Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predbežná správa o tragédii v Etiópii: Piloti dodržali postupy núdzového riadenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Mulugeta Ayene)

ADDIS ABEBA - Posádka havarovaného lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, pri páde ktorého zahynulo 10. marca 157 ľudí vrátane štyroch Slovákov, vykonala všetky potrebné postupy, avšak napriek tomu nedokázala lietadlo ovládať. Uvádza sa to v predbežných záveroch vyšetrovania, informovali vo štvrtok agentúry AP a AFP.

Etiópska ministerka dopravy Dagmawit Mogesová vo štvrtok na tlačovej konferencii citovala údaje z tzv. čiernych skriniek lietadla. Z vyšetrovania vyplýva, že lietadlo samovoľne prešlo do strmhlavého letu. V predbežnej správe sa uvádza, že Boeing by mal preveriť systém ovládania letu a rovnako by ho mali skontrolovať i letecké úrady ešte predtým, ako sa lietadlo uvedie do prevádzky.

Sme veľmi hrdí na našich pilotov

Riaditeľ spoločnosti Ethiopian Airlines Tewolde GebreMariam, ktorého citovala agentúra AFP, vyhlásil, že je hrdý na to, že piloti sa do poslednej chvíle usilovali pádu lietadla zabrániť. "Sme veľmi hrdí na našich pilotov, že dodržali pokyny výrobcu (platné) pre stav núdze, ako aj na vysokú úroveň ich profesionálnych výkonov v tak extrémne ťažkej situácii." GebreMariam znova vyjadril i sústrasť rodinám obetí.

Predbežná správa o tragédii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Mulugeta Ayene)

Lietadlo typu Boeing 737 MAX 8 sa zrútilo iba niekoľko minút po štarte z etiópskeho hlavného mesta Addis Abeba, odkiaľ smerovalo do Nairobi v susednej Keni. Tzv. čierne skrinky z havarovaného lietadla boli odovzdané Francúzskemu úradu pre leteckú bezpečnosť (BEA), ktorý ich skúma a pracuje spolu s americkými aj etiópskymi vyšetrovateľmi na určení príčiny havárie. 


Čítajte aj: Zvrat vo vyšetrovaní pádu boeingu v Etiópii: Čierne skrinky odhalili novú príčinu tragédie


Stroj toho istého typu, patriaci indonézskej spoločnosti Lion Air, sa zrútil vlani v októbri do Jávskeho mora, pričom zahynulo všetkých 189 ľudí na palube. Situácia po oboch tragédiách si vynútila pozastavenie prevádzky týchto boeingov po celom svete. Podľa úradov totiž mohol pády spôsobiť systém určený na automatickú stabilizáciu lietadla po vzlete.

Senzor začal lietadlu po štarte v Etiópii vysielať chybné údaje

Americká spoločnosť Boeing vo štvrtok oznámila, že podnikne "úplne všetky" potrebné bezpečnostné opatrenia, aby zaistila spôsobilosť svojich strojov lietať. Vyjadrila sa tak po minulomesačnej tragickej havárii svojho lietadla v Etiópii, pri ktorej zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP - podľa nej senzor zaznamenávajúci výšku lietadla začal krátko po štarte vysielať chybné údaje.

Boeing podnikne všetky potrebné kroky

Americká spoločnosť Boeing vo štvrtok oznámila, že podnikne "úplne všetky" potrebné bezpečnostné opatrenia, aby zaistila spôsobilosť svojich strojov lietať. Vyjadrila sa tak po minulomesačnej tragickej havárii svojho lietadla v Etiópii, pri ktorej zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Boeing 737 MAX 8
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Vyhlásenie spoločnosti nasledovalo len niekoľko hodín po tom, čo etiópski vyšetrovatelia v správe s predbežnými závermi uviedli, že piloti osudného Boeingu 737 MAX 8 pred zrútením do poľa 10. marca opakovane vykonali postupy odporúčané spoločnosťou Boeing, keď sa snažili stroj ovládnuť a havárii zabrániť.

"Pozorne preskúmame... predbežnú správu a podnikneme úplne všetky dodatočné kroky potrebné na zvýšenie bezpečnosti našich lietadiel," napísal vo vyhlásení šéf oddelenia Boeingu pre komerčné lietadlá Kevin McAllister.

Viac o téme: PilotiTragédiaLietadloEtiópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu