Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pre megaškandál sa Trumpovi rúca svet: Rozhneval hviezdy, odpísala ho takmer polovica voličov

Kandidát na prezidenta Ameriky Donald Trump sa zmieta v problémoch Zobraziť galériu (6)
Kandidát na prezidenta Ameriky Donald Trump sa zmieta v problémoch (Zdroj: Foto: archív, YouTube)

WASHINGTON - Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump lieta v megaprobléme. Ide o najväčší škandál v rámci jeho kariéry. Po zverejnenom videu, kde o sebe hovorí, ako o najväčšom milovníkovi, ktorému neodolá žiadna žena, sa nad jeho hlavou vzniesla vlna nesmiernej kritiky. Svoju kandidatúru ale stiahnuť odmieta, čo rozhnevalo ešte viac. K nechutným a oplzlým výrokom kandidáta na prezidenta sa vyjadrili aj známe osobnosti.

Trump nech stiahne kandidatúru

Trump by mal stiahnuť svoju kandidatúru na prezidenta USA. Tento názor má 43 percent respondentov nového prieskumu, uskutočneného po zverejnení nahrávky, na ktorej sa Trump vulgárne vyjadruje o ženách. Z prieskumu "rýchlej reakcie" televízie ABC News a inštitútu SSRS vyplýva, že 57 percent amerických voličov sa napriek tomu domnieva, že newyorský realitný magnát by mal v súboji o Biely dom zotrvať.

Od piatka, keď sa na verejnosti objavilo video z roku 2005, zachytávajúce podľa všetkého súkromný rozhovor Trumpa s reportérom, sa od nominanta svojej strany dištancovali desiatky prominentných republikánov vrátane viacerých popredných kongresmanov.

V prieskume ABC News 53 percent respondentov uviedlo, že po zverejnení videa je menej pravdepodobné, že budú Trumpa voliť, pokým 46 percent opýtaných sa vyslovilo, že to ich hlasovanie nezmení. Trump vydal po zverejnení nahrávky ospravedlnenie, opakovane však zdôraznil, že svoju kandidatúru "nikdy" nestiahne. Tvrdí tiež, že ľudia mu vyjadrujú podporu a žiadajú ho, aby z volebného súboja nevycúval.

Vlna kritiky  

Negatívna reklama doteraz fungovala pre Donalda Trumpa tak, ako pre málokoho iného. Je ale možné, že hranica efektivity takejto reklamy bola teraz prekročená. Na verejnosť prenikli nesmierne urážlivé, oplzlé až agresívne vyjadrenia na adresu žien, ktoré vyslovil v roku 2005. To spustilo vlnu kritiky, pobúrenia a odsúdenia. Od Trumpa odstupujú viacerí vysokopostavení spolustraníci. Vyjadrenia kritizoval aj jeho kandidát na viceprezidenta Mike Pence. Povedal, že ho urazili a zrušil plánované spoločné vystúpenie s Trumpom v sobotu večer, deň pred televíznou debatou. Niektorí republikáni vyzývajú Trumpa na vzdanie sa kandidatúry. On to odmietol. "Médiá a vedenie strany ma tak veľmi chcú von z hry, ale ja nikdy neodstúpim, nikdy nesklamem svojich podporovateľov!" uviedol na svojom twitterovom profile. 

Robert De Niro
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: telkac)

Robert De Niro na adresu Trumpa

Ku Trumpovi sa vyjadril známy herec Robert de Niro a servítku pred ústa si rozhodne nedáva: "On je tak nehanebne hlúpy. Je to darebák, je to pes, prasa. Trúba, ktorá nerobí svoju domácu úlohu, o nič sa nestará. Je to idiot. Colin Powell to povedal najlepšie: Je to národná katastrofa. Je to hanba tejto krajiny," povedal vo zverejnenom videu a pokračoval: "Som tak rozčúlený, že táto krajina sa dostala do bodu, že ten blázon, sa ocitol tam, kde je. Hovorí, že chce ľudí udrieť do tváre? Ja mu chcem jednu vraziť. To je niekto, koho chceme za prezidenta? To si nemyslím. Zaujíma ma osud tejto krajiny a veľmi sa bojím, že s niekým ako Donald Trump môže ísť veľmi zlým smerom."

Pozrite si hercovo vyjadrenie.

 Arnold Schwarzenegger o voľbách a Trumpovi

Na svojom Twitteri sa vyjadril aj herec a politik Arnold Schwarzenegger. "Prvýkrát odkedy som sa v roku 1983 stal americkým občanom, nebudem voliť republikánov. Ako mnoho Američanov, aj ja som kvôli voľbám rozpoltený - dosiaľ neviem, ako budem presne budúci mesiac voliť. Som hrdým republikánom odkedy som sa v roku 1968 prisťahoval do Ameriky a počul Nixonove slová o voľnom obchode, ochrane našej slobody silnou armádou a o tom, ako dostať vládu preč z našich bedier. Vtedy som vstúpil do strany Abraham Lincolna, Ronalda Reagana a Teddy Roosevelta," napísal Schwarzenegger a dodal: "Som hrdý na označanie republikána, ale mám aj jedno označenie, ktoré si cením nadovšetko - Američan. Chcem všetkým republikánom pripomenúť, že nielenže je vybrať si krajinu pred stranou akceptovateľné, ale je to aj povinnosť."

Pre megaškandál sa Trumpovi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Twitter)

Arnold Schwarzenegger
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Keby sa Trump vzdal kandidatúry, Republikánskej strane by to dalo možnosť nasadiť do boja o prezidentský úrad niekoho iného. Komentátori ale upozorňujú, že 31 dní pred voľbami by to bolo náročné. Všetko tak podľa nich zostáva na voličoch. Republikánsky kandidát na prezidenta Spojených štátov už urážal, nadával, poburoval a šokoval veľakrát. Nikdy mu to neuškodilo, práve naopak. Dostal sa do finále boja o prezidentské kreslo a získal si nevídanú pozornosť médií. Na televíznych obrazovkách sa tak veľa ako Trump objavoval len jediný prezidentský kandidát v histórii volieb a televízie - Ronald Reagan. 


Prečítajte si aj:

VIDEO Trumpa dostihla minulosť: Chlípne poznámky a nechutnosti o sexe rozhnevali verejnosť

Trump sa topí v megaškandále: Koniec kandidatúry pre nechutné VIDEO?


Trump sa ospravedlnil

Všetci sú teraz zvedaví, aké dôsledky bude mať tento najnovší škandál. Hoci sa zdá byť väčší než tie predošlé, zároveň priniesol niečo, čo môže Trumpovi pomôcť. Po prvý raz  počas kampane ukázal, že sa vie ospravedlniť. "Povedal som a urobil som veci, ktoré ľutujem. Slová zverejnené na tomto viac ako desaťročie starom videu sú jedny z nich. Každý, kto ma pozná, vie, že tieto slová neodrážajú to, kto som. Povedal som to, urobil som chybu a ospravedlňujem sa," uviedol. 

Pozrite si video oplzlých Trumpových rečí.

To, že Donald Trup z roku 2005 nie je Donaldom Trumpom dneška, vyhlásila aj jeho manželka Melánia: "Slová, ktoré môj manžel použil, sú neakceptovateľné a urážlivé. Toto ale nereprezentuje muža, ktorého poznám. Má srdce a myseľ lídra. Dúfam, že ľudia prijmú jeho ospravedlnenie tak, ako som ho prijala ja a budú sa sústrediť na dôležité problémy, ktorým čelí tento národ a svet." Trump dodal, že cestovanie po krajine počas kampane a rozprávanie sa s ľuďmi ho zmenili. Viera, ktorú do neho vkladajú, ho podľa neho naučili pokore: "Sľúbil som, že zajtra budem lepším mužom a nikdy, nikdy vás nesklamem," dodal.

Hillary Clintonová a Donald
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Clintonová sa nevyjadrila

Potom obrátil Trump pozornosť na svoju rivalku Hillary Clintonovú. Zverejnené video podľa neho nie ničím viac než odvádzaním pozornosti od dôležitých problémov ako nezamestnanosť a slabá bezpečnosť krajiny. "Washington je totálne skazený. Hillary Clintonová a jej podobní doviedli našu krajinu na dno. Ja som povedal hlúpe veci, ale je veľký rozdiel medzi slovami a činmi. Bill Clinton zneužíval ženy a Hillary zastrašovala,  útočila na, zahanbila a vydierala jeho obete. Prediskutujeme to viac v nadchádzajúcich dňoch," povedal Trump vo videovyhlásení. Demokratická kandidátka sa ku kauze nevyjadrila, chce tak urobiť priamo počas televíznej debaty dnes večer.

Trump ukázal, že sa vie ospravedlniť. Nakoľko mu to pomôže, alebo nakoľko mu najnovší škandál uškodí, zatiaľ nie je jasné. Analytici uviedli, že iného kandidáta by to už dávno pochovalo. Ale Trump nie je ako iní kandidáti, a ani táto kampaň nie je ako iné kampane.

Viac o téme: VideoŠkandálDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu