Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Reakcie sveta na Trumpovo víťazstvo: Prekvapení politici aj médiá, Boh ochraňuj Ameriku

Kanadské noviny a ich veľavravný titulok: Oh, môj Bože! Zobraziť galériu (12)
Kanadské noviny a ich veľavravný titulok: Oh, môj Bože!

WASHINGTON - Jedným z prvých gratulantov, ktorí zablahoželali republikánovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu, bol ruský prezident Vladimir Putin. Pre Moskvu je výsledok volieb vítaný, pretože pod miliardárovým vedením dúfa v zlepšenie vzťahov s USA. Nie všetci svetoví politici však majú rovnaký optimistický pocit, francúzsky veľvyslanec v Spojených štátoch Gerard Araud na Twitteri napísal: "Po brexite a týchto voľbách je možné všetko. Svet sa rúca pred našimi očami." Podobné názory zdieľajú viacerí štátnici či významné osobnosti spoločenského života, o čom svedčia aj titulky v médiách.

Kto je Melania Trumpová? Budúca prvá dáma vyrastala v juhoslovanskom paneláku

Prezident Vladimir Putin - Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin poslal Donaldovi Trumpovi blahoprajný telegram, v ktorom vyjadril nádej v zlepšenie vzťahov. Rusko je podľa neho pripravené urobiť zo svojej strany, čo je potrebné pre plné obnovenie vzťahov s Washingtonom. Putin "dúfa v spoluprácu zameranú na vyvedenie rusko-amerických vzťahov z krízy a tiež na riešenie aktuálnych medzinárodných problémov a na hľadanie účinných odpovedí na výzvy globálnej bezpečnosti". Taktiež podľa agentúry TASS vyjadril presvedčenie, že "rozvíjanie konštruktívneho dialógu medzi Moskvou a Washingtonom, založeného na princípoch rovnoprávnosti, vzájomnej úcty a reálneho rešpektovania stanovísk druhej strany, zodpovedá záujmom ľudu našich krajín i celého medzinárodného spoločenstva".

Ruský portál Life.ru
Zobraziť galériu (12)
Ruský portál Life.ru

Prezident Barack Obama - USA

Americký prezident Barack Obama pozval novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa na spoločné stretnutie do Bieleho domu vo štvrtok. Biely dom oznámil, že Obama zatelefonoval Trumpovi zo svojej rezidencie v Bielom dome už dnes v skorých ranných hodinách a zablahoželal mu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Obama takisto zatelefonoval demokratickej prezidentskej kandidátke Hillary Clintonovej. Podľa Bieleho domu Obama vyslovil obdiv voči jej "silnej kampani", ktorú viedla po celej krajine.

Prezident Andrej Kiska - Slovenská republika

Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Takto reagoval slovenský prezident Andrej Kiska na informáciu o tom, že 45. americkým prezidentom bude republikánsky kandidát Donald Trump. "Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti," dodal Kiska.

Premiér Viktor Orbán - Maďarsko

Podľa agentúry MTI Orbán na Facebooku v angličtine napísal: "Aká úžasná správa, demokracia ešte stále žije."

Maďarský portál index.hu
Zobraziť galériu (12)
Maďarský portál index.hu

Prezident Petro Porošenko - Ukrajina

Podľa oznámenia na oficiálnom webe hlavy štátu vyjadril Porošenko nádej, že USA budú Ukrajinu aj naďalej podporovať v konflikte s Ruskom. "Prezident sa teší na pokračovanie podpory v dvoch dôležitých oblastiach - v boji Ukrajiny proti ruskej agresii za slobodu a nezávislosť, za obnovenie zvrchovanosti a územnej celistvosti a pri presadzovaní zásadných reforiem," konštatuje sa v správe.

Prezident Miloš Zeman - Česká republika

"Mám veľkú radosť z výsledkov amerických prezidentských volieb a chcel by som srdečne zablahoželať pánovi Donaldovi Trumpovi," povedal Zeman. Pripomenul, že už v septembri vyjadril Trumpovi verejnú podporu. "Bol som jeden z mála európskych politikov," povedal. Podporu vyslovil preto, že súhlasí s Trumpovými názormi na migráciu alebo na boj proti islamským teroristom.

Český portál idnes.cz
Zobraziť galériu (12)
Český portál idnes.cz

Prezident Tomislav Nikolić - Srbsko

"Víťazstvo Trumpa vo voľbách neočakával len ten, kto žije so zavretými očami. Svet sa mení, padajú elity, už nie sú tí, o ktorých sa vopred vie, že pre nich niekto bude pracovať, ani tí, ktorí večne pracujú pre niekoho iného," zdôraznil Nikolić.

Kancelárka Angela Merkelová - Nemecko

"Nemecko a Ameriku spájajú hodnoty demokracie, slobody, rešpektu k právu a dôstojnosti človeka bez ohľadu na jeho pôvod, farbu pleti, náboženstvo, pohlavie, sexuálnu orientáciu alebo politické presvedčenie. Na základe týchto hodnôt ponúkam budúcemu prezidentovi Spojených štátov amerických Donaldovi Trumpovi úzku spoluprácu," uviedla nemecká kancelárka.

Nemeckí politici

"Donald Trump bude prezidentom USA. Boh chráň Ameriku! Prichádzajú divoké časy. Musíme zachovať chladnú hlavu," napísal v reakcii na výsledok amerických volieb na twitteri predseda poslaneckého klubu vládnej sociálnej demokracie Thomas Oppermann. "Myslím, že sa musíme pripraviť na to, že americká zahraničná politika pre nás teraz bude menej predvídateľná," povedal novinárom nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier (SPD).

O šoku hovorí šéf poslancov strany Ľavica Dietmar Bartsch. "Čierny deň nielen pre Spojené štáty," napísal na twitteri s tým, že Trump vyhral duel vo vrhaní špiny. Predseda Zelených Cem Özdemir vníma výsledok hlasovania ako vodu na mlyn populistom.

Portál nemeckého denníka Bild
Zobraziť galériu (12)
Portál nemeckého denníka Bild

Prezident Abdal Fattáh Sísí - Egypt

Sísí pozval Trumpa na návštevu do Egypta a vyhlásil, že Káhira si želá "väčšiu spoluprácu a koordináciu" medzi oboma krajinami na posilnenie stability a mieru na Blízkom východe. Egypt je tradičným partnerom USA na Blízkom východe a dostáva od Washingtonu každý rok vojenskú a hospodársku pomoc presahujúcu sumu miliarda dolárov.

Abdal Fattáh Sísí
Zobraziť galériu (12)
Abdal Fattáh Sísí  (Zdroj: SITA)

Hovorca vlády Saad Hadísí - Irak

Iracký vládny hovorca Saad Hadísí v reakcii na správy o Trumpovom volebnom víťazstve povedal, že Irak je pripravený rozvíjať vzťahy s USA a "posilniť spoluprácu v boji proti terorizmu". Zdôraznil pritom vedúcu úlohu Spojených štátov v súčasnom boji, ktorého cieľom je vytlačiť bojovníkov Islamského štátu zo severného Iraku.

Prezident Andrzej Duda - Poľsko

Poľský prezident Andrzej Duda adresoval dnes Trumpovi list, v ktorom mu zablahoželal k zvoleniu do najvyššej ústavnej funkcie USA. Vzťahy medzi oboma krajinami označil pri tejto príležitosti za skvelý príklad strategického partnerstva opierajúceho sa o spoločné hodnoty, predovšetkým o slobodu tak dôležitú pre Poliakov i Američanov. Duda poukázal na fakt, že v ostatných desaťročiach sa podarilo rozvinúť iniciatívy s cieľom posilnenia vzájomných vzťahov vrátane politických konzultácií na vysokej úrovni. Okrem toho sa výrazne rozšírila bilaterálna spolupráca v kľúčových oblastiach, medzi ktoré poľský prezident zaradil bezpečnosť, obranyschopnosť, obchod a inovácie.

Poľský portál gazeta.pl
Zobraziť galériu (12)
Poľský portál gazeta.pl

Premiér Justin Trudeau - Kanada

Vzťah USA a Kanady "slúži ako vzor pre svet", uviedol Trudeau. "Kanada nemá bližšieho priateľa, partnera a spojenca než Spojené štáty," vysvetlil Trudeau vo vyhlásení. "Tešíme sa v nasledujúcich rokoch na veľmi úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Trumpom, jeho administratívou a Kongresom USA, vrátane oblastí ako obchod, investície a medzinárodný mier i bezpečnosť," dodal Kanaďan Trudeau ako premiér susednej krajiny.

Vatikán

Svätá stolica berie na vedomie vôľu amerického ľudu a praje novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby pracoval pre mier. Oznámil to dnes vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. Vatikán podľa Parolinových slov blahoželá Trumpovi k zvoleniu za prezidenta a vyjadruje želanie, aby práca jeho i jeho vlády bola plodná. "Budeme sa modliť za to, aby jeho práca slúžila blahu a mieru vo svete. Všetci musíme pracovať na tom, aby sa menila situácia vo svete, v ktorom je tak veľa utrpenia," vyhlásil Parolin podľa agentúry ANSA.

Španielsky denník El Periódico
Zobraziť galériu (12)
Španielsky denník El Periódico

Minister zahraničných vecí Sebastian Kurz - Rakúsko

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz zažil podľa vlastných slov v prípade prezidentských volieb v USA "déja vu", pripomínajúce výsledky britského referenda o brexite. Podľa jeho vyjadrenia pre agentúru APA očakáva od nového amerického prezidenta viaceré zmeny i istú fázu zneistenia. Treba vyčkať, ktoré z vecí avizovaných v predvolebnej kampani bude chcieť prezident Donald Trump realizovať aj naozaj, povedal šéf rakúskej diplomacie a dodal, že by sa nemalo zabudnúť na fakt, že prezident Spojených štátov nie je žiadnym autokratom.

Rakúsky portál kleinezeitung.at
Zobraziť galériu (12)
Rakúsky portál kleinezeitung.at

Prezident Si Ťin-pching - Čína

"Prikladám čínsko-americkým vzťahom veľký význam a teším sa, že budeme spoločne usilovať o to, aby sme zachovali princípy bezkonfliktnej spolupráce, ktorá je založená na vzájomnej dôvere a obojstranných výhodách," povedal Si telefonicky Trumpovi. Trump v minulosti o Číne vyhlasoval, že je jedným z najväčších protivníkov USA, najmä pokiaľ ide o hospodársku politiku.

Prezident Francois Hollande - Francúzsko

Tieto prezidentské voľby v USA sú začiatkom obdobia neistoty, povedal dnes pri gratulácii Donaldovi Trumpovi k volebnému víťazstvu francúzsky prezident Francois Hollande. Informovala o tom agentúra Reuters. Francúzsky prezident k víťazstvu Trumpa sucho vyhlásil: "Gratulujem mu, ako je to medzi dvoma demokratickými zvolenými hlavami štátu obvyklé". Výsledok volieb podľa neho Francúzsku ukázal, že potrebuje byť silnejšie a Európa zase musí byť jednotná. Hollande avizoval, že Francúzsko bude pri rokovaní o medzinárodných otázkach s novým vedením USA ostražité a úprimné.

Portál francúzskeho denníka Le Figaro
Zobraziť galériu (12)
Portál francúzskeho denníka Le Figaro

Premiérka Theresa Mayová - Veľká Británia

Mayová zablahoželala dnes Donaldovi Trumpovi k zvoleniu do úradu amerického prezidenta a vyjadrila nádej, že Británia a Spojené štáty "zostanú silnými a blízkymi partnermi v obchode, bezpečnosti a obrane". Uviedla, že oba štáty majú "trvalý a výnimočný vzťah založený na hodnotách slobody, demokracie a podnikania". Dodala, že sa teší na spoluprácu s Trumpom, "na budovanie týchto vzťahov v záujme zaistenia bezpečnosti a prosperity našich krajín v budúcich rokoch".

Britský denník The Daily Telegraph
Zobraziť galériu (12)
Britský denník The Daily Telegraph

Prezident Hasan Rúhání - Irán

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že novozvolený americký prezident Donald Trump nemôže zvrátiť dohodu o iránskom jadrovom programe, ktorú vlani uzavrel Teherán so svetovými veľmocami. Zmluva predpokladá postupné rušenie protiíránských sankcií, pokiaľ Teherán splní podmienky. Trump v minulosti označil jadrovú zmluvu s Iránom, ktorú vlani v júli uzavrelo šesť veľmocí (vrátane USA), za "príšernú". Trump v kampani sľúbil pracovať na zlepšení dohody, aby udržal na uzde iránsky program jadrových zbraní.

Premiér Matteo Renzi - Taliansko

Trumpovi gratuloval aj taliansky premiér Matteo Renzi, aj keď v zápolení o Biely dom otvorene stránil demokratke Hillary Clintonovej. Teraz vyjadril presvedčenie, že vzťahy Talianska s USA zostanú silné. "Želám mu všetko dobré. Taliansko-americké priateľstvo je pevné," vyhlásil.

Portál denníka La Repubblica
Zobraziť galériu (12)
Portál denníka La Repubblica

Premiér Benjamin Netanjahu - Izrael

"Zvolený prezident Trump je skutočný priateľ izraelského štátu a ja sa teším na spoluprácu s ním pri posilňovaní bezpečnosti, stability a mieru v našom regióne," citovala z Netanjahuovho vyhlásenia agentúra Reuters. "Som si istý, že zvolený prezident Trump a ja budeme pokračovať v posilňovaní jedinečného spojenectva medzi našimi krajinami a pozdvihneme ho do ešte väčších výšin," dodal pravicový politik, ktorého vzťahy s doterajším americkým demokratickým prezidentom Barackom Obamom nie sú najlepšie.

Vodca Mahmúd Abbás - Palestína

"Sme pripravení spolupracovať so zvoleným prezidentom (USA) na základe riešenia dvoch štátov smerujúceho k vytvoreniu palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967," povedal podľa AFP Nabil abú Rudajná, hovorca palestínskeho vodcu Mahmúda Abbása. "Pokiaľ nebude palestínska otázka vyriešená, v regióne i na celom svete bude pokračovať nestabilita," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu