Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump je novým prezidentom USA: Prvé mestá v ohni, nepokoje a násilnosti

Novozvolený prezident USA Donald Trump. Zobraziť galériu (65)
Novozvolený prezident USA Donald Trump. (Zdroj: Twitter / Oakland North)

BRATISLAVA - Najkontroverznejšie voľby v histórii Spojených štátov skončili. Amerika a spolu s ňou celý svet zažíva šok. Kontroverzný miliardár a televízna hviezda zasadne do prezidentského kresla. Donald Trump je novým 45. prezidentom Spojených štátov amerických.

VÍŤAZ POTREBUJE ZÍSKAŤ 270 HLASOV VOLITEĽOV

228 Hillary Clinton
290 Donald Trump

 

  • V hre je 538 hlasov voliteľov. Víťazný kandidát musí získať najmenej 270 hlasov.

  • Aktuálny stav - Hillary Clinton 228 - 290 Donald Trump

  • Každý z 50 štátov má počet voliteľov v závislosti od počtu obyvateľov. Z tohto pohľadu sú najrozhodujúcejšie najväčšie štáty.

  • Hillary Clintonová (69) je kandidátka Demokratickej strany, v Európe označovaná ako ľavica.

  • Donald Trump (70) je kandidátom Republikánskej strany, v Európe označovaná ako pravica.

  • Trhy sa obávajú neriadenej strely Donalda Trumpa

Štáty, kde vyhral Donald Trump

Trump doposiaľ zvíťazil v 19 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida, Georgia, Iowa, Utah, Wisconsin).

Získal 290 hlasov voliteľov.

Štáty, kde vyhrala Hillary Clintonová

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v desiatich štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon, Washington, Nevada) a v hlavnom meste Washington.

Získala 228 hlasov voliteľov.

Situáciu sledujeme ONLINE s poslancami parlamentu Jurajom Drobom (SaS), Ľubošom Blahom (Smer) a politológom Jánom Baránkom

ĎAKUJEME ZA SLEDOVANIE

21:22 Šéf Snemovne reprezentantov Ryan prisľúbil spoluprácu s Trumpom

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan prisľúbil dnes úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým sa počas kampane dostával do sporov, pri tvorbe ambiciózneho republikánskeho legislatívneho programu od začiatku roka 2017.

Ryan na tlačovej konferencii povedal, že s Trumpom si dohadujú schôdzku, na ktorej budú hovoriť o prechode k novému Kongresu a novej vláde, ako aj o programe republikánov v Kongrese po zvyšok terajšieho funkčného obdobia, píše agentúra Reuters.

20:55 Trumpovi k víťazstvu zablahoželali aj Bushovci

Bývalý 41. americký prezident George Bush zablahoželal dnes Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v utorkových prezidentských voľbách, napísala agentúra AP. Bush starší svoje spoločné blahoželanie s manželkou Barbarou zverejnil na sociálnej sieti Twitter. Jeho hovorca Jim McGrath povedal, že Bush taktiež Trumpovi zatelefonoval, aby mu poprial veľa šťastia, s tým, že a ich rozhovor bol veľmi srdečný. Koho Bush starší volil, však hovorca odmietol povedať.

19:35 Podľa Orbána sa svet vrátil do reality

Výsledky prezidentských volieb v USA vracajú svet do reality. Počas návštevy Londýna to dnes uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorého citovala agentúra MTI. Orbán maďarským novinárom v Londýne povedal, že svetu vždy prospelo, keď sa mu "podarilo vymaniť zo zajatia práve vládnucich ideologických smerov a keď sa dokázal vrátiť do reality".

19:32 Ľudia si slobodne zvolili Trumpa, treba mu zagratulovať, hovorí Kaliňák

V USA zvíťazila demokracia, ľudia si slobodne zvolili svojho prezidenta a my sme mu povinní zagratulovať. Povedal to dnes v Bruseli slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. "Nemyslím si, že ide o nejakú bezpečnostnú hrozbu, alebo niečo podobné, katastrofa sa nestane. Systém Kongresu a demokratických protiváh je príliš silný na to, aby jeden človek mohol všetko zmeniť," vyhlásil Kaliňák

19:01 V Trumpovom kabinete zrejme budú Rudy Giuliani a Newt Gingrich

V budúcej vláde novozvoleného republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa budú zrejme jeho najoddanejší stúpenci vrátane bývalého starostu New Yorku Rudyho Giulianiho či niekdajšieho kongresmana Newta Gingricha. S odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje o tom informovala americká televízia NBC News. 

18:57 Trump zvíťazil v štáte Aljaška

Republikán Donald Trump zvíťazil v utorkových prezidentských voľbách aj v štáte Aljaška. Vyplýva to z výsledkov hlasovania, ktoré potvrdili predošlé odhady, informovala agentúra AP. Trump si tým pripísal ďalšie tri hlasy voliteľov za Aljašku a celkovo má tak podľa AP istých 279 hlasov v zbore voliteľov, ktorý v decembri oficiálne potvrdí jeho zvolenie za nového prezidenta Spojených štátov.

18:40 Je vidieť, že Američania túžia po zmene, hovorí maďarský prezident

Výsledky prezidentských volieb v Spojených štátoch odzrkadľujú túžbu Američanov po zmene a obnove v ťažkom období, v ktorom všetci musíme čeliť výzvam doma i vo svete, uviedol v dnešnom blahoprajnom telegrame adresovanom Donaldovi Trumpovi maďarský prezident János Áder.

18:36 Pan Ki-mun vyzýva Trumpa na spoluprácu pri celosvetových problémoch

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun gratuloval dnes novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi s tým, že svetová organizácia od jeho vlády očakáva posilňovanie medzinárodnej spolupráce zameranej na riešenie výziev dneška, ako je klimatická zmena.

18:20  Mrzí ma, že sme tieto voľby nevyhrali, povedala Clintonová

Mrzí ma, že sme tieto voľby nevyhrali. Vyhlásila to dnes kandidátka Demokratickej strany na úrad amerického prezidenta Hillary Clintonová vo svojom prvom prejave po oznámení takmer konečných výsledkov volieb. Národ "je omnoho hlbšie rozdelený, než sme sa domnievali," povedala Clintonová svojim priaznivcom v New Yorku. Zároveň priznala svoju porážku a svojich podporovateľov vyzvala, aby rešpektovali výsledky volieb. "Donald Trump bude náš prezident. Mali by sme ho prijať s otvorenou mysľou a dať mu šancu viesť," uviedla Clintonová podľa agentúry DPA.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

18:03 Environmentalisti a klimatológovia sú znepokojení zvolením Donalda Trumpa za prezidenta USA, ktorý označil globálne otepľovanie za "falošný poplach". Napísala to dnes agentúra AP.​

Protestujúci enviromentalisti v Maroku
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

17:50 Clintonová zvíťazila v štáte Minnesota

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Minnesota zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z konečných výsledkov volieb v tomto štáte, informovala agentúra AP. Clintonová si v Minnesote zabezpečila hlasy desiatich voliteľov, čím doposiaľ získala 228 hlasov voliteľov.

17:42 Kuba po voľbách v USA ohlásila konanie celoštátnych vojenských manévrov

Na Kube sa v dňoch 16.-20. novembra uskutoční celoštátne ného vojenské cvičenie zamerané na prípravu na konfrontáciu so sériou "nepriateľských akcií". Informovala o tom agentúra AP. Kubánska vláda svoje rozhodnutie oznámila verejnosti prostredníctvom najväčšieho denníka Granma, ktorý ho vytlačil červeným písmom. Údajne to však nemalo nič spoločné s výsledkom volieb USA.

17:33 Európa by mala začať viac investovať do obrany

Podľa toho, kto bude ministrom obrany a zahraničných vecí vo vláde novozvoleného amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa, sa postupne začne odvíjať situácia a bude možné odhadnúť, akým smerom sa USA vydá. Určite by však bolo rozumné, keby Európa bola aktívnejšia v oblasti obrany a bezpečnosti a aby začala viac do týchto položiek investovať. Myslí si to analytik zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Juraj Krúpa. Podobne ako predstavitelia slovenskej exekutívy či politológovia si myslí, že bude rozdiel medzi kandidátom Trumpom a prezidentom Trumpom.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR/AP)

17:28 Výsledok volieb treba rešpektovať, hovoria Danko a Bugár

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) a podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) rešpektujú výsledky volieb v USA. „Rešpektujeme vôľu občanov USA. Zároveň očakávame, že nový prezident bude používať iné argumenty, aké používal počas kampane, že bude sceľovať USA a nie rozdeľovať a bude viesť zahraničnú politiku, ktorá bude na osoh všetkých nás,“ vyhlásil dnes pred novinármi Bugár.

Danko zagratuloval občanom Spojených štátov amerických k novému prezidentovi. „Bol to vyrovnaný boj, je to signál toho, že ľudia chcú zmenu, prichádza obdobie obmien,“ povedal s tým, že je dôležité, aby EÚ neostala mimo tejto hry aj v prípade, ak sa zlepšia vzťahy USA a Ruska.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR/AP)

17:11 Trumpovo víťazstvo je prejavom nespokojnosti občanov USA

Výsledok volieb v USA je jasným svedectvom Američanov, že sú nespokojní so smerovaním svojej krajiny. V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách to dnes vyhlásil slovenský poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO). "Boh mu žehnaj, aby sa obklopil múdrymi ľuďmi, ktorých bude počúvať, a odolá jednoduchým a populistickým riešeniam," povedal Škripek. Dúfa, že Trump prehodnotí "nešťastné výroky" z kampane a bude sa voči spojencom v Európe správať zodpovedne.

16:45 Gyurcsány zablahoželal Trumpovi 

Nie je dôvod na paniku, Spojené štáty sú aj dnes domovom slobody a demokracie a v záujme celého sveta je, aby to tak aj zostalo. V reakcii na americké prezidentské voľby to na Facebooku uviedol predseda maďarskej opozičnej Demokratickej koalície (DK) a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý zároveň zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu.

16:26 Po Trumpovom nástupe sa Európania budú musieť viac starať o bezpečnosť, povedal francúzsky politológ s českými koreňmi, historik a špecialista na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

16:00 Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v nedeľu stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli. Diskusie ministrov budú zamerané na výsledok prezidentských volieb v USA.

15:55 Gorbačov je optimista

Bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov dnes povedal, že zvolenie republikána Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov je príležitosťou na napravenie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom.

Michail Gorbačov
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

15:49 Situácia na finančných trhoch sa stabilizuje

Trumpov triumf spôsobil len krátkodobé turbulencie na finančných trhoch. Po počiatočnom prepade sa situácia postupne upokojuje. Informovala o tom agentúra DPA. 

Kurz mexického pesa padol na rekordné minimum a dolár výrazne oslabil voči euru, pričom kurz spoločnej meny sa krátkodobo dostal na najvyššiu úroveň od začiatku septembra. Euro neskôr stratilo väčšinu ziskov a popoludní sa predávalo po 1,1094 USD.

15:40 Irán o zvolení Trumpa

Zvolenie Trumpa nezabráni Iránu v budovaní konštruktívnych vzťahov s inými štátmi, uviedol iránsky prezident Hasan Rúhání. Pripomenul aj záväzky súvisiace s likvidáciou sankcií uvalených na Irán kvôli jeho jadrovému programu. Dodal, že rozvíjajúce sa ekonomické vzťahy s inými štátmi budú smerovať k ďalšiemu rastu a sú nezvratné.

15:34 Poľský prezident Andrzej Duda adresoval dnes víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi list, v ktorom mu zablahoželal k zvoleniu do najvyššej ústavnej funkcie USA.

15:25 Dokázali tvorcovia seriálu Simpsonovci predpovedať budúcnosť?

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Youtube/Paranormal Channel)

15:20 Hillary Clintonová o 16:30 vystúpi s prejavom.

15:10 Trump je skutočným priateľom Izraela

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zablahoželal Trumpovi k víťazstvua vyjadril presvedčenie, že novozvolený prezident bude aj naďalej posilňovať jedinečné spojenectvo medzi Izraelom a Spojenými štátmi a dostane ho na vyššiu úroveň.

Podľa Netanjahua je Trump „skutočným priateľom Izraela." „Budeme spoločne pracovať na podpore bezpečnosti, stability a mieru v tomto regióne," pokračoval izraelský premiér.

14:58 Stále sa čaká na niekoľko štátov

Niekoľko hodín po vyhlásení víťaza volieb stále nie je známe, ako hlasovali obyvatelia troch štátov - New Hampshire, Minnesoty a Michiganu. Republikánovi Trumpovi zrejme pripadne takmer 300 z celkove 538 voliteľov za jednotlivé štáty USA, o ktorých rozdelení rozhodovali voliči, informovala dnes agentúra DPA.

Mladík protestujúci proti víťazstvu Trumpa, Seattle
Zobraziť galériu (65)
Mladík protestujúci proti víťazstvu Trumpa, Seattle  (Zdroj: SITA)

14:47 Kanada nemá bližšieho priateľa

Ku gratulantom sa pripojil aj kanadský premiér Justin Thrudeau. Vzťah USA a Kanady „slúži ako vzor pre svet", uviedol. „Kanada nemá bližšieho priateľa, partnera a spojenca než Spojené štáty," vysvetlil Trudeau vo vyhlásení.

14:43 Trumpovi zagratuloval aj Vatikán.

14:40 Zeman má z Trumpa radosť

Český prezident Miloš Zeman vyjadril dnes na tlačovej konferencii veľkú radosť z výsledkov prezidentských volieb v Spojených štátov amerických.

Zeman pripomenul, že Donaldovi Trumpovi vyjadril pred voľbami verejnú podporu ako jeden z mála európskych politikov. Zároveň ocenil podľa neho jasný spôsob Trumpovho vyjadrovania sa a pozval ho na návštevu Česka.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

14:32 Zhrození predkovia

Niekoľko zvyčajne pokojných obyvateľov malebnej dediny Kallstadt vo vinohradníckej oblasti nemeckej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko sa dnes zobudilo so zlou náladou. Mohlo za to víťazstvo Donalda Trumpa, ktorého predkovia pochádzali z tejto dediny.

„Som naozaj zhrozená - hanbím sa zaňho," povedala Veronika Schrammová. „Povedala som manželovi, že poznám ľudí v tejto dedine a ani jeden z nich nerozpráva tak ako Trump, ani jeden nemá jeho názory," dodala.

14:24 Putin je pripravený obnoviť dobré vzťahy

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Moskva je pripravená pokúsiť sa obnoviť dobré vzťahy so Spojenými štátmi. Uviedol to v reakcii na zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Putin dnes v Kremli slávnostne prebral poverovacie listiny od nových veľvyslancov viacerých štátov a pri tejto príležitosti komentoval rusko-americké vzťahy a ich možný vývoj po zmenách, ktoré nastanú v januári budúceho roka v Bielom dome.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

14:17 Dve tretiny Američanov sú za prísnejšiu kontrolu zbraní

Dve tretiny Američanov, ktorí sa v utorok zúčastnili na hlasovaní vo voľbách prezidenta, sa v telefonickom prieskume vyslovili v prospech prijatia stredne prísnych až prísnych opatrení na kontrolu zbraní v USA.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v deň volieb uskutočnili agentúra Reuters a inštitút Ipsos. Pre porovnanie uviedli, že v roku 2012 sa za sprísnenie kontroly zbraní v prieskume vyslovilo 59 percent respondentov.

14:10 Čína nekomentovala výsledky prezidentských volieb v USA. Vyjadrila však nádej, že s novou americkou administratívou bude pokračovať v budovaní trvalo udržateľných vzťahov.

14:05 Obama pozval Trumpa na návštevu

Obama pozval novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa na spoločné stretnutie do Bieleho domu vo štvrtok. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Obama sa plánuje vyjadriť k Trumpovmu víťazstvu ešte dnes prostredníctvom vyhlásenia.

Biely dom oznámil, že Obama zatelefonoval Trumpovi zo svojej rezidencie v Bielom dome už dnes v skorých ranných hodinách a zablahoželal mu k víťazstvu v prezidentských voľbách.

13:58 Protestovala aj Lady Gaga

V New Yorku došlo k fyzickej potýčke medzi Trumpovými sympatizantmi a priaznivcami porazenej demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. Jej podporovateľka Lady Gaga, ktorá sa aktívne zapojila aj do predvolebnej kampane, protestovala dnes proti výsledkom prezidentských volieb pred budovou Trump Tower.

Protestujúca Lady Gaga
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter / Lady Gaga)

13:51 Vážne zranený demonštrant

Podľa webovej stránky denníka San Francisco Chronicle počas protestného pochodu v Berkeley došlo k vážnemu zraneniu jedného z demonštrantov, ktorého zrazilo auto.

13:46 Voľby proti sebe obrátili aj rodiny

Ako uvádza agentúra Reuters, takéto voľby tu dávno neboli. Príkladom je aj rodina Fosterovcov - sestry Janet a Jean boli za Clintonovú, zatiaľ čo ich brat Paul tvrdí, že Hillary je obyčajnou bábkou. 

13:40 Vystihujúca momentka

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

13:33 Vrie to aj v Oaklande v Kalifornii. Do ulíc vyšli stovky demonštrantov, pričom demolovali a ničili aj newsroom tamojších novín. 

13:24 Mohutné protesty, v Portlande sa pálila vlajka

Víťazstvo Donalda Trumpa vyvolalo vášne v Portlande v štáte Oregon. Davy nahnevaných protestujúcich pochodovali mesto vykrikujúc nadávky na nového prezidenta, pričom rozbíjali okná, zakladali ohne a pálili americké vlajky.

Portland
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

13:19 Charlie Hebdo opäť v centre pozornosti

Kontroverzný francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo má na obálke svojho najnovšieho čísla, ktoré sa v predaji objavilo dnes - deň po prezidentských voľbách v USA - karikatúru dosluhujúceho prezidenta USA Baracka Obamu, ako uteká pred dvoma policajtmi. Kresbu dopĺňa text „Znova občan ako iní".

Charlie Hebdo touto kresbou reaguje na pretrvávajúce napätie medzi políciou a afroamerickým obyvateľstvom, ktoré v Spojených štátoch badať už niekoľko rokov.

Zdroj: Twitter / Ornikkar
Zobraziť galériu (65)
Zdroj: Twitter / Ornikkar  (Zdroj: Twitter / Ornikkar)

13:07 Trump = symbol vírusu

Európska únia musí rešpektovať rozhodnutie amerických voličov, aj keď výsledok prezidentských volieb v USA je „desivý". Uviedol to predseda Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella. 

Líder S&D odkázal, že „rešpektujeme hlas amerického ľudu, ale aj napriek tomu je to smutný deň pre nás a pre celý svet". Podľa jeho slov je Trump symbolom vírusu, ktorým je spoločnosť silno infikovaná, a to nielen v USA, ale aj v Európe.

12:58 Merkelová o spolupráci s USA

Spoluprácu založenú na hodnotách, ktoré Spojené štáty a Nemecko spájajú, ponúkla dnes vo svojej gratulácii víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Nemecko a USA spájajú hodnoty – demokracia, sloboda, právny štát a rešpektovanie ľudskej dôstojnosti nezávisle na farbe pleti, náboženskom presvedčení, sexuálnej orientácii a politických názoroch," vyhlásila Merkelová.

12:52 Amerika dokázala, že vie prekvapiť

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

Dámy, ktoré Trump pred 30-timi rokmi obchytkával by si mali uvedomiť, že ak ich opäť niekto bude obchytkávať, musia to nahlásiť ihneď a nie čakať 30 rokov. Ono sa to zvykne minúť po takom dlhom čase účinkom. Navyše, už by ani nemuseli kvôli veku dožiť (nie že by som im to prial!).

Amerika dokázala, že vie prekvapiť. Zvolila si za prezidenta kovboja v obleku. Som  naozaj zvedavý na svet s Trumpom. Napísal som to už v noci. V r. 1980 sme vedeli, že s novým americkým prezidentom R. Reaganom bude svet iný. Bol. Padol komunizmus. Dnes som si tiež istý, že s prezidentom Trumpom bude svet iný. Vlastne už je. Tak sa nechajme prekvapiť.

12:46 Prvý Tweet Donalda Trumpa po oznámení výsledkov.

Prvý tweet Donalda Trumpa
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter / Donald Trump)

12:39 Zagratulovala aj britská premiérka

Britská premiérka Theresa Mayová zablahoželala dnes Donaldovi Trumpovi k zvoleniu do úradu amerického prezidenta a vyjadrila nádej, že Británia a Spojené štáty „zostanú silnými a blízkymi partnermi v obchode, bezpečnosti a obrane".

12:35 Nová éra vzťahov, tvrdi Česi

Zvolením Donalda Trumpa za amerického prezidenta sa začína nová etapa vzťahov Európy a Spojených štátov, uviedla dnes česká diplomacia. Podľa ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka prinesie Trump do politiky nové pohľady.

Český premiér Bohuslav Sobotka vyzval na pragmatický prístup. Podľa neho Trump aspoň na rozdiel od niektorých predchodcov vie, kde leží Česká republika. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

12:31 V USA sa už protestuje proti Donaldovi Trumpovi.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter / Mike Bivins)

12:26 Trump dostal pozvanie na summit EÚ-USA

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk dnes v spoločnom liste zablahoželali Donaldovi Trumpovi, ktorý sa stane v poradí 45. prezidentom Spojených štátov.

Juncker a Tusk zároveň využili túto príležitosť a zaslali pozvánku pre Donalda Trumpa na oficiálnu návštevu Európy v rámci summitu EÚ-USA, na ktorom by obe strany chceli zadefinovať podobu vzájomných vzťahov na najbližšie štyri roky.

12:21 Víťazstvo Donalda Trumpa znamená podľa francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda začiatok obdobia neistoty.

12:14 Pravda oslobodzuje

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

Politickí marketingoví guru-ovia by zasa mohli odhadnúť náladu ľudí a najmä moment, kedy ľudia chcú počuť pravdu a to, čo si myslí kandidát. Nie to, čo si oni myslia, že by mal kandidát hovoriť, lebo to si asi myslia aj jeho poslucháči. Áno milí priatelia, pravda naozaj oslobodzuje. Trump je dôkazom. Trump hovoril svoju pravdu a tak, ako mu zobák narástol. Napriek výsmechu marketingových, žurnalistických a akademických elít, touto svojou pravdou vyhral.

Lebo keď je niečo zlé, netvrdil, že musíme byť tolerantní a znášať to, nebodaj ešte pomáhať. Trump tvrdil, že keď je niečo zlé, tak to je zlé a postavíme múr, aby to k nám neprišlo. Viem si predstaviť zúfalosť a hystériu jeho štábu. Lebo poznám takéto štáby. Vždy a zákonite sa dopracujú k impotencii. Veď si len pozrite kampane niektorých našich strán.

12:10 Ako Trumpovci čakali na výsledky

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

11:58 Americké celebrity špeulujú o emigrácii

Portál Washington Examiner dal dokopy výroky 10 amerických celebrít, ktoré vyhlásili, že v prípade víťazstva Donalda Trumpa, odídu z Ameriky. Napríklad speváčka Cher napísala, že plánuje odísť na Jupiter. Samuel Jackson minulý rok prehlásil, že keď vyhrá Trump, odchádza do Južnej Afriky.

11:57 Svet konšpiračného humoru nás ešte prekvapí

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: topky)

Zaujímalo by ma, čo teraz hovoria všetci tí konšpirační poloblázni, ktorí všade šípia podvod a aj v prípade amerických volieb tvrdili, že Trump nemôže vyhrať, a že Clintonovú tam dosadí Wall street alebo Bilderberg alebo mimozemšťania, vyberte si. Teraz sú dve možnosti. Buď budú za úplných idiotov, alebo začnú vytvárať akúsi metakonšpiráciu. Akože aj Trumpa tam dosadila Wall street či mimozemšťania, aby upokojili masy a pritom bude Trump slúžiť mimozemšťanom rovnako ako Obama a ďalší. Svet konšpiračného humoru nás podľa mňa ešte prekvapí a zasa sa výborne nasmejeme.

11:54 Clintonová prehrala, lebo bola príliš pohodlná

Dôvodom prehry Hillary Clintonovej v terajších amerických prezidentských voľbách bola jej pohodlnosť, pričom nebrala dostatočne vážne vrstvy obyvateľstva s nižším vzdelaním, tzv. "modré goliere", tvrdí maďarský analytik Norbert Merkovity zo Segedínskej univerzity. V maďarskej verejnoprávnej televízii M1 Merkovity povedal, že demokratická kandidátka v tohtoročnej kampani, ale už aj v kampani v roku 2008 bola príliš "pohodlná". Vtedy prehrala prezidentské voľby s Barackom Obamom. "Pritom nebrala dostatočne vážne modré goliere, ktoré boli nespokojné s politikou Washingtonu. Donald Trump ich však dokázal osloviť i zmobilizovať."

11:48 Víťazstvo republikánov aj v Senáte a Snemovni reprezentantov

Naposledy mali takátu vládnu väčšinu v roku 1928.

11:44 Smutné, že ma Bush nevolil

Nový americký prezident povedal, že je "smutné", že ho nevolil jeho predchodca a republikán George Bush mladší.

11:43 Novinári a médiá by mali spomaliť

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

Novinári a médiá by mali pochopiť, že existuje hranica, na ktorej by sa pri svojej spolitizovanosti mali zastaviť, lebo hrozí, že sa strápnia. Mimochodom, už sa stalo. Som naozaj veľmi, veľmi zvedavý, čo budú písať po voľbách, keď pred voľbami z Trumpa robili šaša. No, ak sú poctiví, mali by v tom pokračovať. Musia napísať: „máme šaša prezidenta“. Alebo, tí mimoamerickí – Amerika má šaša prezidenta. V takom Iráne, nepoviem. Ale napríklad na takom Slovensku? Počkajme si. Autori a rozširovatelia politickej korektnosti by si mohli uvedomiť, že pôvodne dobrú myšlienku natupírovali do obludných rozmerov, ktorú zdravý človek skrátka neprežuje a odmietne. Čo sa stalo.

11:40 Mestá (modrá - Clintonová) verzus vidiecke oblasti (červená - Trump)

11:37 Na newyorskej Empire State Building svieti Trumpova fotografia

Na fasáde mrakodrapu Empire State Building v New Yorku sa dnes večer (miestneho času) striedavo objavuje nasvietenie vo farbách americkej vlajky a obrí portrét zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Počas volebnej noci sa na priečelí tejto svetoznámej budovy objavovali informácie o priebehu volieb, grafy s priebežnými výsledkami sčítavania hlasov a fotografie ich oboch hlavných protagonistov: republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonovej.

11:25 Nekorektný prezident

Dvaja černosi s opačnými názormi na výsledok volieb sa zase pustili do hlučnej hádky. "Som predovšetkým rád, že máme politicky nekorektného prezidenta. Myslím si, že to prinesie veľa dobrého – úprimnosť a hovorenie pravdy. Pre toto podľa mňa Američania volili Donalda Trumpa," povedal 24-ročný newyorský predavač Jamie.

Novozvolený prezident USA Donald
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP)

11:25 Čo na srdci, to na jazyku

"Ja si myslím, že Trump je čestný. Ľudia ho volili tiež pre svoju vlastnú bezpečnosť a záchranu republiky. Myslím si zároveň, že po týchto voľbách si ľudia začnú znovu sami seba vážiť a nebudú sa báť hovoriť veci, ktoré majú na srdci," uviedol. Starší pán z Minnesoty spolu s manželkou považujú Trumpa za lepšiu voľbu. "Clintonová bola súčasťou establišmentu celé veky," poznamenal Minnesotčan a dodal, že súčasný marazmus v krajine by sa s Clintonovou na čele ešte prehĺbil.

11:24 Zatvoriť ju

Disponujúc vlastnými informáciami, ktoré sa ešte neobjavili na veľkoplošnej obrazovke, malá skupinka Trumpových sympatizantov v istom okamihu spustila oslavné spevy. Tie neskôr prešli do skandovania na adresu porazenej Clintonovej: "Lock her up! Lock her up! (Zatvoriť ju! Zatvoriť ju!)" "Bude to dobré!" rozprávali dvaja dvadsiatnici napoly vážne, napoly z recesie.

11:13 Keď čítam reakcie ľudí, vidím úplný kotrmelec

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: topky)

Tí, čo do USA vždy kopali, odrazu fandia americkým nacionalistom. Tí, ktorí USA nekriticky oslavovali, teraz odrazu nadávajú na USA. Ale som si istý, že keď emócie opadnú, všetko sa vráti do starých koľají - amerikanofili pochopia, že USA milujú aj s Trumpom na čele a tí ostatní zasa pochopia, že Trump je vlastne len zábavnejší Bush a Amerika je stále tou istou impriálnou Amerikou. Táto medzifáza je však mimoriadne vtipná.

11:11 Pre nemeckú ministerku obrany je výsledok volieb v USA veľkým šokom

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová označila vývoj v prezidentských voľbách v USA za "veľký šok". Americké voľby boli podľa nej hlasovaním "proti vládnucej politickej elite". "Bol to veľký šok, keď som videla, ako sa veci vyvíjajú, ale myslím si, že Donald Trump vie, že to nebolo hlasovanie o ňom, ale skôr proti Washingtonu, proti vládnucej politickej elite," uviedla dnes von der Leyenová vo vysielaní televíznej stanice ARD.

11:09 Treba prepísať príručky politického marketingu

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

Mám pocit, že zodpovední budú musieť prepísať príručky politického marketingu. Aj tie na papieri, aj tie nepísané. Lebo: Zodpovední a agentúry by konečne mali pochopiť, že zverejňovanie iba tých prieskumov, ktoré nahrávajú „nášmu“ kandidátovi nemusí viesť k cieľu. Politici by mohli konečne pochopiť, že prípadne zmanipulované prieskumy im voľby nemusia vyhrať.

10:54 Vyjadril sa aj Stoltenberg

Vedúca pozícia Washingtonu je pri súčasných bezpečnostných hrozbách kľúčová, odkázal dnes Donaldovi Trumpovi generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Píše o tom agentúra DPA.

„Silné NATO je dobré pre USA aj Európu," vyhlásil Stoltenberg pri gratulácii Trumpovi, ktorý zvíťazil v prezidentských voľbách, a dodal, že sa na spoluprácu s novým prezidentom teší.

Mike Pence a Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
Mike Pence a Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP)

10:46 Zablahoželal aj Fico

Svet aj Slovensko sú úplne iné, ako ich opisujú médiá, vyhlásil pred novinármi premiér Robert Fico. „Toto absolútne potvrdili aj voľby v Spojených štátoch amerických. Všetci musíme počúvať ľudí a táto pravda sa absolútne ukázala v Spojených štátoch. Chcem zablahoželať novému americkému prezidentovi a ako predseda vlády Slovenskej republiky plne rešpektujem vôľu občanov Spojených štátov," povedal. 

Robert Fico
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR)

10:35 Kto podporoval koho?

Rasové rozpory medzi americkými voličmi boli počas hlasovania o tom, kto sa stane 45. prezidentom USA, viac než zrejmé. Uviedli to dnes ráno tlačové agentúry AP a Belga s odvolaním sa na výstupné prieskumy spoločnosti Edison Research.

Republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý sa stal víťazom volieb, podľa prieskumov získal hlasy prevažne bielych voličov a tri zo štyroch hlasovacích lístkov v prospech demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej boli odovzdané  nebelošskými voličmi.

Mike Pence a Donald
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

10:27 Berme ho s rezervou, tvrdí Babiš

„Rétorika Trumpa bola agresivna a šialená. Keď se zdalo, že zvíťazí, tak ju úplne zmenil. Mali by sme brať s rezervou, čo hovoril na mítingoch a čo bude hovoriť dnes," vyjadril sa pre ČT 24 český minister Andrej Babiš, uvádza portál idnes.cz.

10:19 Trumpovi gratulovali aj kritici z radov kongresmanov

Trumpovi ako víťazovi utorkových prezidentských volieb v USA zablahoželali aj predseda kongresovej Snemovne reprezentantov Paul Ryan a vodca väčšiny v Senáte Mitch McConnell. Obaja kongresmani predtým kritizovali Trumpa za to, ako viedol svoju kampaň, aj keď sú jeho spolustraníkmi.

Ryan vydal dnes ráno vyhlásenie, v ktorom opísal víťazstvo Trumpa ako "zavrhnutie statusu quo zlyhávajúcej liberálno-progresívnej politiky" jeho protivníkov. 

10:13 V ruskom parlamente sa oslavuje

Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - uvítala dnes výsledok volieb prezidenta USA, ktorým sa stal republikánsky kandidát Donald Trump.  Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá citovala z príhovoru Viačeslava Novikova, člena zahraničného výboru Štátnej dumy a poslanca za vládnu stranu Jednotné Rusko. Potom, čo oznámil dobrú správu z USA, poslanci snemovne zareagovali búrlivým potleskom.

10:10 Koláž baví internet

Aj známy seriál predpovedal budúcnosť.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: topky)

10:07 Kiska zablahoželal Trumpovi

Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Takto reagoval slovenský prezident Andrej Kiska na informáciu o tom, že 45. americkým prezidentom bude republikánsky kandidát Donald Trump.   "Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti," dodal prezident Kiska.

10:06 Cena zlata láme rekordy

Cena zlata zaznamenala rast o vyše 3 %, pričom v skorších hodinách vyskočila na najvyššiu hodnotu za posledných šesť týždňov. Trhy tak reagovali na najskôr blížiace sa a neskôr potvrdené víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Tento vývoj vyvolal nervozitu na svetových trhoch a donútil investorov poobzerať sa po takzvaných bezpečných prístavoch. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

10:04 Holandský populista hovorí o historickom víťazstve

Geert Wilders
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR)

Holandský protiislamský populistický zákonodarca Geert Wilders dnes na Twitteri zablahoželal víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom agentúra AP. Wilders, ktorého Strana slobody v prieskumoch verejnej mienky pred marcovými holandskými voľbami stúpa, označil Trumpov výsledok v prezidentských voľbách v USA slovami "Historické víťazstvo! Revolúcia!"

Wilders ukončil svoj odkaz na Twitteri poznámkou týkajúcou sa holandských volieb: "Aj my vrátime našu krajinu ľudu Holandska."   Wilders je známy ostrou protiislamskou rétorikou a odporom voči členstvu Holandska v Európskej únii.

10:01 Orbán sa teší

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal dnes republikánovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách.  Podľa agentúry MTI Orbán na Facebooku v angličtine napísal: "Aká úžasná správa, demokracia ešte stále žije."

9:59 Republikáni ovládu kongres aj senát

Republikánska strana získala v utorkových voľbách kontrolu nad oboma komorami amerického Kongresu.  Ako dnes informovala agentúra AP, podľa predbežných neúplných výsledkov republikáni v Snemovni reprezentantov obsadia najmenej 233 kresiel, čo im stačí, aby ho mali pod kontrolou. Podľa AP je už isté, že republikáni si udržali kontrolu aj nad Senátom.

9:55 Na výsledky sa čaká ešte v štyroch štátoch

Do kompletných výsledkov chýbajú dáta zo štyroch štátov (ružové). Tie už ale definitívny výsledok neovplyvnia.

zdroj: guardian.co.uk
Zobraziť galériu (65)
zdroj: guardian.co.uk  (Zdroj: Guardian)

9:53 Predseda europarlamentu je v šoku

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v reakcii na výsledok volieb prezidenta USA uviedol, že sa podobá hlasovaniu v referende o odchode Británie z EÚ. Vyhlásil, že po oznámení výsledkov volieb v USA cíti niečo medzi "prekvapením a sklamaním".   "Bolo to protestné hlasovanie, podobné brexitu," uviedol dnes Schulz pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Dodal, že "sa to začalo nenápadne, ale je to ako vlna, vlna protestov, ktorá viedla k Trumpovi v Bielom dome".

9:51 Putin poslal Trumpovi telegram

Ruský prezident Vladimír Putin zagratuloval Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. V blahoprajnom telegrame vyjadril nádej na budúcu spoluprácu s cieľom vyviesť rusko-americké vzťahy z krízovej situácie.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA)

9:48 Francúzsky veľvyslanec v USA stiahol svoj tweet k vývoju vo voľbách v USA

Francúzsky veľvyslanec v USA Gérard Araud odstránil dnes svoj tweet, v ktorom bezprostredne reagoval na vývoj priebežných výsledkov sčítania hlasov odovzdaných vo voľbách amerického prezidenta. "Po brexite a týchto voľbách je už možné všetko. Svet sa nám rúca pred očami," napísal veľvyslanec v tweete, ktorý však z jeho konta asi ho hodine zmizol.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

9:47 Trump oslavuje víťazstvo

Republikán Donald Trump po vyhlásení za víťaza utorkových amerických prezidentských volieb dnes počas svojho prvého vystúpenia pred svojimi priaznivcami vyhlásil, že "je načase zomknúť sa", a prisľúbil, že bude prezidentom "pre všetkých Američanov". Zároveň potvrdil, že hovoril s porazenou kandidátkou Demokratickej strany Hillary Clintonovou, ktorá mu zatelefonovala, aby mu zablahoželala k víťazstvu, informovala agentúra AP.

Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump na tzv. víťaznej párty v New Yorku povedal, že on zase zablahoželal Clintonovej, ako i jej rodine k "veľmi, veľmi usilovne vedenej kampani". Dodal, že Američania jej "dlžia veľkú vďaku" za jej službu. Tieto jeho slová boli v príkrom kontraste voči doterajšej, zvyčajne vášnivej rétorike ohľadne Clintonovej, ktorej súčasťou boli počas predvolebnej kampane aj výzvy na jej uväznenie.

9:39 Pozitíva a negatíva Trumpa

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: topky)

Po prvé, upokojí vzťahy s Ruskom a ukončí hlúpu, primitívnu rusofóbiu; po druhé, TTIP je definitívne mŕtva; po tretie, establišment utŕžil ťažkú ruptúru. Negatíva Trumpa: po prvé, bude šíriť nenávisť voči menšinám v USA a mobilizuje rasistov po celom svete; po druhé, jeho militantný postoj k Iránu, Číne, Latinskej Amerike či moslimom môže vyvolať ďalšie vojny; po tretie, ako pravičiarsky zbohatlík premení USA na ešte väčší neoliberálny raj a bude podporovať korporácie a veľké firmy. 

9:33 Takže, čo sa to vlastne stalo?

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

Stalo sa iba to, že svet sa začal meniť. Británia vystúpila z EÚ. Škótsko chce odísť z Británie, Do Európy zamierili státisíce imigrantov, v Sýrii sa láme chleba a dve veľmoci sa nevedia dohodnúť na tom, ako sa vysporiadať s Daešom. Idea federalizovanej Európy je v nenávratne, Merkelovej ministerstvo vnútra navrhuje, aby imigranti boli vracaní zo Stredozemného mora do Afriky a voľby v USA vyhráva Donald Trump.

9:30 Orbán bude mať voľné ruky za to, že sa zastal Trumpa

Jedným z dôsledkov amerických prezidentských volieb, ktorých víťazom sa stal republikánsky kandidát Donald Trump, bude, že predseda maďarskej vlády Viktor Orbán bude mať voľné ruky, napísal dnes vo svojom blogu na Twitteri budapeštiansky spravodajca agentúry AFP Peter Murphy. "Viktor Orbán bude mať voľné ruky. Je jedným z mála lídrov, ktorý sa v kampani zastal Trumpa - nebudú už zlostné washingtonské kritiky," hodnotil situáciu Murphy.

9:12 Končí západom vedený medzinárodný poriadok tak, ako ho poznáme od roku 1989

"Vstupujeme do neznámych a nebezpečných vôd - Rusko práve dostalo voľnú ruku v Sýrii, bezpečnostné garancie NATO nemusia o pár týždňov nič znamenať a ekonomická otvorenosť a demokratický poriadok v Spojených štátoch nemôžeme v budúcnosti považovať za samozrejmosť," upozorňuje slovenský analytik Roháč.

9:11 Trump je politickým nováčikom bez zábran

Americký podnikateľ, realitný investor a televízna osobnosť Donald Trump kandidoval na post prezidenta Spojených štátov vo voľbách 2016 za Republikánsku stranu. Je predsedom a generálnym riaditeľom spoločnosti Trump Organization je tiež zakladateľom firmy Trump Entertainment Resorts, podnikajúcej v oblasti kasín a siete hotelov po celom svete.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP)

Republikán kandidujúci pod heslom "Urobme Ameriku opäť veľkou" je politickým nováčikom, ktorý nikdy nezastával nijakú politickú funkciu. Napriek početným slovným útokom, urážkam a chybám v úsudku počas kampane skončil s veľkým náskokom na čele pôvodne 17-člennej skupiny uchádzačov o republikánsku prezidentskú nomináciu.

9:00 Trumpov mierny prejav

Trump sa zaviazal, že bude prezidentom všetkých, vrátane menšín. Poďakoval celej svojej rodine za podporu.

Novozvolený prezident USA Donald
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

8:58 Dvaja bigotní starci na čele USA - Trump a Pence

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: topky)

Akurát majú príhovor a ľudia fanaticky ručia "juesej, jeusej". Vždy ma desil ultranacionalizmus. Ale toto je pravá tvár Ameriky. Neviem, čo sa všetci toľko čudujú. Včera brexit, dnes Trump... A zajtra Le Pénová... Ak sa Európa nespamätá... Trump teraz odhodí všetky svoje sľuby a začne slúžiť establišmentu. Jeho frázovitý príhovor je prvý dôkaz. Všetko to bola len šou pre masy. Bude taký istý ako Bush. Ak nie horší. 

8:50 Donald Trump ďakuje voličom

Na pódiu sa privítal s rodinou a známymi. Dav skandoval USA, USA, USA. "Veľmi pekne ďakujem. Prepáčte, že som vás nechal dlho čakať," vyhlásil. "Práve som obdržal hovor od Clintonovej, poďakoval som jej za kampaň, naozaj sa veľmi snažila a vďačíme jej za veľa."

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: CNN)

8:46 Prvé slová viceprezidenta Mikea Pencea

Guvernér štátu Indiany oznámil vo volebnom štábe, v New Yorku, víťazstvo. "Toto je historická noc. Američania prehovorili a zvolili si nového šampióna," vyhlásil Pence.

8:45 Trumpov tábor oslavuje

Ľudia reagujú na výsledky
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR/AP)

8:45 Putin sa možno k výsledkom volieb v USA vyjadrí už dnes

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes informoval, že ruský prezident Vladimir Putin by sa k voľbám prezidenta USA mohol vyjadriť dnes v rámci slávnostného odovzdávania poverovacích listín novými veľvyslancami. Podľa agentúry RIA Novosti "nemožno vylúčiť", že sa tak stane dnes počas slávnostného ceremoniálu v Kremli, keď Putin prevezme poverovacie listiny od nových veľvyslancov 19 krajín.

8:42 Clintonová volala Trumpovi

Podľa CNN porazená kandidátka Hillary Clinton telefonovala Trumpovi a uznala svoju porážku.

8:40 Donald Trump sa stáva 45. prezidentom Spojených štátov amerických

8:36 Agentúra AP vyhlásila Trumpa za prezidenta

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: AP)

8:26 Vedenie francúzskeho Národného frontu gratulovalo Trumpovi k víťazstvu

Šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes zagratulovala "novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a americkému ľudu, slobodnému". Napísala to vo svojom mikroblogu na sieti Twitter. Podpredseda FN Florian Philippot na svojom konte na Twitteri napísal: "Gratulácie pánu Trumpovi! Národ si nenechá oligarchami diktovať, ako sa má rozhodnúť. Druhá porážka po brexite!"

8:23 Demokrati sa utápajú v slzách

Ľudia reagujú na výsledky
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ľudia reagujú na výsledky
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ľudia reagujú na výsledky
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: TASR/AP)

8:21 Trump vystúpi s prejavom

Pravdepodobne nový americký prezident Donald Trump mieri do volebného štábu, kde sa očakáva jeho prejav.

8:17 Hillary Clintonová nevystúpi s prejavom

Šéf jej kampane John Podesta to vyhlásil v prejave, v ktorom poďakoval voličom demokratky.

8:10 Keby stál proti Trumpovi Sanders, dnes nemuseli liberáli vyplakávať

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: topky)

Sanders chcel bojovať proti korporáciám, proti Wall streetu, proti neoliberálnej globalizácii. Ale na rozdiel od Trumpa nebol bigótny nenávistný xenofób, ale moderný človek, ale čo je dôležité - Bernie bol radikálny socialista. Robotníci, ktorí dnes volili Trumpa, lebo nenávidia Wall street, by volili Bernieho, ale nemohli to hodiť Hillary. Veľmi dobre im rozumiem. Ani ja by som to nedokázal hodiť Hillary. Na tomto sa to zlomilo.   

8:04 Trump vyhráva

Podľa posledných spočítaných výsledkov Trump vyhrá aj v zostávajúcich štátoch. Chýbajú mu už len tri hlasy od voliteľov. Pensylvánia je takmer istá, už aj Aljaška.

7:42 Vitaj, ohlúpnutá Amerika!

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

Teraz by bolo zaujímavé vidieť, kto sa v Amerike smeje, a kto plače, keď hrozí, že vyhrá Trump. Podľa toho, čo som videl a čítal v médiách, ich rozdelím na dve kategórie:

Plačúci – intelektuáli, rozhľadenejší a vzdelanejší ľudia, progresívni vizionári, pravdomilci.

Smejúci sa - Burani, sedláci, nevzdelanci a nedovzdelanci, zaostali, resp. skostnatelí, nechápajúci voliči.

Takže, tu sa mi priam vnucuje napísať – Vitaj, ohlúpnutá Amerika! Ale pozor! Možno je to trochu inak. Lebo sa mi nechce veriť, že doterajší idol tých modernejších a rozhľadenejších spoluobčanov zrazu – osprostel!? Takto rýchlo nejde ani starecká demencia, ani iná ohlupovacia choroba. Takto funguje úraz. Havária. Takže – Amerika havarovala? Nezdá sa mi. To by sme vedeli. Je to pomsta buranov za prehru konfederačného generála R. E. Lee-ho pri Appomattoxe? Ani to sa mi nezdá. Navyše, je to už viac ako 150 rokov.

Takže, čo sa to vlastne stalo? Stalo sa iba to, že svet sa začal meniť. Británia vystúpila z EÚ. Škótsko chce odísť z Británie, Do Európy zamierili státisíce imigrantov, v Sýrii sa láme chleba a dve veľmoci sa nevedia dohodnúť na tom, ako sa vysporiadať s Daešom. Idea federalizovanej Európy je v nenávratne, Merkelovej ministerstvo vnútra navrhuje, aby imigranti boli vracaní zo Stredozemného mora do Afriky a voľby v USA vyhráva Donald Trump. To je ten, ktorý pred 30. rokmi potľapkal letušku po zadku a tá si tesne pred voľbami spomenula, že má z toho traumu. Skrátka, svet sa mení. Tej letuške toto už nezožrali. Navyše – čo chcete vo svete, kde od hladu umierajú ročne zástupy afrických detí a keď si tak všímam médiá vyspelého sveta, viac sa píše o tom, koľko pohlaví by sme mali mať na výber, a že aj to dieťa by malo právo vybrať si pohlavie, a nie že my mu hneď dáme meno Michael, ak je to chlapec, ako o umierajúcich afrických deťoch. Čo chcete v takomto svete? Kto by mal vyhrať tie americké voľby? Donald Trump.

7:36 Nemýlil som sa

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: topky)

Od júla tvrdím, že vyhrá Trump. Vyzerá to tak, že som sa nemýlil. Dva dôvody. Prvým a najdôležitejším, že ľudia majú po celom svete plné zuby neoliberálnej globalizáce a tak nebudú voliť establišment. V USA doplatili na globalizáciu najmä robotníci v okolí priemyselných centier a tí rozhodnú. Clintonová bola kandidátkou Walll street, čo bola jej najväčšia slabina, ale dôvod je širší. Všetci si musíme uvedomiť, že skončila éra globalizácie. Najskôr brexit, teraz Trump, všade rastú krajné póly. Ak sa neudejú veľké zmeny, tak ľudia začnú voliť fašistov všade a bude z toho peklo.

Musíme tvrdo zasiahnuť proti nadnárodným korporáciám, vrátiť ľuďom istoty, štát sa musí vrátiť do hry a dostať trhy pod kontrolu. Zároveň musia elity prestať s liberálnou aroganciou Na túto aroganciu doplatila aj Clintonová. To je aj druhý dôvod jej pravdepodobnej prehry. Bežný Američan nie je liberálny mestský intelektuál, a tak ho viac oslovili Trumpova prostoduchosť. Bežný Američan má svoje predsudky a je konzervatívnejší než hlavné médiá. Výsmech proti Trumpovi týchto ľudí iba mobilizoval - chápali to ako súboj arogantných elít a utláčaných más. To, že Trump je takisto súčasťou arogantných elít, to sa už skoro nedalo vidieť, pretože médiá ho odvrhli. Tým mu urobili veľkú službu v kampani. Ukazuje sa, že priepasť medzi elitami a masami sa zväčšuje. Nielen tá majetková, ale aj mentálna.

7:33 Neprekvapí ma už nič

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Napriek tomu, že súčasné skóre je 244 ku 215, vyzerá to na jasné víťazstvo Trumpa. Vyhráva Wisconsin, Pennsylvaniu, Michigan a pri počte zrátaných hlasov už Clinton v podstate nemá šancu. Dnešný deň bude mať väčší dopad na globálnu politiku, ako si dokážeme predstaviť.

Ak je možné, aby nesystémový kandidát ako Trump stal prezidentom USA, už ma v podstate neprekvapí skoro nič.

7:31 Vo Wisconsine aj Michigane Trump solídny náskok

Ak v týchto štátoch zvíťazí, získa celkovo 26 voliteľov. V tom prípade by sa bez ohľadu na výsledky z ostatných štátov stal prezidentom USA.

7:10 Zlato stúpa po oznámení predbežných výsledkov

7:00 Ideme do finále

Zraky Američanov sa teraz upierajú na sčítanie hlasov v Pensylvánii, Michigane, Wisconsine a New Hampshire. Vo všetkých týchto štátoch zatiaľ vedie Trump. Podľa serveru The Guardian však musí Clintonová získať ideálne prvé tri menované, aby mala šancu na víťazstvo. V opačnom prípade Trump nakročí do Bieleho domu.

Ľudia reagujú na priebežné
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

6:55 Donald Trump je ticho

Inokedy aktívny na sociálnych sieťach, dnes, tesne pred ohlásením výsledkov, mlčí. Naposledy sa podelil s fanúšikmi so statusom pred 3 hodinami.

6:45 Prvé vtipy o amerických voľbách

Parodovaný profil Vladimira Putina oznámil, že "prvý summit s prezidentom Trumpom bude v ruskom meste Kyjev".

6:41 Stúpenci Donalda Trumpa na mnohých miestach po celých Spojených štátoch začínajú pomaly oslavovať

6:33 Republikáni ovládnu Ameriku

Zámorské médiá pripomínajú, že v prípade víťazstva Donalda Trumpa budú mať republikáni kompletnú nadvládu nad politikou Spojených štátov. Ovládať budú obe komory Kongresu aj prezidentský úrad.

6:31 Trumpovi chýba už len pár hlasov do 270

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: bloomberg.com)

6:15 Webová stránka o imigrácii do Kanady sa zosypala

Mnohí Američania sa už pred voľbami vyhrážali, že ak vyhrá Trump, odsťahujú sa do zahraničia. Najjednoduchšou možnosťou je pre nich Kanada. Oficiálna webová stránka o imigrácii do Kanady – Citizenship and Immigration Canada – sa dnes v noci tamojšieho času zosypala, údajne následkom silného náporu návštevníkov.

Slovné spojenie "Ako sa presťahovať do Kanady" bolo v posledných mesiacoch jedným z najvyhľadávanejších v Google. Počet vyhľadávaní tejto témy prudko vzrástol, keď bolo jasné, že za Republikánsku stranu bude kandidovať Donald Trump.

6:12 Po brexite je možné všetko

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Pred dvomi týždňami to vyzeralo, že Trump skončil. Prehrával v takmer všetkých kľúčových „swing states“, prehrával v národných prieskumoch a už preventívne sa sťažoval ako, budú voľby vlastne zmanipulované. Keby proti nemu stál úprimný socialista Bernie Sanders, Trump by bol už dávno mimo hru. Lenže problém je, že jeho protikandidátkou je práve Hillary Clinton, podľa prieskumov jedna z najmenej dôveryhodných politikov v celej Amerike, stelesnenie establišmentu, bábka Wall Street a korporácií. A tiež nie je bez škandálov.

6:10 Padajú trhy

Keď sa ukázalo, že by mohol vyhrať Trump, začali padať americké indexy pre budúce obchody Dow Jones mini, S&P 500 mini aj Nasdaq mini. Down Jones future stratil tri percentá.

6:07 Trumpovci už oslavujú

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

6:05 Prekvapenie vo viacerých rozhodujúcich štátoch

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: CNN)

5:54 Clintonovej priaznivci neveria vlastným očiam

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: SITA/AP)

5:45 Trump by mal získať Floridu, kľúčový štát, informuje CNN.

5:40 NYTimes tipuje za prezidenta Trumpa s 95% šancami

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

5:32 Podľa spravodajskej televízie FOX News, Trumpovi by mal patriť aj Wisconsin s 10 hlasmi.

5:25 Skolabovala stránka kanadského imigračného úradu po tom, čo sa do vedenia dostal Donald Trump

5:04 Amerika sa začína červenať

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: nytimes.com)

4:59 Trump zvíťazil v štáte Ohio: má 167 voliteľov, Clintonová 109

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Ohio zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

4:48 Toto je čaro volieb USA.

Hillary má momentálne o 2 voliteľov viac, ako Trump, ale ten získal o 1 milión hlasov viac ako Hillary. Ale to iba na odľahčenie. Vo volebnom systéme, kedy víťaz berie všetko, je to aj takto. 

4:46 Trump vyhráva!

Svet je v šoku. Šanca, že by sa mal stať miliardár prezidentom, je veľká.

03:00 Trump podľa predbežných výsledkov vedie v 13 štátoch, Clintonová v deviatich. Podľa CNN ale v počte získaných voliteľov vedie demokratka.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: cnn.com)

3:35 Ľavicové autority Chomsky a Žižek si oponujú

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Najznámejší ľavicoví intelektuáli sú v otázke amerických volieb rozdelení. Slavoj Žižek by bol radšej, keby vyhral Trump, pretože by to nalomilo establišment. Jasné, Trump je podľa neho monštrum, ale riziká Trumpa nepreceňuje, pretože USA nie sú diktatúrou a akékoľvek jeho šialenstvá by mohol blokovať kongres. Rana pre establišment je dôležitejšia než to, že Trump je magor. Noam Chomsky naopak vyzýva v prípade „swing states“ voliť Clintonovú ako menšie zlo. A v rozhodnutých štátoch je podľa neho lepšie voliť niekoho tretieho, alebo nikoho. Pre antiestablišmentovú ľavicu by bolo podľa Chomského víťazstvo Trumpa katastrofou, pretože tá pozitívna energia, ktorú vyvolal Bernie Sanders, by sa rozplynula, pretože by už nestála proti establišmentu, ale proti krajnej pravici, proti Trumpovi.  Chomsky má pravdu v tom, že následky Trumpa by boli pre svet takisto devastačné – odmieta globálne otepľovanie, ochranu životného prostredia a odstúpil by od Parížskej dohody, čo by mohlo priviesť celú planétu do záhuby. Trump by bol otvorený použitie jadrových zbraní a navyšoval by prostriedky na zbrojenie. Vyhnal by z krajiny 11 miliónov Mexičanov a postavil by múr na hranici s Mexikom. Chomsky toto všetko nazýva extrémistickou politikou, ktorá by mohla mať katastrofálnejšie následky ako Clintonovej politika.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

3:20 Ide do tuhého

Clinton vedie Floridu, Trump vedie Ohio. Virginia vyzera zatial v prospech Trumpa. Bude to velmi tesne. Ak vyhra Clinton Floridu, pre Trumpa bude velmi tazke vratit sa do hry. Su skoro dve hodiny, coskoro sa dozvieme, kto vyhra volby. Na Floride vyhraju volby hispanci.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

2:57 Bude to tesné

Taká malá úvaha. Trump dopredu avizoval, že uzná voľby iba v prípade, ako ich vyhrá. Inak povedané, prehra je pre neho znamením toho, že voľby boli zmanipulované. Dosť dobre si neviem predstaviť, čo by to znamenalo. Požiadavku na prepočítanie hlasov? Alebo...? Takto vyhrotené voľby si nepamätám. V menšej miere snáď z r. 2000, kedy o víťazstve Busha jr. rozhodlo iba niekoľko sto hlasov z Floridy a o výsledkoch volieb musel rozhodovať Najvyšśí súd USA.

02:55 Hlasovanie sa o tretej nášho času končí aj v týchto štátoch: New York, Wisconsin, Louisiana, Minnesota, Nebraska, Wyoming, Colorado, Nové Mexico a Arizona.

02:48 Slovenka v USA

Slovenka Denisa Wardenová z Portlandu v štáte Washington žije v USA od roku 2001 a v prezidentských voľbách si vybrala Hillary Clintonovú.

"Volím pre ňu v podstate preto, že volím proti Donaldovi Trumpovi," povedala a dodala: "Trump prejavoval počas celej predvolebnej kampane aj vo svojich prejavoch znaky rasizmu, sexismu a nacionalizmu. Jeho postoj je preto z môjho hľadiska absolútne nezlučiteľný s postojom prezidenta slobodnej krajiny."

2:45 Vyhrá Trump

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Môj favorit Bernie je už z kola von. A ja nevidím jediný dôvod, aby som fiktívne volil menšie zlo, najmä ak sú obe alternatívy doslova odpudivé. Nech si medzi neoliberálnymi jastrabmi a protofašistickými psychopatmi vyberajú tí, ktorí musia... A mimochodom áno, čoraz viac začínam byť presvedčený, že Moore má - ako to už býva - zasa raz pravdu. Vyhrá Trump.

02:45 Clintonová sa poďakovala svojmu volebnému tímu.

Clintonovej poďakovanie
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter / Hillary Clintonová)

02:40 Podľa agentúry AP si Clintonová ukoristí štát Rhode Island a jeho 4 voliteľov.

02:35 Dostáva sa Trump na Floride do trháku? Má už náskok takmer 60-tisíc hlasov. Taktiež zrejme vyhrá v štáte Arkansas.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: cnn.com)

2:23 Ľudia majú plné zuby korporátneho kapitalizmu

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Už v lete som tipoval víťazstvo Trumpa. Pretože robotníci majú plné zuby liberálneho establišmentu, ktorý presadzuje neoliberálnu globalizáciu na úkor ich sociálnej ochrany. Na rozdiel od mestských stredných tried z nich nesála nadšenie pre postmodernú kultúrnu ľavicu, pre zväzky homosexuálov, multikultúrálnu diverzitu či welfare zvierat. Ale dokázali by liberálnu kultúru "prekusnúť", ak by jej nositeľom bol niekto, kto zastaví korporátny kapitalizmus - skutočný socialista. Boli by schopní voliť Bernieho Sandersa, ale kvôli liberálke Hillary Clintonovej sa unúvať nebudú. Naopak, z naštvatosti to hodia Trumpovi.

 

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Topky.sk)

2:30h - Najdôležitejšie voľby od Reagana

Už neviem kde, ale nedávno som sa vyjadril, že toto sú najdôležitejśie americké  (mám na mysli USA samozrejme) voľby od čias, kedy bol zvolený za prezidetna USA Ronald Reagan. Mal som vtedy 22 rokov, teda dosť na to, aby som vedel, že sa niečo stane. Komunistická propaganda nás kŕmila infomáciami o tom, že do kresla prezidenta USA si sadne Satanov syn, jastrab, vojnový štváč. Určite to boli z hĺadiska medzinárdnej politiky veľmi nebezpečné roky. Teda až dovtedy, kým po "smrteľnom triu" Brežnev, Andropov, Černenko, neprišiel Gorbačov. V tom roku 1980 sme nevedeli, čo sa stane, ale tušili sme, že niečo. Samozrejme, nikto neveril, že padne komunizmus. Presne to sa však stalo. Dnes môžeme povedať, že ak Američania zvolia Trumpa, tiež sa niečo stane. Podobne, ako v r. 1980, netušíme čo. Čo vieme je to, že ak vyhrá Hillary, nestane sa prakticky nič. Zaiste, možno pritlačí na Rusov viac, ako Obama. Bude to viac radosti mainstreamu, možno viac mŕtvol niekde v Sýrii, viac imigrantov... Vieme aj to, že Hillary vyzerá ako nudná politička, ale je neuveriteľne životaschopná a cieľavedomá. Až do tej miery, že po sexuálnych "nedorozumeniach" svojho manžela neváhala  a tvrdila, aspoň podľa manželky Tonyho Blaira, že je to de facto komplot a "vrhanie špiny na nás."  (Tu asi prišlo k nedorozumeniu, lebo Bill údajne "vrhal", nie na neho vrhali). Aby som to nejak skrátil - svet bude s Trumpom veselší, ale neprevídateľnejší. S Hillary nudnejši a predvídateľnejší. Neviem však reálne povedať, s kým bezpečnejší. Trump má však aj inú pridanú hodnotu - jeho víťazstvo by bolo katalyzátorom "protislniečkárskych" prúdov aj v Európe. V tomto smere predstavuje Trump svojimi názormi na imigrantov, gender ideológiu a pod, "zdravý rozum". S tým rizikom, že asi polovica Američanov má inú predstavu zdravého rozumu. To je však ćaro nechceného. Ako som totiž správne pochopil, Trumpa skoro nikto nechcel, ale republikánske primárky vyhral. To mi mimochodom nejde do hlavy, asi tu niekto klame. Ale to je iná téma. 

02:20 Marco Rubio, neúspešný protivník Donalda Trumpa v súboji o republikánsku nomináciu, bolu znovuzvolený na post senátora štátu Florida.

02:16 V meste Fort Bend v Texase zadržali muža, ktorý sa pokúsil hlasovať dvakrát. Tvrdil, že pracuje pre Trumpa a testuje systém.

02:08 Ohio vyzerá byť modré

V ďalšom kľúčovom štáte Ohio to vyzerá pre Clintonovú sľubne. Po sčítaní 12% hlasov má náskok takmer 10%. Na Floride je to stále nesmierne tesne, po zrátaní takmer polovice hlasov je rozdiel iba 1,4% v prospech demokratky.

02:01 Veľký obrat?

Ako tvrdia odhady CNN, Clintonová vyhráva v štátoch Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island a Washington D.C.. Trump triumfuje v Oklahome, MIssissippi a Tennessee. Počet voliteľov je Clintonová 68, Trump 48.

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: cnn.com)

1:56 Zatiaľ podľa očakávaní

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Trump vyhráva Indianu a Kentucky podľa očakávaní, Clinton vyhráva Vermont. Žiadne prekvapenie. Čakáme na výsledky z Virginie a Georgie, kde by tiež nemali byť žiadne prekvapenia.

01:55 O druhej nášho času sa zatvárajú miestnosti v ďalších 16 štátoch, medzi ktorými sú Florida, Missouri, Pensylvánia či Washington D.C..

01:49 "Myslím, že je to smutné," vyjadril sa Trump na adresu faktu, že George Bush ml. za neho nehlasoval.

01:42 Podľa počtu voliteľov zatiaľ víťazí Trump - za štyri štáty by ich mal 24, zatiaľ čo Clintonová za jeden iba 3.

01:36 Chcete vedieť, ako vyzerá torta Donalda Trumpa? Nech sa páči, kochajte sa.

Koláč Trumpov
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter / Katherine Faulders)

01:31 Podľa odhadov CNN víťazí Trump aj v Západnej Virgínii.

01:27 Na Floride je to zatiaľ veľmi tesný súboj. Rozdiel je iba pár desiatok tisíc hlasov.

Súboj na Floride
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: politico.com)

01:21 O pol druhej stredoeurópskeho času sa zatvárajú volebné miestnosti v štátoch Severná Karolína, Ohio a Západná Virgínia.

01:15 Trumpov kandidát na viceprezidenta Mike Pence sa na Twitteri poďakoval Indiane za podporu.

01:05 Donald Trump podľa exit pollov víťazí v štátoch Kentucky a Indiana, Vermont je korisťou Hillary Clintonovej.

Exit polly
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: CNN)

Exit polly
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: CNN)

01:04  Republikáni strápnili Ameriku

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Po tohtoročnej kampani je už vopred jasné, že celý svet stratil úctu k Amerike. Dnes si už o USA nerobí ilúzie snáď ani Bútora. Žartujem, ten bude milovať Ameriku, aj keď vyhrá Trump. Otrasie sa a zistí, že Trump je vlastne úplne pohodový týpek, akurát s trochu väčším sexuálnym apetítom. Teším sa na prvé prejavy, čo napíše Kiskovi, ak vyhrá Trump -  to bude taký kotrmelec, že ešte len bude liberálna tlač kukať, ako rýchlo si v prezidentskom paláci obľúbia Trumpa.

Trumpa od začiatku všetci podceňovali, lebo verili, že je ešte aj na republikánov príliš extrémny a príliš bláznivý, dôvera sa vkladala do establishmentových nudných panákov ako Jeb Bush, Marco Rubio či John Kasich, resp. do ultrakonzervatívneho, ale predsa len študovaného a akože-intelektuálneho slizáka Teda Cruza. Trump ich všetkých rozprášil. Vôbec by som sa nespoliehal na to, že neporazí aj Clintonovú. Bežný Američan je skôr ako Trump.

01:00 Polícia upresnila, že po streľbe pri meste Azusa zahynul jeden človek a traja boli ranení.

00:55 Už o päť minút sa zatvoria volebné miestnosti v štátoch Georgia, Indiana, Kentucky, Severná Karolína, Vermont a Virginia.

00:41 Takto chránia Trump Tower pred potenciálnymi samovražednými útokmi.

Ochrana pred Trump Tower
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: Twitter)

00:29 Streľba neďaleko volebnej miestnosti

Mesto Azusa v Kalifornii, bašte demokratov, zažilo drámu. Volebná miestnosť musela byť uzavretá, polícia podľa svedkov hlási streľbu. Ako uvádza CNN, zomreli najmenej dvaja ľudia a strelec je na úteku.

00:24 Až 21% voličov Trumpa sa podľa stanice NBC obáva o presné spočítanie hlasov.

00:15 Vyzerá to tak, že Kentucky bude štátom Donalda Trumpa. K dispozícii sú výsledky iba po pár tisíc hlasoch, vidno tam však obrovský rozdiel.

Kentucky
Zobraziť galériu (65)
 (Zdroj: cnn.com)

00:05 Hoci je Trump stále optimistom, ako tvrdia dva zdroje z jeho tábora, interné modely, ktoré používa jeho tím, mu predpovedajú prehru.

1:45 Prečo je nebezpečný Trump

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Televízne debaty Trump-Clintonová som si pozrel viackrát, pretože som nechcel nič písať s horúcou hlavou. Liberálne médiá tvrdia, že Clintonová jednoznačne vyhrala. Vôbec si to nemyslím. Jasné, bola pripravenejšia, pôsobila uvoľnenejšie a hovorila presne to, čo potrebovala počuť mestská inteligencia, ktorá tvorí redakčné tímy väčšiny médií. Pre bežného Američana však Clintonová musela pôsobiť falošne, arogantne, povýšenecky a snobsky. Keď sa vysmievala Trumpovi za to, že je nekonzistentný a inštinktívny, smiala sa tým väčšine jednoduchých Američanov, ktorí sú rovnako nekonzistentní a rovnako inštinktívni. Americké voľby nevyhráte tým, že apelujete na inteligenciu Američanov, tým, že používate analytické argumenty či tým, že sa oháňate fact-checkingom. Spomeňte si na opičiaka Busha.

1:14 Voľby rozhodnú Hispánci

VOLEBNÝ ONLINE Donald Trump
Zobraziť galériu (65)

Myslím si, ze tieto voľby rozhodnú opäť Hispánci. V praxi to znamená, že ako prvé sa objavia výsledky na Floride a čiastočne v Severnej Karolíne. Ak Hillary Clinton vyhrá Floridu, pre Trumpa bude veľmi ťažké kompenzovať túto porážku v ďalších nerozhodných štátoch. Uvidíme o pár hodín.

Viac o téme: Donald TrumpHillary ClintonVoľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu