbov u novorodencov a kojencov. Ich používanie však vo všeobecnosti nie je chybné a škodlivé aj v rámci prevencie.

 

4. Mám 36 rokov, v 17 som mala ťažký úraz na lyžiach, kedy došlo k potrhaniu podkolenných šliach. Je možné zase lyžovať? Športujem pravidelne a bez bolestí (bedminton, horská cyklistika, plávanie, posilňovanie, tenis), akurát pri turistike ma bolievajú kolená.

Na základe Vašej informácie o poranení kolena v minulosti / pred 19 rokmi/, po ktorom vykonávate pomerne náročné športové a fyzické aktivity, ktoré uvádzate vo Vašom príspevku, by lyžovanie pre Vás nemalo predstavovať zvláštne nebezpečie poškodenia kolena. Samozrejme, ak neutrpíte pri tejto činnosti nový úraz.

 

5. Synovi (7) v škole robili v digitálne počítačové vyšetrenie chrbtice (Špecializované zdravotnícke zariadenie na liečbu chrbtice), z ktorého sme dostali záver, že má predsunuté ramená, svalový spasmus LS vľavo. Netuším, čo to znamená a čo s tým máme robiť.

Na základe záverov vyšetrenia chrbtice Vášho syna metódou počítačovej digitalizácie by bolo vhodne navštíviť s výsledkami tohto vyšetrenia odborného lekára na ortopedickej alebo rehabilitačnej ambulancii s cieľom posúdenia závažnosti nálezu a rozhodnutie o ďalšom postupe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu