Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bombový útok proti civilistom: Nálož na motocykli usmrtila troch ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Massoud Hossaini)

KÁBUL - Najmenej traja ľudia zahynuli pri výbuch nálože pripevnenej na motocykli, ku ktorému došlo v pondelok v provincii Nangarhár na východe Afganistanu. Informovala o tom agentúra DPA.

Pri výbuchu, ktorý nastal v provinčnom hlavnom meste Džalálábád utrpelo ďalších minimálne osem civilistov zranenia, pričom jeden z nich je v kritickom stave, uviedol hovorca guvernéra provincie Nangarhár Attáulláh Chógjání. K bombovému útoku došlo v čase, keď do Džalálábádu pricestoval na zhromaždenie svojich priaznivcov niekdajší veliteľ mudžahedínov Gulbuddín Hekmatjár. 

Hekmatjár stál od roku 1979 na čele odporu proti sovietskej invázii a okupácii Afganistanu. Počas krvavej občianskej vojny v 90. rokoch minulého storočia, ktorá nastala po stiahnutí sa Sovietov z tejto stredoázijskej krajiny, sa Hekmatjár pričinil o smrť tisícov ľudí v afganskom hlavnom meste. Vyslúžil si za to prezývku "mäsiar z Kábulu".

Hekmatjárova fundamentalistická strana Hezbe islámí aj napriek určitým vzájomným rozporom a rivalite príležitostne spolupracovala s al-Káidou i Talibanom. K zodpovednosti za pondelňajší bombový útok sa doposiaľ nikto neprihlásil. 

Viac o téme: VýbuchBombaútok Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu