Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Problém na francúzskom konzuláte: Muž (23) pašoval zbrane z pásma Gazy, je ich v tom viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Za údajné pašovanie desiatok zbraní z pásma Gazy do Predjordánska zatkli v Izraeli zamestnanca francúzskeho konzulátu v Jeruzaleme. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na izraelskú bezpečnostnú službu Šin bet.

Tá uviedla, že muž, 23-ročný francúzsky občan identifikovaný ako Romain Franck, patril k rozsiahlemu palestínskemu pašeráckemu gangu. Ako krytie na prepravu zbraní cez izraelskú striktne zabezpečenú hranicu s pásmom Gazy využíval zatknutý muž vozidlo konzulátu, ktoré podlieha miernejším kontrolám.

Podľa vyhlásenia Šin betu bol Franck súčasťou gangu kvôli finančnému zisku a jeho zamestnávateľ o jeho konaní nevedel. Francúzsky konzulát v Jeruzaleme sa odmietol k prípadu vyjadriť a tiež potvrdiť, či bol Franck jeho zamestnancom.

Šin bet informovala, že Franck za posledný mesiac previezol 70 ručných zraní a dve útočné pušky. Podľa tohto zdroja získal uvedené zbrane od muža, ktorý pracoval vo francúzskom kultúrnom stredisku v pásme Gazy, a doviezol ich niekomu v Predjordánsku, odkiaľ boli následne predané dílerom zbraní. 

Medzi podozrivými je aj jeden člen palestínskej bezpečnostnej stráže z príslušného francúzskeho konzulátu. V súvislosti s prípadom bolo zatknutých deväť ľudí vrátane Francka, dodala Šin bet s tým, že Franck spolu s ďalšími piatimi osobami budú ešte v priebehu pondelka obvinení.    

Izrael už predtým obvinil medzinárodných aktérov - medzi nimi palestínskych pracovníkov OSN či pracovníkov mimovládnych organizácií - z účasti na nepriateľských aktivitách vrátane spolupráce s militantmi z radikálne hnutia Hamas, ktoré pásmo Gazy momentálne ovládajú. Obvinenie voči francúzskemu občanovi zamestnaného diplomatickou misiou je však ojedinelé, dodáva AP. 

Viac o téme: PašovanieZbraneKonzulátGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu