Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Desať rokov za podporu terorizmu: Bývalý pražský imám je na svoje skutky hrdý

Samer Shehadeh
Samer Shehadeh (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Štátny žalobca Marek Bodlák v utorok navrhol pred pražským súdom trest desaťročného odňatia slobody pre bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, ktorý je obžalovaný z podpory terorizmu. Shehadehovi, ktorý je vo väzbe už od novembra 2019, a tiež jeho bratovi a švagrinej hrozí pritom každému až pätnásť rokov väzenia.

Shehadeha sa podarilo minulý rok zatknúť v Jordánsku, pričom v hľadáčiku polície sa ocitol už pred niekoľkými rokmi, keď sa začali jeho vyjadrenia postupne radikalizovať. Napríklad vyzýval moslimov, aby sa nezúčastňovali na podujatiach proti terorizmu, čo odôvodňoval tým, že tam budú aj kresťania. Obžaloba z podpory a propagácie terorizmu však súvisí až s obdobím, keď začal organizovať cestu svojho brata a švagrinej do Sýrie, kde sa pripojili k teroristickej skupine. Ich cestu a pobyt pritom bývalý pražský imám aj financoval, a to z peňazí vyzbieraných medzi českými a slovenskými moslimami.

Shehadeh sa ku všetkému priznal, no vyhlásil, že na svojom konaní nevidí nič zlé. Zároveň už dávnejšie povedal, že pre neho rozhodnutia českých súdov nie sú vôbec podstatné, pretože sa neriadia islamským právom šaría. "Na to, čo som urobil, som patrične hrdý. Neľutujem to," vyhlásil bývalý pražský imám, a dodal, že za to rád pôjde aj do väzenia. Štátny žalobca Bodlák v utorok na súde pripustil, že podľa šaríe možno bolo Shehadehove konanie v poriadku. "Ale či sa to už pánovi obžalovanému páči, alebo nie, český právny poriadok sa právom šaría neriadi," uviedol Bodlák. Verdikt by mal podľa Českej televízie padnúť 28. februára.

Viac o téme: TerorizmusVäzbaImámČeská republikaSamer Shehadeh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu