Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teroristická sieť sa prihlásila k útoku na floridskej základni: Vyžiadal si troch mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / Edlib News Network ENN / AP)

DUBAJ - Teroristická sieť al-Káida sa prihlásila k decembrovému útoku na vojenskej akadémii v americkom štáte Florida, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych a osem zranených. Oznámila to v nedeľu organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Za streľbu na leteckej akadémii amerického vojenského námorníctva vo floridskom meste Pensacola prevzala zodpovednosť organizácia Al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP). "V príhovore, ktorý predniesol jej líder Kásim Rimí, sa (táto organizácia) prihlásila k útoku na Námornej leteckej základni Pensacola z decembra 2019," uvádza sa vo vyhlásení SITE, z ktorého citovala agentúra AFP.

Pri streľbe zo 6. decembra zahynuli traja americkí vojaci a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia. Útočníka, ktorého identifikovali ako príslušníka saudskoarabských vzdušných síl, policajti na mieste zastrelili. Išlo o 21-ročného Muhammada Šamráního, podporučíka saudskoarabských vzdušných síl, ktorý na floridskej základni absolvoval letecký výcvik.

Páchateľ krátko pred činom zverejnil na Twitteri krátky manifest, v ktorom vyjadril svoju nenávisť voči Spojeným štátom a obvinil ich z páchania zločinov proti moslimom a celému ľudstvu. Saudská Arábia sa od útoku dôrazne dištancovala. Spojené štáty po útoku vyhostili 21 Šamráního saudskoarabských kolegov, taktiež frekventantov uvedenej vojenskej akadémie. Americké úrady kvalifikovali udalosť ako teroristický čin motivovaný džihádistickou ideológiou.

Viac o téme: ObeteTerorizmusFloridaJemenská al-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu