Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Útok na ministerstvo obrany v Somálsku: Dva výbuchy a streľba, najmenej deväť mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo)

MOGADIŠO - Pred somálskym ministerstvom obrany v metropole Mogadišo došlo v sobotu k dvom bombovým útokom. Prihlásila sa k nim islamistická teroristická skupina aš-Šabáb, informovala agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu políciu.

Najmenej deväť ľudí zahynulo a vyše desať ďalších utrpelo zranenia pri sobotňajšom útoku militantov na somálske ministerstvo obrany v metropole Mogadišo. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu políciu, podľa ktorej sa počet obetí môže ešte zvýšiť. K útoku sa prihlásila islamistická teroristická skupina aš-Šabáb.

Pred ministerstvom obrany došlo najprv k dvom bombovým útokom. V jednom prípade samovražedný útočník odpálil pred bránou rezortu auto naložené výbušninami. Militanti, údajne traja, potom vtrhli do budovy ministerstva, v ktorej bolo v tom čase množstvo zamestnancov. Ozývala sa odtiaľ streľba. Na mieste stále zasahujú bezpečnostné zložky, dodala polícia.

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

Viac o téme: VýbuchBombaMinisterstvo obranyútok SomálskoMogadišoAš-Sabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu