Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko sa zase pustilo do USA: Ich sankcie voči Iránu sú bezohľadné

Donald Trump a Vladimír Putin
Donald Trump a Vladimír Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

MOSKVA - Moskva označila v utorok nové americké sankcie voči Iránu za bezohľadné, pričom vyjadrila svoju solidaritu s Teheránom. S odvolaním sa na vyjadrenia ruského ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AFP.

"Predstavitelia americkej administratívy by sa mali dobre zamyslieť nad tým, kam až môže táto ich bezohľadná politika viesť," uviedol ruský rezort diplomacie vo svojom vyhlásení, pričom dodal, že kroky USA môžu "nielen destabilizovať Blízky východ, ale môžu podkopať aj systém globálnej bezpečnosti ako taký".

Zavedením sankcií voči iránskemu najvyššiemu lídrovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a popredným predstaviteľom iránskych Revolučných gárd sa Washington podľa Kremľa snaží "potrestať tých, ktorí sa nehodlajú podriadiť americkému diktátu". "Rusko stojí solidárne po boku priateľského iránskeho národa a jeho vlády," dodalo ministerstvo. Rusko v utorok tiež vyhlásilo, že americký prieskumný dron, ktorý Irán zostrelil minulý týždeň, sa pohyboval v iránskom vzdušnom priestore.

K zostreleniu amerického bezpilotného prieskumného lietadla iránskou armádou došlo vo štvrtok ráno po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré sprevádzala séria útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive. Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

Americký prezident Donald Trump označil v utorok reakciu Teheránu na jeho ponuku rokovať za "ignorantskú a urážlivú", pričom zdôraznil, že iránsky režim rozumie len "sile a moci". Informovala o tom agentúra AFP. "Dnešné veľmi ignorantské a urážlivé vyhlásenia Iránu len dokazujú, že (jeho lídri) nerozumejú realite," napísal Trump na Twitteri.

Prezident USA vládu tejto islamskej republiky zároveň varoval pred útokom na americké záujmy. "Akýkoľvek útok Iránu na čokoľvek americké narazí na veľkú a nezdolateľnú silu. V niektorých oblastiach bude nezdolateľná sila znamenať zrovnanie so zemou," uviedol Trump. Dodal tiež, že lídri Iránu rozumejú len "moci a sile, pričom Spojené štáty sú zďaleka najväčšou vojenskou mocnosťou na svete". "Skvelý iránsky národ" trpí podľa amerického prezidenta "bezdôvodne" v situácii, keď "jeho vláda míňa všetky peniaze na podporu terorizmu a na nič iné".

Viac o téme: KrízaSankcieKonflikt RuskoUSAIránMoskvaWashington
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu